Foto: Shutterstock
Pienākot vasarai, daudziem sākas arī atvaļinājumu sezona, kuras laikā bieži vien plānojam doties tuvākos un tālākos ceļojumos. Lai aplūkotu skaistu arhitektūru, apmeklētu interesantus muzejus un iepazītu citādu kultūru, ne vienmēr jābrauc tālu. Īsas, interesantas un nedaudz neierastas brīvdienas var pavadīt arī Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, kas arī neliks ļoti ciest maciņam.

Starptautiskais pasažieru pārvadātājs "Lux Express" apkopojis lietas, kas jāredz un jāpiedzīvo Minskā.

Foto: Shutterstock

Kā jau autoritārā valstī, kam ir ciešas attiecības ar Krieviju, viena no populārākajām Minskas vietām, ko apmeklē tūristi, ir Lielā Tēvijas kara muzejs. Tā ekspozīcijas izvietotas 24 zālēs, un tajās atspoguļota baltkrievu cīņa pret nacismu. Muzeja apmeklētāji var aplūkot dažādus 20.gadsimta vidus ieročus, pašu cīnītāju ar rokām sarakstītus žurnālus, apbalvojumus, dokumentus, fotogrāfijas u.c. Salīdzinoši nesen muzejs tika pārvietots uz citu ēku, un tajā tika ieviesti arī interaktīvi elementi. Muzeja apmeklējuma cenas – 2,00 eiro (skolēniem), 4,00 eiro (pieaugušajiem).

Ceļotājiem, kurus aizrauj zinātne un dažādi eksperimenti, atrodoties Minskā, noteikti jādodas uz Interaktīvās zinātnes muzeju "Kvants". Šis ir viens no retajiem muzejiem, kurā atļauts aiztikt muzeja eksponātus, jo tādējādi pašam ir iespēja pārliecināties par optiskajām ilūzijām, pārsteidzošām magnētisma īpašībām un citiem zinātnes "brīnumiem". Muzeja ekspozīcija sadalīta atbilstoši zinātnes apakšnozarēm, piemēram, Optikas zāle, Akustikas zāle u.tml.

Foto: Shutterstock

Tāpat ir vērts apmeklēt Baltkrievijas Valsts cirku – vienīgo cirku visā pasaulē, kas novietots galvaspilsētas centrālajā ielā. Lai gan pastāvīga cirka ēka Baltkrievijā pirmoreiz uzcelta jau 19. gadsimta beigās, tā atrašanās vieta vairākkārt mainīta, līdz 1946. gadā ēka tika nopostīta. 1958. gadā cirka ēka tika atjaunota, un tolaik tā tika slavēta kā lielākā un krāšņākā cirka celtne pasaulē. No 2008. līdz 2010. gadam šī ēka piedzīvoja pilnīgu renovāciju, un nu tajā atkal ir viena no Eiropas un visas pasaules labākajām cirka arēnām, kurā iespējams vērot krāšņus gaismas, baletdejotāju, gaisa akrobātu un iluzionistu šovus, kā arī citus aizraujošus priekšnesumus.

Esot Minskā, baltkrievu kultūras "garša" jābauda, ne tikai aplūkojot arhitektūras pērles, apmeklējot muzejus un kultūras pasākumus, bet arī novērtējot vietējo virtuvi. Tā, piemēram, ir vērts nogaršot dranikus – pankūkas no rīvētiem kartupeļiem (ja vēlies draņikus pagatavot mājās, recepti atradīsi te), kas pildītas ar sēnēm, gaļu vai ogām – vai "filet la" – īpašo Minskas karbonādi.

Tāpat arī, apmeklējot Minsku, jāizmanto izdevība iegādāties baltkrievu kosmētiku, kas pazīstama ar demokrātiskām cenām un augstu kvalitāti. Savukārt rūpniecības nozarē jau par nacionālo lepnumu kļuvuši fabrikas "Луч" ražotie pulksteņi.

Pirms došanās uz Minsku nepieciešams nokārtot vīzu, ko iespējams izdarīt arī ar "Lux Express" starpniecību. Lai to paveiktu, vajadzēs iesniegt pasi, vienu krāsaino portreta fotogrāfiju 3,5 x 4,5 cm izmērā, ceļojuma apdrošināšanas polisi, aizpildītu vīzas pieteikuma anketu, izdrukātu un apzīmogotu viesnīcas rezervācijas apstiprinājumu, kā arī dzimšanas apliecības kopiju bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem. Detalizētāka informācija par vīzas saņemšanas noteikumiem un citām ar ceļošanu uz Baltkrieviju saistītām lietām pieejama šeit.

Uz Minsku iespējams nokļūt, dodoties ceļā ar vilcienu, lidmašīnu vai autobusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!