Foto: Vida Press
Kulinārais mantojums būtiski atšķir valstis un tautas. Tie, kuri mīl baudīt visdažādāko valstu virtuves vai labprāt gatavo paši, zina, ka vietējās kulinārijas mākslas iepazīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā izgaršot arī konkrētās valsts tradīcijas un mentalitāti.

Aviobiļešu rezervācijas "Lidot.lv" speciālisti apkopojuši piecus grandiozus gastronomijas festivālus pasaulē, ko īsti gardēži vēl līdz gada beigām var pagūt apmeklēt.

La Tomatina Spānijā

Foto: Vida Press

Pasaules slavenākās tomātu cīņas laikā Spānijas pilsētas Bunjolas ielās valda visatļautība un ēdienu kari. Kravas automobiļi uz pilsētu atgādā vairāk nekā 130 tonnas sulīgu tomātu, un ap 30 000 dalībnieku atgriežas teju viduslaikos. Drošības apsvērumu dēļ šajā visai nekontrolētajā cīņā tomēr ieviesti daži noteikumi, piemēram, tomāti pirms mešanas obligāti jāsaspiež, citi pārtikas produkti nedrīkst būt izmantoti, festivāla dalībniekiem jābūt apģērbtiem un jādod ceļš kravas automašīnām, kas piegādā sārtos un sulīgos "ieročus".

Norises laiks: 29.-31.augusts. Jāpiebilst, ka festivāls ik gadu sākas augusta pēdējā trešdienā.

Neapoles picas (Itālija)

Foto: Vida Press

Itālijā pica ir tradīcija, māksla un stāsts par ģimeni. Ik gadu septembrī par to var pārliecināties Neapolē. Uz nedēļu pilsēta kļūst par mājvietu vairāk nekā pusmiljons picas mīļotājiem, kuri šīs nedēļas laikā notiesā pat 100 000 dažādu veidu un izmēru picas. Labākās Neapoles picērijas piedāvā 50 vēsturiskas picu receptes un pirmajās festivāla dienās apmeklētājiem ir iespēja vērot pasaules čempionātu picu pagatavošanā, uz kuru ierodas picu meistari no visas Itālijas.

Festivāla viesi var uzzināt picas gatavošanas vēsturi, iegūt labākās receptes, apmeklēt meistarklases un, protams, nogaršot visa veida gardākās picas, baudot neaprakstāmo Neapoles līča pakāji.

Norises laiks: 6.-11.septembris.

Golvejas austeru festivāls (Īrija)

Foto: Publicitātes foto

Senajā ostas pilsētā Golvejā, Īrijas rietumu piekrastē, ik gadu notiek austeru un jūras velšu festivāls, kas ir senākais austeru festivāls pasaulē un otrs starptautiski pazīstamākais festivāls Īrijā pēc Svētā Patrika dienas. Interesantais festivāls ir veltīts Eiropas plakanajai austerei (Ostrea edulis).

Festivāls norisinās septembra beigās, tādējādi atzīmējot bagātīgo austeru ievākšanas laiku (no septembra līdz aprīlim). Interesanti, ka festivāls tiek atklāts tikai tad, kad pilsētas mērs ir nogaršojis sezonas pirmo austeri. Desmitiem tūkstošu sulīgo delikatešu – molusku – tiek apēsti "Guinness" austeru ceļā, jo aptuveni 30 krodziņi katram tumšā "Guinness" alus pintes pircējam uzsauc jūras velšu plati.

Norises laiks: 23.-25. septembris

Ņujorkas vīna un ēdiena festivāls (ASV)

Foto: Vida Press

Katru rudeni četras dienas Ņujorkā pulcējas kulinārijas giganti, pasaulslaveni šefpavāri, vīndari un citi garšu pasaules grandi, lai ēstu, dzertu un izbeigtu badu pasaulē. Dzirdot vārdu salikumu "pārtikas festivāls", pirmās asociācijas ir lielas vīna glāzes, daudz ēdiena un tas viss gandrīz par velti. Taču nē, šis ir bagāto un priviliģēto festivāls, kam ir iespaidīga cenas zīme. Patiesībā 100 procenti festivāla ienākumu (vairāk par vienu miljonu dolāru) tiek atdoti labdarībai, un tieši tāda ir festivāla būtība – ēst, dzert un izbeigt badu.

Festivālā notiek neskaitāmas meistarklases un semināri, piemēram, šogad iespējams apmeklēt kūku dekorēšanas meistarklasi pie Martas Stjuartes. Tāpat norit dažādas radošās darbnīcas, vīna baudīšanas māksla, izēšanās un iedzeršana pie pasaules klases šefpavāriem un bārmeņiem.

Norises laiks: 13.-16. oktobris.

Lopburi pērtiķu mielasta festivāls (Taizeme)

Foto: Vida Press

Taizemes vidienē, Lopburi provinces galvaspilsētā, aptuveni 150 kilometrus uz ziemeļiem no Bangkokas, novembra pēdējā svētdiena ir rezervēta Lopburi pērtiķu banketam. Tiesa gan, pašiem par banketa gardumiem var nākties pacīnīties. Visskaļākās pasaules viesības notiek par godu šiem garastu makakiem, kuri ir integrēti vietējā sabiedrībā, neņemot vērā viņu tieksmi uz kabatu zādzībām.

Lopburi pērtiķu mielasta festivāls ir plašs pilsētas mēroga pasākums, kurā vietējie iedzīvotāji piedāvā greznu svētku mielastu 3000 makaku pērtiķiem. Pasākums notiek "San Phra Kan" un "Phra Prang Sam Yot" svētnīcās, kur vairāk nekā 10000 cilvēku ierodas skatīties, kā pērtiķi mielojas.

Lai saprastu, cik svarīgs ir šis mielasts, vispirms jāizprot pērtiķu loma Lopburi kultūrā. Šie primāti ir sabiedrības daļa, kam pilsētā ir brīva vaļa un iespēja iekļūt sabiedriskās ēkās un šķērsot ceļus, tāpat kā jebkuram citam pilsonim. Tie gan mēdz būt par traucēkli, zogot kā no vietējiem iedzīvotājiem, tā tūristiem, turklāt kopumā viņi ir visai ļauni un agresīvi. Taču pilsētniekiem ir stingra pārliecība, ka tie nes laimi un veiksmi, tādēļ tiek uzskatīts, ka pērtiķu pabarošana nes veiksmi un labklājību.

Norises laiks: 27.novembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!