Lai saglabātu interesantas vēstures liecības, 26 Latvijas un Igaunijas industriālā mantojuma objekti "iesaistījušies" projektā "Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai", pastāstīja Maija Bebre, Kurzemes plānošanas reģiona administrācijas projektu vadītāja. Piedāvājam iepazīties ar dažiem no tiem.

Mūsdienu tehnoloģiju strauja attīstība ir ietekmējusi daudzas vēsturiskās ražotnes un ar tām saistīto infrastruktūru pamešanu. Daudzi Eiropas piemēri apliecina, ka industriālā mantojuma uzņēmumi otro elpu gūst tūrismā, ko novērtē apmeklētāji un eksperti, pat iekļaujot tos UNESCO mantojuma sarakstā. To izvērtējuši ir arī 26 šī projekta pārstāvji, kas izcels mantojuma nozīmi un veicinās industriālā mantojuma objektu atpazīstamību tūristu vidū.

Maršrutā "Industriālais mantojums" ietilps, piemēram, Rideļu dzirnavas, kur iekārtas ir pilnā darba kārtībā graudu pārstrādei – tās būs viens no Latvijas pārstāvjiem dzirnavu un hidroelektrostaciju objektu lokā. Vairāk par dzirnavām lasiet šeit.

Tāpat maršrutā varēs apmeklēt Repinas papīrfabriku Igaunijā, kas ir vecākais līdz šim strādājošais ražošanas uzņēmums kaimiņvalstī un iekļauts arī Eiropas unikālāko ražošanas arhitektūras paraugu sarakstā. Interesants objekts ir arī Totsi kūdras brikešu fabrika Igaunijā.

Projektā iesaistījusies arī Ovīšu bāka, kas uzskatāma par vecāko darbojošos navigācijas būvi Latvijā. Vēl maršrutā tiks iekļautas tematiskās grupas: ūdenstorņi un dzelzceļa mantojuma objekti, tostarp Gulbenes – Alūksnes bānītis.

Projekta "Industriālais mantojums" ilgums ir divi gadi. Projekta īstenošana ir uzsākta ar šī gada maiju, Kurzemes, Vidzemes un Rīgas plānošanas reģioniem, tūrisma objektiem sadarbojoties ar Rietumigaunijas un Dienvidigaunijas tūrisma asociācijām un apskates vietām. Kopējais projektā plānotais ieguldījums ir vairāk nekā 1,14 miljoni eiro, kas tiek finansēti no INTERREG Igaunijas –Latvijas programmas līdzekļiem, piesaistot arī pašvaldību, pašu objektu un valsts līdzfinansējumu.

Ja jau šobrīd ceļotāji vēlas iepazīties ar daļu no industriālā mantojuma, lūk, trīs idejas, kur to meklēt tepat Kurzemē:

Vieta, kur dzimst dzija

Tā, piemēram, izvēloties doties uz Kurzemes pusi, var apmeklēt Dundagas pusi. Senās pilsētas tuvumā atrodas mazā Pāces vilnas fabrika.

Tajā ir iespējams iepazīties ar vilnas izgatavošanas procesu, apskatīt ļoti senas iekārtas, kas joprojām tiek lietotas dzijas ieguvei. Izrādās mīkstās vilnas ieguves darbs ir fiziski grūts un nogurdinošs.

Adrese: Pāce, Dundagas pag., Dundagas nov.
Telefons: 26431463, 26151720
Mājaslapa: www.pace.lv

Vecākā Latvijas bāka

Ventspils novada Ovīšu ragā atrodas Ovīšu bāka. Bākas tornis pabeigts 1814. gadā, un tā ir vecākā bāka Latvijā, kas joprojām darbojas. Bākas konusveida tornis ir "resnākais" bākas tornis Latvijā. Ovīšu bākas tehniskajā telpā ir apkopoti daudzi ar bāku darbību saistīti eksponāti, bet dārzā – enkuri un jūras bojas. Labos laikapstākļos pāri mežu galiem var ieraudzīt Irbenes lokatoru vai Irbes bāku, kas atrodas jūrā.

Ovišu bākas muzejs atvērts darbdienās no pulksten 8 līdz 18 (P.), 17 (O. – C.), 16 (Pt.). Pēc darbalaika jāzvana pa tālruni 26264616.

Īstas dzirnavas un gardas pankūkas

Tikai 80 kilometrus no Rīgas atrodas Rideļu dzirnavas. Dzirnavas šajā vietā bijušas jau sen, un saimnieki ir radījuši īpašu ekspozīciju – kā no graudiem top milti. Lai gan ikdienā dzirnavas graudu pārstrādei vairs neizmanto, saimnieki var to visu nodemonstrēt un parādīt, jo visas iekārtas un to darbība ir joprojām "kaujas gatavībā".

Gan dzirnavas, gan Rideļu dzirnavezers un tā gleznainā apkārtne izmantojama nesteidzīgai atpūtai un dabas baudīšanai – laivošanai, supošanai, makšķerēšanai vai nesteidzīgas maltītes baudīšanai kafejnīcā. Īpašais gardums Rideļos ir siltas pankūkas.

Adrese: Engures pagasts, Engures novads

www.rideludzirnavas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!