Foto: Shutterstock
Tie, kas seko līdzi notikumiem, būs ievērojuši, ka gandrīz ikvienā aptaujā vai pētījumā par lētiem ceļojumu galamērķiem Eiropā, kādā no pirmajām vietām ir Bulgārija. Tomēr izdevīgās cenas nav vienīgais iemesls, lai brauktu uz šo saulaino valsti. "Telegraph" apkopojis iemeslus, kāpēc nākamajām brīvdienām vērts izvēlēties tieši Bulgāriju.

Tur tiešām ir lēti!

Jāsāk ar svarīgo, un tās, protams, ir izmaksas. Bulgārijas Saulainais krasts (dēvēts arī par Sunny Beach, Solnecnij bereg, Slanchev bryag) ir viens no populārākajiem pludmales kūrortiem pie Melnās jūras.

Tas jau ceturto reizi atzīts par lētāko Eiropas pludmales kūrortu ("Post Office" topā). Šis tops veidots, izmantojot dažādu pakalpojumu cenu analīzi dažādos kūrortos. Piemēram, trīs kārtu maltīte ar vīna pudeli diviem cilvēkiem šajā Bulgārijas kūrortā izmaksājusi tikai nedaudz vairāk par 20 eiro. Izmaksu ziņā Saulainais krasts bijis tālu priekšā otrās vietas ieguvējai Algarvei.

Pludmales

Foto: Shutterstock


Bulgārijas pludmales ir vairāk nekā saulainas

Saulainais krasts izklausās ideāli, vai ne? "Tur ir lēti un jautri, ja spēj sadzīvot ar dažām ne pārāk glītām komunistu laika ēkām," raksta "Telegraph" ceļojumu eksperts Adrians Bridžs pēc viesošanās Varnā – uz ziemeļiem no Saulainā krasta. "Bet tur ir vairākas jaukas kafejnīcas un restorāni. Mēs izdzērām pāris alus (1,60 eiro par diviem) un pasūtījām svaigas zivis no Melnās jūras."

Foto: Shutterstock

Vairāk par pludmalēm šajā reģionā lasiet šeit.

Jaukas piekrastes pilsētiņas

Aptuveni trešdaļa no Bulgārijas 378 kilometrus garās Melnās jūras piekrastes ir baltu smilšu pludmales. Starp tām atradīsiet arī šarmantas, nelielas piekrastes pilsētiņas, piemēram, Nesebaru, ko dēvē par Melnās jūras pērli un kas iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojumā.

Satriecoši skaista daba

Foto: Shutterstock


Pārsteidzoši iespaidīgi kalni

Bulgārijas skaistums nebeidzas pludmalē. Patiesībā tas tur tikai sākas, jo pēc tam seko brīnumskaisti kalni.

Dodieties pārgājienā pa Rilas kalnu grēdu, kur iespējami Bulgārijas augstākie un interesantākie pārgājieni. Vecais trāķiešu vārds nozīmē "labi apūdeņotie kalni", kas norāda uz šo kalnu "rozīnīti" – mirdzošajiem ezeriem.

Ne gluži debesis zemes virsū, bet gandrīz tikpat labi

Musalas kalns, kas ir 2925 metrus augsts un atrodas aptuveni 65 kilometrus uz dienvidiem no Sofijas, ir fantastiski skaists – ar gleznainiem skatiem un interesantākajiem pārgājienu maršrutiem starp Alpiem un Karpatiem.

Pirinas nacionālais parks

Tas ir iekļauts UNESCO mantojumā un ir īsta meka tiem, kam patīk pārgājieni. Parkā iespējami gan dažādi pašu izvēlēti dažādas grūtības pakāpes maršruti, bet iespējami arī gida vadīti pārgājieni.

Alas ar sikspārņiem

Foto: Shutterstock

Dažādu laiku pieminekļi un vērtības

Foto: Shutterstock


Bulgārijā ir vairāk nekā 120 klosteru

Viens no slavenākajiem ir Rilas klosteris (Рилски манастир). Tas ir Austrumu pareizticīgās baznīcas vīriešu klosteris, kas atrodas Rilas kalnos (1147 m v.j.l.). Klosteris dibināts 10. gadsimtā, pēc tam pārbūvēts, bet mūsdienās tiek uzskatīts par Bulgārijas radošāko prātu meistardarbu. Tā vismaz uzskata UNESCO.

Bulgārijā ir arī interesantas komunistu laika relikvijas

Bulgārijā nav tikai modīgas un nopulētas vietas, bet arī padomju laiku paliekas ar staļinisma arhitektūru, kas tagad piesaista ne mazums tūristu.

Piemēram, Largo komplekss valsts galvaspilsētā Sofijā, ir īsts padomju klasicisma arhitektūras piemērs, kas celts no 1951. līdz 1957. gadam. Interesanti, ka Ļeņina statuja šeit tikai 2000. gadā aizstāta ar Svētās Sofijas pieminekli.

Savukārt Bulgārijas Komunistiskās partijas piemineklis un iespaidīgas ēkas, gluži kā rēgs, slejas Buzludžas kalna virsotnē. Tas atklāts 1981. gadā par godu Bulgārijas Komunistiskās partijas jubilejai. Lai arī tur tagad viss ir pamests un noplucis, vieta vēl joprojām ir iespaidīga un daudzi to apmeklē kā ļoti neparastu apskates objektu. Vairāk lasiet šeit.

Bulgārijas katedrāles

Pēc padomju ēras pieminekļu brutālisma vērts apmeklēt Sofijas Svētā Aleksandra Ņevska katedrāli. Tā ir viena no lielākajām pareizticīgo katedrālēm pasaulē un otrā lielākā Balkānos. Tajā vienlaikus var atrasties vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Katedrāles altāra kreisajā pusē atrodas tās lielākā relikvija – Svētā Aleksandra Ņevska riba īpašā šķirstā.

Bulgārijas senvēstures pieminekļi

Bulgārijas senās vēstures varenības liecinieki ir divi tās teritorijā apskatāmie romiešu amfiteātri. Viens no tiem atrodas dienvidu pilsētā Plovdivā. Tas tiek uzskatīts par vienu no vislabāk saglabātajiem amfiteātriem pasaulē, un tur vēl joprojām notiek dažādas izrādes un šovi. Vienlaikus tajā var uzstāties līdz pat 3500 māksliniekiem. Vēl viens amfiteātris atrodas Sofijā – tas ir nesen atjaunots.

Iespaidīgs cietoksnis

Gardumi, ko nobaudīt Bulgārijā

Foto: Shutterstock


Izcili gardas un veselīgas maltītes

Ceļojuma laikā, protams, jāatjauno arī enerģija un jānododas gastronomiskām baudām. Bulgāru iecienītās kotletes "Behold kyufte" vai svaigas jūras zivis, ko īpaši lielā izvēlē iespējams atrast piekrastes pilsētās, sautējums, asi, piparoti dārzeņi, ar fetas sieru pildīti pipari, un pašcepta maize – tās ir lietas, kas jānobauda Bulgārijā.

Un ugunsdzira

Bulgāru nacionālais dzēriens ir rakija jeb augļu brendijs, ko parasti ražo no vīnogām un plūmēm. Veikalā nopērkamā dzēriena alkohola saturs ir aptuveni 40 grādi, bet mājās brūvētajiem mēdz būt pat 80 grādi.

Izklaides Bulgārijā

Foto: Shutterstock


Slēpošana Bulgārijā

Bulgārija ir mājvieta arī labiem un lētiem slēpošanas kūrortiem. Bansko ir vispopulārākais no tiem, kas arī daudzos pētījumos nosaukts par lētāko Eiropā.

Foto: Shutterstock

Pati Bansko pilsētiņa ir veclaicīga un jauka, ieslēpusies ielejā, ainaviskajā Pirinas nacionālajā parkā, kas piemērots 21. gadsimta vajadzībām, aprīkojot to ar moderniem liftiem un pacēlājiem uz slēpošanas trasēm.

Jestras ballīte kalnos

Kalnos, trīs stundu brauciena attālumā no Plovdivas notiek neliels, ģimenes organizēts festivāls, ko noteikti vērts izbaudīt. Runa ir par "Meadows in the Mountains" festivālu, kas vasarā notiek Bulgārijā. Arī "The Telegraph" to iesaka kā vienu no vasarā noteikti apmeklējamiem pasākumiem. Šogad tas notiks no 9. līdz 11. jūnijam.

Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!