Foto: DELFI Aculiecinieks

Vasara ir lielo piedzīvojumu un skaisto ceļojumu laiks. Teju ikviens no mums izplāno kādu amizantu pikniku vai laivošanas sesiju, dodas pārgalvīgā pārgājienā vai arī vienkārši izbauda gleznainus skatus pie jūras, kalnos, mežā. "Delfi Aculiecinieks" izsludinājis stāstu konkursu, kurā dalīties šīs vasaras piedzīvojumos, un daudzi lasītāji atsaukušies, atsūtot patiešām interesantus ceļojumu stāstus. Dažus no tiem publicēsim arī "Tūrismagids". Iesūti arī savu stāstu vēl līdz 7. septembrim!

Lūk, Māras Andrejsones smaržu, garšu un saules piesātinātais ceļojumu stāsts pa Lombardijas pilsētām un piekrastēm.

""Izvairieties no Milānas augustā." Tā bija rakstīts ceļvedī, kas izrādījās visai noderīgs mūsu ceļojuma laikā. Mēs tomēr riskējām un devāmies uz Bergamo netālu no modes mekas Milānas. Mūsu ilgi gaidītais ceļojums pa Ziemeļitālijas reģionu Lombardiju varēja sākties.

Izvēlējāmies pavadīt vienu nakti gleznainajā Bergamo, lai pēc tam atvaļinājuma lielāko daļu pavadītu Milānā. Bergamo tūristus vilina ar gadsimtiem vecām, monumentālām celtnēm, kas paceļas pāri pilsētas modernajai daļai un saplūst ar gleznainajiem Itālijas kalniem. Skatu pār pilsētu nodrošina lēts tramvajiņš, kas uzvelk slinkos tūristus augšā un ļauj pataupīt spēkus gājienam lejup pa noslēpumainām bruģētām taciņām, kuras rotā zaļojoši vīteņaugi. Pirmais iespaids par Itāliju bija brīnišķīgs! Bet tad mēs devāmies uz Milānu...

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pilsēta, kur tevi kāds apčakarēs, ja būs tāda iespēja. Pirmo reizi šaubījos par pilnīgi visu, ko man piedāvā. Daudzi aizdomīgi tipiņi stāv pie metro izejām un met pakaļ rokassprādzītes, kas acīmredzot ir no ļoti augstvērtīga materiāla, jo pēc tam tiek mēģināts no tevis izspiest 40 eiro. "Selfysticks, batteries, picture!" šos saukļus dzirdēt var uz katra stūra. Stāvot rindā, lai apskatītu Milānas ievērojamāko objektu Doma katedrāli (Duomo), pie mums stundas laikā pārdevējiņi pienāca klāt tieši astoņas reizes un uzbāzīgi mēģināja kaut ko pārdot. Pats Doms ir izstāvētās garās rindas vērts. Tas tika celts vairāk nekā 400 gadus. Ieraugot to tikai no ārpuses, var saprast, kāpēc tas prasīja tik daudz laika. Katru fasādes izcilnīti rotā gotikas stilā veidotas skulptūras. Nokļūstot Doma jumta terasē, ir iespēja netraucēti pastaigāties pa jumtu, lai aplūkotu šo rūpīgi izstrādāto arhitektūras mākslas darbu.

Itālijas garšu pieredze bija daudzveidīga. Pirmais restorāns, kuru apmeklējām Milānā, pasniedza ļoti izsmalcinātus mikroviļņu krāsnī sildītus makaroniņus, kas sevī ietvēra arī spēli – atrodi gaļas gabaliņu. Mazuma piegarša mūs vēlāk aizveda pat uz "McDonald's". Bijām ļoti vīlušies Itālijas virtuvē, līdz uzgājām mazu, bet ļoti tradicionālu itāļu bakalejas un vīnu veikaliņu, kur piedzīvojām ļoti laipnu apkalpošanu. Kungs, kam tas piederēja, bija īsts itālis pozitīvā nozīmē. Mums tika piedāvāts labs vīns par cenu, ko mēs, jauni cilvēki būdami, varējām atļauties. Nogaršojām arī svaigu sieru un kūpinājumu izlasi. Laipnība bez uzbāzības. Arī saldējums jeb "gelato" bija īsts atklājums – svaigs un veldzējošs karstā Milānas augusta dienā.

Milāna ir lielisks ceļojuma izejas punkts – vilciena stacijā, kas pati par sevi ir iespaidīga celtne, tiek piedāvāti dažādi Itālijas galamērķi. Izvēlējāmies apskatīt brīnišķīgos Itālijas ezerus Komo un Madžore. Ceļojums vilcienā uz ezeru piekrastē esošajām pilsētiņām ilgst apmēram stundu, kas ļauj atlikušo laiku veltīt pastaigām.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Abi ezeri atrodas kalnu ielejā, to krastus grezno villas, kuras ļauj tūristiem pavadīt laiku iekoptos dārzos, kas izvēršas par īstu botānikas mācību stundu, jo iespējams atrast augus, kas Latvijā nav redzēti. Populārākais galamērķis Komo ezera krastā ir Beladžo, bet tas vairāk ir piemērots tūristiem, kuri vēlas dienu pavadīt restorānos. Turpretim Varennā tiek piedāvāts tūristu pārgājiena maršruts, kas ir pārbaudījums fiziskajai sagatavotībai, jo pāris stundu laikā jāizložņā daudz mazu taciņu, gan augšup, gan lejup. Radās sajūta, ka esi atgriezies tūkstoš gadu senā pagātnē, jo sūnām un kokiem apaugušie mūri rosināja iztēli. Vairākas reizes apmaldījāmies, bet tas pārgājienu padarīja tikai interesantāku. Ainavas, kas paveras no pilsētiņas, ir neaprakstāmi skaistas, un tām nav līdzīgu pat tūristu iecienītākajā Beladžo.

Madžores ezera krastā atradās mūsu negaidītākais pārsteigums – Stresa. No šīs pilsētiņas paveras gan lieliski skati uz Madžores ezera saliņām (uz kurām ir iespējams tikt ar prāmi), gan iespējams nopeldēties bez maksas (Komo ezera pilsētiņās par šo "ekstru" bija jāmaksā). Milzīga priekšrocība Stresai ir tas, ka tajā ir ievērojami mazāk tūristu, kas pilsētas apmeklējumu padara vēl patīkamāku.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Ja augsta mode un dārgi restorāni nav prioritāte, tad Milānas apskatei var ieplānot vienu vai divas dienas, bet noteikti iesaku vairāk laika pavadīt Lombardijas mazajās pilsētiņās ezeru ielokā, kur nesteidzīgi kādā no pirms vairākiem gadsimtiem bruģētā ieliņā ar skatu uz ezeru un dūmakainām kalnu virsotnēm Itālija cienā ar uz lūpām kūstošu saldējumu un atspirdzinošu vīnu. Bellissimo!"

Krāšņāko foto un stāstu autorus apbalvosim ar dāvanu kartēm 30 eiro vērtībā iepirkumiem lielākajos tirdzniecības centros Rīgā – "Alfa", "Origo", "Galerija "Centrs"", "Mols" un "Dole".

Konkurss turpināsies līdz 7. septembra pusnaktij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!