Biedrība "Dabas Draugi" sestdien, 15. aprīlī, aicina piedalīties safari tipa auto ekspedīcijā "Medņu salidojums". Ekspedīcijas mērķis ir iepazīties ar Slīteres nacionālā parka dabas bagātībām un savām acīm ieraudzīt medņu tēviņu vai medņu vistu, stāsta biedrības pārstāvis Arvis Ozoliņš.

Mednis ir lielākais fazānu dzimtas putns Latvijā, kas cilvēku uzmanību piesaista ar savu skaistumu. Putns ir iekļauts Latvijas Sarkanajā grāmatā, jo mūsdienās Latvijā dzīvo tikai 2000-3000 medņu tēviņi un mazliet vairāk mātītes. Slīteres nacionālais parks "Medņu salidojumam" izvēlēts, jo tā ir īpaši klusa vieta, kurā iespējams doties safari tipa ekspedīcijā ar auto un pa ceļam novērot dažādus putnus un dzīvniekus, kas dzīvo Latvijā.

Medņu tēviņi var būt bezbailīgi un uzbrūkoši. Dabas draugiem ir aizliegts tuvoties vai pieskarties medņiem. Ekspedīcijas dalībniekiem būs jāievēro stingri drošības noteikumi, kas izstrādāti sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un vadošajiem ornitologiem tā, lai nodrošinātu ekspedīcijas dalībnieku drošību un iespējami maz traucētu Slīteres nacionālajā parkā mītošos medņus un citus dzīvniekus.

Pavasaris ir labākais laiks medņu vērošanai, jo putni kāzu jeb riesta laikā ir pamanāmāki kā citos gadalaikos. Pirms diviem gadiem "Medņu salidojumu" biedrība organizēja pirmo reizi un Latvijas Mazpulku padomes priekšsēdētāja Randa Medne piedzīvoto atceras ar spilgtām emocijām: "Man patika ideja par dabai draudzīgu safari, dodoties ar acīm medīt noslēpumainos medņus. Man patika brauciens agrajā rīta stundā un lieliskā kompānija, un nemaz daudz nedomāju, vai patiešām kādu medni ieraudzīsim. Biju pārsteigta, ka medņus dodamies lūkot, braucot mašīnās, nevis, brienot mežu biezokņos, bet mums patiešām izdevās! Braucienā uzzināju daudz jauna par medņiem un ne tikai."

Biedrība "Dabas Draugi" aicina ekspedīcijā piedalīties ikvienu, kuram sirdī virmo dabas mīlestība. Ekspedīcijas dalībniekiem būs uzdevums sagatavot patīkamu pārsteigumu tiem dabas draugiem, kuriem uzvārds ir Mednis. Ekspedīciju vadīs biedrības dibinātājs Arvis Ozoliņš. Medņu salidojums sāksies Ventspilī, 15. aprīlī pulksten 7. Noslēgums plānots Kolkas ragā pulksten 12. Sekot līdzi ekspedīcijas norisei aicinām biedrības mājaslapā "Dabasdraugi.lv". Piedalīties ekspedīcijā iespējams, iepriekš piesakoties biedrībā.

Biedrība "Dabas Draugi" ir brīvprātīga jauniešu organizācija, kuras misija ir veidot radošu vidi, kurā aktīvi jaunieši varētu paust savu dabas mīlestību, radot jaunas aktīvās atpūtas iespējas Latvijā, un skaidrot aktīvās atpūtas priekšrocības sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!