Foto: Publicitātes foto

"Mēs, Karostas glābšanas biedrība, gribam dot Karostai un Liepājai. Mēs martā, Liepājas dzimšanas dienas mēnesī, uzsākam akciju "Mēs Karostai, Liepājai, Latvijai" un aicinām pievienoties mūsu idejai arī citas biedrības, organizācijas, domubiedru grupas, personas vai pat partijas!" stāsta Monta Krafte, Karostas glābšanas biedrības valdes locekle.

"Latvijā pieņemts, ka ļaudis vienmēr prasa, ko man dos valsts, ko man dos pilsēta, pašvaldība? Bet kas tad ir valsts? Kas ir pilsēta? Tie esam mēs paši. Tāpēc uzdosim sev jautājumu, ko mēs varam dot valstij, pilsētai? Jā, protams, mēs katru dienu dodam, dzīvojot šeit un maksājot nodokļus, bet par nodokļu maksāšanu kaut ko sagaidām un drusku arī saņemam pretī. Bet varbūt mēs varam dot, arī neko negaidot pretim? Protams, dot var tikai tas, kam pietiek. Ko dot nav tam, kuram pašam vienmēr par maz. Pietiek - bieži vien tas nav tik daudz materiāls, cik dvēseles stāvoklis." Tā nu Karostā reizi mēnesī notiks bezmaksas ekskursijas.

Foto: Publicitātes foto

Katru marta sestdienu un svētdienu paredzēta vienu ekskursiju pa Karostas cietumu bez maksas grupai līdz 30 cilvēkiem, tātad, kopā tās būs astoņas ekskursijas. Liepājas dzimšanas dienas mēneša akcija paredzēta grupām, kas nāk no sociāli mazāk aizsargātiem iedzīvotāju slāņiem. Ekskursijas iepriekš jāpiesaka, pamatojot, kāpēc izvēlējāties bezmaksas ekskursiju.

Ziemā, Karostas cietums ir atvērts apmeklētājiem sestdienās un svētdienās. Ekskursiju sākums pulksten 12, 13, 14 un 15. Parastā maksa par ekskursiju ir 3 eiro, skolēniem, pensionāriem, studentiem 1,50 eiro.

25. martā, Komunistiskā terora upuru piemiņas dienā, pulksten 16 cietumā demonstrēs režisores Dzintras Gekas dokumentālo filmu "Kur palika Tēvi" (garums – 72 minūtes).

Par filmu: 1941. gada 14. jūnijā deportācijā cieta 15 425 Latvijas iedzīvotāji (latvieši, ebreji, krievi, poļi), tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz gulaga nometnēm, kur daudziem piesprieda augstāko soda mēru, bet citus sodīja ar ieslodzījumu nometnēs.

Foto: Publicitātes foto

1941. gadā uz Sibīriju aizvestie bērni savus tēvus nav redzējuši, savās atmiņās viņi stāsta: "Tēvu pēdējo reizi redzēju stacijā. Viņu nobendēja Vjatlagā. No lielās dzimtas esmu palicis viens. Es varētu piedot par sevi. Bet par māti un tēvu – nekad."

Arī aprīlī biedrība plāno turpināt akciju "Mēs Karostai, Liepājai, Latvijai" ar bezmaksas vēstures nodarbībām skolēnu grupām – katru nedēļu bez maksas divām skolēnu grupām būs iespēja doties paplašinātā ekskursijā pa Karostas cietuma muzeju. Ekskursijas laikā būs iespēja Karostas vēstures entuziastu vadībā padziļināti iepazīt Liepājas un Latvijas vēstures izšķirošus un nozīmīgus mirkļus, kas saistīti ar Karostu. Nodarbībai iepriekš jāpiesakās.

Foto: Publicitātes attēli

Maijā katru nedēļas nogali paredzēts organizēt bezmaksas veloekskursijas pa Karostu. Ekskursiju programma tiks paziņota aprīļa beigās.

Par to, kāpēc Karosta ir tik īpaša vieta Liepājā, Latvijā un visā Eiropā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!