Foto: Cehs.lv kolāža
Pirms vairākiem gadiem, nolemjot mesties iekšā uzņēmējdarbībā un dibinot mikrouzņēmumu ar pamatkapitālu – 1 Ls –, pat nenojautu, ka Valsts ieņēmumu dienests centīsies ieiet manī līdz elkonim, kā proktologs, kurš nolēmis pievērsties leļļu teātrim.

Nodokļu deklarācijas, gada pārskati un citas kamasūtras pozas jau bija kļuvušas par ierastu lietu, bet tad saņēmu paziņojumu:

"Labdien.
Nosūtām Uzņēmumu reģistra atgādinājumu par pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro.
Informāciju meklē: www.sakartopapirus.lv"

Sākotnēji iztēlojos to kā ērtu pogu "pārreģistrēt pamatkapitālu" elektroniskajā VID lapā, kas ar vienu klikšķi pārvērtīs manu 1 latu par iespaidīgu 1,42 eiro kapitālu, tomēr prieks bija īss. Pēc rūpīgas mājaslapas izlasīšanas sapratu, ka neko nesaprotu, tāpēc nolēmu noskatīties pusstundu garās videopamācības, kurās bija ne tikai grafiski parādīts, cik dziļos sūdos esmu, bet to pavēstīja arī maiga vīrieša balss. Lai veiktu sava uzņēmuma milzīgā pamatkapitāla pārreģistrāciju, jāaizpilda šādi dokumenti:

Domāju, ka šis ļoti precīzi raksturo nelielu daļu no birokrātiskās bezjēdzības, kas liek Latvijas uzņēmējiem sākt interesēties par biznesa iespējām Igaunijā. Zem nosaukuma "18. Veidlapa" slēpjas 15 lappušu dokuments, kuru pagaidām neesmu spējis izlasīt līdz galam, nemaz nerunājot par tā precīzu aizpildīšanu. Ņemot vērā faktu, ka vienas A4 lapas izdrukāšana vidēji maksā sešus centus, varu diezgan droši apgalvot, ka mana SIA pamatkapitāls ir mazāks, nekā nauda, kas nepieciešama, lai izprintētu visus šos dokumentus. Protams, ticu, ka Uzņēmumu reģistrs rūpīgi izvērtēja pilnīgi visas iespējas, kā sakārtot šo jautājumu, un nolēma, ka naudas tērēšana www.sakartopapirus.lv un pamācošos video izveidošanai ir pats efektīvākais veids.

Šobrīd VID mani atstājis lielas dilemmas priekšā, jo jāizvēlas viens no sekojošajiem:

  • algot grāmatvedi, kurš manā vietā sakārtos visus nepieciešamos papīrus,

  • aizmirst par šo jautājumu un izlikties, ka viss ir kārtībā, līdz VID uzliks soda naudu,

  • maģiski pārvērsties par grāmatvedi, kurš saprot, kā pareizi aizpildīt šos dokumentus.

Un ir vēl viena problēma, kas naktīs neļauj gulēt – nesen saņēmu no VID paziņojumu, ka neesmu nomaksājis nodokļus un man ir nodokļu parāds – viens cents. Arī šajā jautājumā redzu trīs izvēles iespējas:

  • pārskaitīt valsts kasei 1 centu, samaksājot 57 centu komisijas maksu

  • doties uz VID un apmaksāt parādu skaidrā naudā, cerot, ka šajā RE&RE celtajā ēkā nekas neuzgāzīsies uz galvas

  • gaidīt 30 gadus, līdz šis nodokļu parāds procentos būs uzaudzis lielāks, nekā pārskaitījuma komisijas maksa.

Lēmumi, lēmumi... Tik lielu lēmumu pieņemšanu labāk nesasteigt un pirms tās kārtīgi izvēdināt galvu, tāpēc domāšu par tiem pēc sava ikgadējā atvaļinājuma. Protams, ja vien sevi tajā palaidīšu, jo, kā pašnodarbinātais esmu noslēdzis pats ar sevi līgumu par pieņemšanu darbā un, ejot atvaļinājumā, katru gadu pats sev rakstu iesniegumu, lūdzot to piešķirt.

Kāpēc par šīm nejēdzībām netiek runāts biežāk? Viens no galvenajiem iemesliem ir fakts, ka šī kafiju dzerošā daudzgalvainā himera ir varen atriebīga un ļaunatminīga. Dekādēm valsts maizē uzsēdētā milzu pēcpuse gatava uzsēsties uz tavas sejas un nekāpt nost, kamēr nebūsi iztīrījis kabatas un atdevis tai pat pusdienu naudu. Pēc šī raksta publicēšanas VID smagā dūre droši vien klauvēs arī pie radošās apvienības cehs.eu durvīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!