Foto: F64

Jau šonedēļ Latvijā tiks svinēti vasaras skaistākie svētki, kad ugunskuri iedegsies it visur. Šajā gadā vasaras saulgrieži ir 21. jūnijā pulksten 7.24, tomēr, kā jau ierasts, tieši 23. un 24. jūnijā – Līgo un Jāņu dienā – tie tiks atzīmēti visiespaidīgāk.

Tad nu atliek tikai izdomāt, no kādiem ziediem tiks vīts vainags, kāds siers tiks ēsts, alus dzerts, cik lielam ugunskuram šogad tiks pārlēkts pāri. Tomēr var gadīties, ka viss iepriekš minētais jau sen ieplānots, taču ir grūtības izdomāt pašu galveno – kur tad īsti ar savu vainadziņu, sarūpēto cienastu un līksmo noskaņojumu doties?

Foto: Shutterstock

Ja Līgo svētku svinēšanas vieta vēl nav atrasta vai ir vēlme uzzināt, kādi pasākumi būs šajās svētku dienās, piedāvājam iepazīties ar pasākumiem un svinēšanas iespējām visā Latvijā.

Vasaras saulgrieži un ielīgošana Jēkabpils novadā un Turaidā

Foto: Publicitātes foto

Īstie saulgrieži ir jau trešdien, bet ieskandināšana notiks arī ātrāk.

Piemēram, 20. jūnijā, pulksten 20 Kaldabruņā, kas atrodas Rubenes pagastā, Jēkabpils novadā, Sēlijā, notiks krāšņas ekspozīcijas – "Pusnakts pļavā" – atklāšanas pasākums, kuru atklās biedrība "Ūdenszīmes".

Ekspozīcija atspoguļo Vasaras saulgriežu piedzīvošanu, kā arī vienotību ar zemi, zāli un zvaigznēm. "Pusnakts pļavā" ekspozīcija tiks izveidotas sešas vertikālās projekcijas ar video, skaņas un teksta izvēlnēm: "Latvijas maģiskie augi", "Ziedu zāles, tēlu zāles", "Saulgriežu nakts", "Nakts putni", "Nakts dzīvotāji zemē un zālē", "Pieguļa". Griestu telpā rotāsies pusnakts debesis.

Vairāk par pašu biedrību var uzzināt šeit. Konkrētāku informāciju par ekspozīcijas atklāšanu var uzzināt biedrības profilā sociālajā tīklā "Facebook".

Gatavojoties vasaras saulgriežu svētkiem, 20. jūnijā no pulksten 18 līdz 20.30 Turaidas muzejrezervātā ikviens aicināts piedalīties ielīgošanā un ozolzaru vijas vīšanas akcijā. Jau ceturto gadu, gatavojoties saulgriežu svinībām, tiks vīta 90 metrus gara ozolu zaru vija, ar ko svētkos 21. jūnija vakarā rituāla laikā rotāt Jāņu ugunskuru, pastāstīja Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja

Savukārt jau vienpadsmito gadu 21. jūnija pievakarē un gada īsākajā naktī Turaidā tiek svinēti košākie latviešu gadskārtu svētki – vasaras saulgrieži, kad saule visaugstāk uzbraukusi debesu kalnā. Vasaras saulgriežos gaismas un dzīvības spēks ir vislielākais. Tie ir auglības svētki, kad tiek daudzināta saule, degta gaiša jāņuguns, aicināti pulkā Jāņa bērni no tuvām un tālākām malām, lai šogad īpaši daudzinātu dzimtas un ģimenes spēku. Pulcēšanās no pulksten 19. Vairāk informācijas šeit.

Foto: F64

Jelgavas pils saliņā 21. jūnijā no pulksten 19 līdz 00.30 tiks svinēti Vasaras saulgrieži. Vainagu, vītņu vīšana, ugunskura vietas un ozola pušķošana, Zemgales folkloras kopu sadziedāšanās. Jāņa tēva un Jāņa mātes sveikšana - sveic tālie viesi no pārnovadiem un Rīgas. Jelgavas pils saliņas iedancošana - Goda solis, Līkumdancis, Lielais Jānis kalniņā. Dziesmas un rotaļas.

Gaidot Līgo svētkus, arī Rīgā jau tradicionāli Doma laukumā notiks viens no iecienītākajiem ielīgošanas pasākumiem – Zāļu tirgus, kas šogad paredzēts 22. jūnijā no pulksten 9 līdz 19. Tirgū varēs iegādāties zemnieku piedāvāto produkciju, sieru, maizi, gaļu, zivis, medu, pirts lietas, kā arī Jāņu zāles, vainagus un amatnieku izstrādājumus. Līdztekus tirgum Doma laukumā būs iespēja redzēt mūziķu, deju kolektīvu, folkloras kopu un pūtēju orķestru uzstāšanos.

Līgošana Rīgā - krastmalā un Dzegužkalnā

Foto: F64

Arī tiem, kas svētkus pavadīs Rīgā, nebūs jāskumst, jo galvaspilsētā ir paredzēti vairāki pasākumi.

23. jūnijā Rīgā, 11. novembra krastmalā, notiks jau pa tradīciju kļuvušais pasākums "Līgosim krastmalā". Sākot jau no pulksten 19 pasākumā uzstāsies dažādas folkloras grupas, Latvijā iemīļoti mūziķi, piemēram, grupa "Labvēlīgais tips", Ivo Grīsniņš-Grīslis, Intars Busulis un citi. Būs rotaļas, svētku mielasti.

Savukārt Pārdaugavā, sākot no pulksten 20, svētku svinēšana notiks Dzegužkalnā. Pasākumā uzstāsies etnoroka, folkloras un postfolkloras grupas, piemēram, "Iļģi", notiks Jāņuguns iedegšanas rituāls.

Ieeja abos pasākumos ir bez maksas. Kā arī jāatgādina, ka 23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā būs pieejams bez maksas.

Plašāk ar pasākuma programmu var iepazīties šeit.

Līgo diena Liepājā

Liepājā, koncertestrādē "Pūt, vējiņi", 23. jūnijā notiks koncerts, Jāņuguns iedegšana un Līgo nakts balle. Koncerts sāksies pulksten 20.30, tajā piedalīsies dažādi aktieri, tajā skaitā Dailes teātra aktieris Artis Robežnieks, dziedātājs Andris Ērglis un vēl citi. Vēlāk tiks iedegts ugunskurs un jau pēc tam notiks svētku balle.

Ieeja pasākuma ir par maksu, biļetes var iegādāties gan SIA "Biļešu Paradīze" kasēs visā Latvijā un šeit, kā arī svētku vakarā no pulksten 19 koncertestrādes "Pūt, vējiņi" kasē. Pasākums ir bez maksas bērniem vecumā līdz 12 gadiem, kā arī visām Līgām un Jāņiem.

Plašāka informācija par pasākumu pieejama šeit.

Līgošana Kuldīgā

Foto: Publicitātes foto

Kuldīgā (Raiņa ielā 21) jau no pulksten 17 Līgo dienā būs iespējams apmeklēt ne tikai zaļumballi, svētku koncertus, bet arī Dailes teātra aktieru un draugu saulgriežu koncertuzvedumu ""Īs(t)a pamācība mīlēšanā". Tā režisors ir Intars Rešetins. Radošajā kolektīvā apvienojušies tādi aktieri kā Mirdza Martinsone, Akvelīna Līvmane, Marģers Eglinskis un citi.

Vairāk par līgošanu Kuldīgā var uzzināt šeit Ieeja koncertuzvedumā ir par maksu. Biļetes iespējams iegādāties šeit.

Savukārt Pils parkā pulksten 22.30 paredzēts teatralizēts uzvedums "Tautiešiem roku devu pašā līgo vakarā". Lūkošanu, līdzināšanu, mārtošanu un līgošanu izspēlēs, izdejos un izdziedās etnogrāfiskais ansamblis Suitu sievas, vidējās paaudzes deju kopa "Bandava", jauniešu teātris "Focus" un folkloras kopa "Nārbuļi".

No pulksten 23 līdz 3 būs zaļumballe, spēlēs grupa "LaBamba". Vairāk informācijas šeit.

Svētku svinēšanas Jelgavas novadā

Foto: F64

Jelgavas novadā jau pašā Līgo dienas rītā būs iespējams piedalīties dažādās svētku aktivitātēs, pasākumos, apmeklēt koncertus.

Jelgavas novadā dažādos pagastos un vietās Līgo dienu varēs aizvadīt, sākot ar sportiskām aktivitātēm Valgundes pagastā, dažādiem koncertiem, Jāņu ugunskura iekurināšanu pie Zaļenieku kultūras nama, līdz zaļumballēm visas nakts garumā.

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Plašāka informācija par visiem pasākumiem, kuri Līgo dienā būs pieejami Jelgavas novadā, ir pieejama šeit.

Līgo skrējiens 'Jānis un Jānītis 2017' Cēsīs

Ja ir vēlme pirms Līgo vakara kārtīgi izvingrināt kājas un gūt enerģiju vakara dejām, lēkšanai pāri ugunskuram, rīta pusē noteikti jādodas uz Cēsīm.

23. jūnijā ar startu un finišu Cēsu Rožu laukumā notiks tradicionālais skrējiens "Jānis un Jānītis″. Skrējienā iespējams izvēlēties sev piemērotāku garuma distanci. Ikviens skrējiena dalībnieks automātiski piedalīsies izlozē par atbalstītāju sarūpētajām dāvaniņām no "Cēsu alus", "Livonia&Vinnis" un "Studio Pizza".

Dalība skrējienā ir bez maksas, taču jāatgādina, ka iepriekš jāveic reģistrācija. Vairāk par pasākumu un reģistrāciju varat uzzināt šeit.

Siguldā līgos ar Jāņa Streiča filmu mūziku

Piektdien, 23. jūnijā, pulksten 12 Jūdažu Sabiedriskajā centrā novadnieki aicināti apmeklēt vainagu vīšanas darbnīcu un gleznot ar dabas krasām, bet pulksten 22 piedalīties ballē, kurā par spēlēm, atrakcijām un mūziku rūpēsies grupa "Trešā brigāde". Ieeja – bez maksas.

Foto: F64

Savukārt skaistajās Siguldas pilsdrupās 23.jūnijā pulksten 22 norisināsies brīvdabas koncertuzvedums "Streiča kinonakts mistērija". Caur latviešu dižā kinomeistara Jāņa Streiča dažādu laiku populārākajām kinofilmu dziesmām, dejām, fragmentiem un citātiem, kopā ar teātru un kino aktieriem, dziedātājiem un dejotājiem, varēs izdzīvot Jāņu nakts mistēriju, kura var notikt tikai gada visīsākajā naktī. Kino orķestris Jura Kristona vadībā kopā ar postfolkloras grupu "Rikši" rūpēsies par labskanību un īpašām kino melodiju apdarēm, kuras izdziedās aktieris, tenors Juris Jope, operdziedātāja un mūziklu aktrise, mecosopārns Baiba Renerte un folklorists un dziedātājs Ēriks Zeps. Uzvedumu papildinās dejotāji horeogrāfes Ievas Kemleres vadībā, bet kinonakts vadītāju lomās iejutīsies aktieri Uldis Anže un Indra Burkovska. Skatītājus priecēs arī aktieri Leons Krivāns, Ivars Kalniņš, Jānis Skanis, Baiba Indriksone, Olga Dreģe, Jānis Paukštello un, iespējams, arī pats izcilais kino meistars Jānis Streičs. Pēc koncertuzveduma – zaļumballe kopā ar Daini Skuteli. Ieeja par maksu. Vairāk informācijas šeit.

Trīne un balle Bauskā

Foto: F64

Līgo dienā, 23. jūnijā, pulksten 20 Bauskas Pilskalna parka estrādē viesosies Tērvetes amatierteātris ar izrādi "Trīnes grēki". Pēc izrādes paredzēta lielā Jāņu ugunskura iedegšana un balle ar grupu "Naktssargi".

Šoreiz savu skatījumu par uz precēšanos kāro Rūdolfa Blaumaņa Trīni sniegs amatierteātra "Trīne" vadītāja un lugas režisore Dzintra Zimaiša. "Šis ir atkārtots lugas iestudējums. Gluži kā citiem teātriem tradīcija ir iestudēt "Skroderdienas Silmačos", tā mēs ik pēc 10 gadiem iestudējam "Trīnes Grēkus". Šī izrāde ir veidota citādāk nekā ierasts – sadarbojoties ar dzejnieci un pedagoģi Guntu Micāni, lugai radīts prologs un epilogs," par gaidāmo izrādi stāsta režisore Dzintra Zimaiša. Tērvetes amatierteātris nosaukts par "Trīni", jo tieši šī luga tika uzvesta kā pirmā teātra repertuārā. Tomēr režisore pauž, ka nosaukums var būt maldinošs – tas vedinot uz humoru, bet tērvetnieki esot gana nopietni.

Pēc izrādes tiks iedegts lielais Jāņu ugunskurs, un balli ar populārākajām latviešu dziesmām līdz trijiem rītā spēlēs grupa "Naktssargi".

Vairāk informācijas šeit.

Jāņu ugunskurs un uguns muca Valmierā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Valmieras estrādē Līgo dienas vakarā (pulksten 22) līgošana notiks kopā ar grupu "Kantoris 04" un "Blēži". Tiks iekurināts ugunskurs un uguns muca.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Plašāka informācija: www.valmiera.lv

Līgošana visas dienas garumā Alūksnes novadā

Foto: F64

Alūksnes novadā jau no paša Līgo dienas rīta pieejamas dažādas aktivitātes. Ilzenes pagastā Līgo dienas rītā notiks tradicionālais velobrauciens "Līkloči papardēs", savukārt vakarā, pulksten 19, Vidagas estrādē līgotājus priecēs muzikāls Līgo svētku uzvedums "Ak, Jāni, precē mani!" Tāpat dažādās estrādēs notiks koncerti un zaļumballes.

Vairāk par visiem pasākumiem un aktivitātēm 23. jūnijā var iepazīties šeit.

Orientēšanās spēle un svētku balle Madonas novada Mētrienā

Foto: Shutterstock

Tiem, kas vēlas īpaši aktīvi pavadīt vasaras saulgriežus, iespējams piedalīties Līgo vakara orientēšanās spēlē Mētrienā. Komandā jābūt sešiem dalībniekiem un tā iepriekš ir jāpiesaka.
Pēc orientēšanās sacensībām notiks svētku balle.

Ieeja ballē ir bez maksas, kā arī tiem, kas meklē naktsmājas, iespējams pārnakšņot telšu pilsētiņā.
Vairāk par pasākumu, reģistrēšanos orientēšanās spēlei un telšu pilsētiņu var lasīt šeit.

Līgo svinēšana Višķu brīvdabas estrādē Daugavpils novadā

Foto: F64

Jautra svētku svinēšana Līgo vakarā notiks Višķu pagastā. Būs koncerts, balle, alus un siera degustācija, zāļu tirdziņš, sola organizatori. Pasākumā viens no spilgtākajiem notikumiem būs teatralizēts uzvedums "Kazimirs Adamovičs maina profesiju".

Degustācijas un tirdziņš darbosies no pulksten 19.30, uzvedums sāksies pulksten 22, savukārt vakara noslēgumā pulksten 22.30 būs svētku balle.

Ieejas par maksu. Biļetes var iegādāties šeit.

Plašāka informācija par pasākumu pieejama šeit.

Līgošana Dobeles pilsdrupās

Dobelē 23. jūnijā notiks dižkoncerts senatnīgajās Dobeles pilsdrupās. Lielās svinības sāksies ar vērienīgo Vislatvijas Jāņu gadatirgu, kas no pulksten 9 Dobeles Tirgus laukumā gaidīs savus apmeklētājus. Dobeles pilsdrupu ieeja skatītājiem tiks atvērta pulksten 19, bet dižkoncerts "Līgojam Dobelē" sāksies pulksten 21.

Koncertā piedalīsies labākie novada kori un tautas deju kolektīvi, muzikālā apvienība "Vintāža", grupa "Eolika", kā arī solisti Olga Rajecka, Ginta Krievkalna, Ieva Sutugova, Samanta Tīna, Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Imants Vanzovičs, Jānis Buķelis, Gatis Supe un jaunais dziedātājs Artūrs Biķernieks. Jāpiezīmē, ka koncerta laikā tiks sumināts viens no slavenākajiem novadniekiem – Žoržs Siksna, kura 60 gadu jubilejas benefice būs viena no dižkoncerta "Līgojam Dobelē" sastāvdaļām.

Pēc dižkoncerta "Līgojam Dobelē!" ap pusnakti sāksies nakts balle, kurā uzstāsies "Eolika", Viktors Lapčenoks, Artūrs Reiniks un Jānis Buķelis ar grupu. Balle noslēgsies saullēktā ar jau tradicionālo Pliko skrējienu, kura uzvarētājam ļoti īpašu balvu ir sarūpējis viens no koncerta ģenerālsponsoriem – "Dobeles dzirnavnieks".

Biļetes uz koncertu un nakts balli ir nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs.

Informācija autovadītājiem – tuvākās autostāvvietas, kur varēs novietot apmeklētāju autotransportu – aptuveni 1 min gājienā attālumā no pilsdrupām pie Dobeles Sporta halles, Īles iela (Pokaiņu meža virziens), Tērvetes iela (Tērvetes virziens), kā arī laukumā pie Dobeles novada domes (Jelgavas virziens, aptuveni 3 minūšu gājienā no pilsdrupām). Braucējiem no Rīgas puses iesakām izmantot ne tikai Jelgavas šoseju, bet arī Liepājas šoseju un braukt caur Jaunbērzi. Ieeja pilsdrupās būs tikai pa galvenajiem vārtiem (Sporta halles pusē).

Līgošana Jūrmalas pludmalēs un vēsturiskā estrādē

Foto: Publicitātes foto

23. jūnijā Dzintaru pludmalē pulksten 20 Līgo svētku programmas "Pa pāriem ābolītis" deju koncertā piedalīsies Jūrmalas tautas deju kolektīvi "Zālīte", "Vēlreiz" un jauniešu tautas deju kolektīvs "Delveri" no Talsiem. Pēc koncerta paredzēta zaļumballe līdz pat pulksten 4 kopā ar vokāli instrumentālo ansambli "Neaizmirstulītes" un Laimi Rācenāju, "Jelgavas Big Band" un solistiem Aiju Vītoliņu, Ralfu Eilandu, Elzu Rozentāli, Žoržu Siksnu un Rūtu Dūdumu.

Kauguru pludmalē pulksten 21.30 Līgo vakaru ieskandinās latviešu tradīciju kopa "Skance". Līksmošana turpināsies ar grupas "Credo" koncertu un dīdžeju Pēteri Začestu no pulksten 22 līdz pat 4.

Mellužu estrādes parkā no pulksten 22 līdz 2 balle kopā ar Jūrmalas teātra aktieri Ģirtu Alsteru un īpašo "Jūrmalas Jāņu orķestri".

Ieeja visos pasākumos bez maksas. Kauguru un Dzintaru pludmalē pasākumu laikā darbosies kafejnīcas.

Dodoties uz svētku pasākumiem, ērtākai sēdēšanai pludmalē ieteicams ņemt līdzi pledus vai paklājiņus.

Vairāk informācijas šeit.

Tirgus un balle Ventspilī

Foto: LETA

Ventspils tirgus laukumā, Pils iela 14, no pulksten 8 līdz 15, 23. jūnijā aicina uz Līgo svētku gadatirgu. Tur paredzēta plaša tirdzniecība ar pārtiku, zemnieku saimniecībās ražotu piena produkciju, svaigu gaļu, kūpinājumiem, zivīm, zivju kulināriju, konditorejas izstrādājumiem, pašaudzētu lauksaimniecības produkciju: augļiem, dārzeņiem un pašaudzētām zemenēm.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Savukārt Reņķa dārzā Līgo vakarā notiks koncertuzvedums "Suitu mēlē". Tajā piedalīsies Ventspils jauktais koris "Kaiva", Ventspils jauniešu tautas deju kolektīvi "Strautuguns", vidējās paaudzes tautas deju kolektīvs "Strautuguns". Ieeja bez maksas. Pēc tam no pulksten 22 visi aicināti uz zaļumballi, kur spēlēs brāļi Rozentāļi, DJ Mario un DJ Janch. Ieeja bez maksas.
Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!