Skaisti arhitektūras pieminekļi radīti ne tikai komfortablai dzīvei, bet piešķir arī dvēseli un auru pilsētām un vietām, kur šīs mājas būvētas. Arhitektūras pieminekļi nenoliedzami ir viens no tūrisma stūrakmeņiem un ceļotāju apbrīnas objektiem. Lūk, 10 ļoti neparastas celtnes, kas slavenas visā pasaulē.

Akmens nams Portugālē


Lai arī šo mājiņu dēvē par Akmens namu (Casa do Penedo), patiesībā tas celts no betona, kas izveidots divu milzīgu laukakmeņu formā. Mājiņa atgādina mītni no stilizētās multfilmas Flinstoni par akmens laikmeta ļaudīm. Protams, tā piesaista tūkstošiem tūristu uzmanību.

Kanzassitijas bibliotēka Misūri štatā, ASV


Ar ko gan citu varētu asociēties bibliotēka, ja ne ar grāmatām, kas glīti sakārtotas plauktā. Kanzassitijas bibliotēka tieši tā arī izskatās – kā milzu grāmatplaukts.

Daudzi to atzinuši par lielisku arhitektonisku risinājumu. Ēkas fasādē redzami 22 dažādi grāmatu nosaukumi, kas parāda arī žanru dažādību. Bibliotēka šajā vietā atrodas jau kopš 1873. gada, bet fasāde šādu izskatu ieguvusi 2004. gadā, lai piesaistītu vairāk lasītāju.

To, kādas grāmatas tur būs redzamas, balsošanā izlēma pilsētas iedzīvotāji. Tur redzami tādi mīlēti šedevri kā, piemēram, Viljama Šekspīra "Romeo un Džuljeta", tāpat arī Marka Tvena "Haklberija Fina piedzīvojumi", kā arī bērnu un pieaugušo mīlētās grāmatiņas par Vinniju Pūku muguriņa.

"Wonderworks" mājas kājām gaisā


ASV ir kāds ģimenes muzejs, kas ir kā privāts zinātnes centrs, kur var apskatīt gan dīvainas lietas, gan uzzināt vairāk par dažādām zinātnes mīklām. Tam ir vairākas filiāles, bet tās vieno neparasts fakts – celtnes, kur atrodas muzeji, uzbūvētas kājām gaisā. Vairāk informācijas: www.wonderworksonline.com.

Jāpiebilst, ka arī Eiropā ir vairākas šādas mājas – viena no tām atrodama tepat kaimiņos, Lietuvā, netālu no Klaipēdas izveidotajā Dinozauru parkā.

"Experience Music Project "(EMP) Sietlā, ASV


"Grandž" stila (grunge — bomži) dzimtenē atdots gods mūzikai arī arhitektūras celtnē. Grandž ir ielu stils, kas izsaka protestu pret sabiedrības noteiktām vērtībām. Tā arī Mūzikas muzejā Sietlā varētu saskatīt dumpinieciskuma iezīmes, tur cieņā tiek turēti dažādi mūzikas stili un izpausmes, bet iekārtojumā un arhitektūrā izmantotas neparastas formas un haosa elementi.

Muzejā tiek organizētas dažādas izglītības programmas, kā arī apskatāmi eksponāti, kas veltīti visdažādākajām rokmūzikas zvaigznēm, piemēram, "Nirvana", The Rolling Stones", Džimijam Hendriksam un citiem.

Ēkas autors ir populārākais mūsdienu arhitekts Frenks Gehrijs (Frank Gehry).

Halgrimura (Hallgrímskirkja) baznīca Reikjavīkā, Islandē


Iespaidīgā luterāņu baznīca ir 74,5 metrus augsta. Tās izskats atgādina gan ērģeles, gan Islandei raksturīgo dabas parādību – lavas veidotus stabus jūras krastā. Šī iespaidīgā ēka uzcelta 1986. gadā.

Tā ir augstākā baznīca salā un nosaukumu ieguvusi par godu 17. gadsimta islandiešu dzejniekam Halgrimuram Petursonam (Hallgrímur Pétursson).

Otrivas (Hautrives) ideālā pils, Francija


Šī ir viena no neparastākajām celtnēm šajā sarakstā. Lai arī tā atgādina Āzijas tempļus, to no 1879. līdz 1912. gadam konstruējis pastnieks Ferdinands Ševals (Ferdinand Cheval), kas būvniecības zināšanas ieguvis vien pašmācības ceļā, un šis bijis viņa pensijas laika projekts. Viņu iedvesmojuši neparastu formu akmeņi, raksta "Placestoseeinourlifetime".

Pils tiek uzskatīta par naivisma paraugu, un tajā apvienoti visdažādākie stili un idejas, ko iedvesmojusi Bībele un hinduisma mitoloģija.

Tās arhitekts un celtnieks Šavels pēc savas nāves vēlējies tikt sadedzināts un apglabāts pilī. Tā kā Francijas likumi to aizliedz, nākamais Šavela darbs bijusi Outrivas krematorijs, teikts "Skaistakasvietas.wordpress.com".

Par pili sajūsminājušies Pablo Pikaso un franču rakstnieks Andrē Bretons, bet daudzi arhitektūras speciālisti to iekļāvuši arī neglītāko ēku sarakstā.

Lotosa templis Deli, Indijā


Lotosa templis atrodas Indijas galvaspilsētā Deli. Templis savu nosaukumu ieguvis, pateicoties neparastajai konstrukcijai, kas atgādina lotosa ziedu. Tas ir viens no jaunākajiem Bahai tempļiem. Ēka būvēta no balta betona un baltā grieķu marmora. Tā celta 1986. gadā un ieguvusi arī daudzas arhitektūras balvas. Neparasto ēku ieskauj deviņi dīķi.

Greizā māja Sopotā, Polijā


Šī neparastā celtne uzbūvēta 2004. gadā. Tā ir daļa no "Rezydent" iepirkšanās centra. Neregulārās formas celtne piesaista daudzus pilsētas viesus. Māja veidota kā greizo spoguļu karaļvalsts, ko iedvesmojuši mākslinieku Jana Marčina Šancera un Pera Dālberga darbi.

Meža spirāle Darmštatē, Vācijā


Slavenā austriešu arhitekta un mākslinieka Frīdensreiha Hundertvasera māja Waldspirale (Meža spirāle) atrodas Vācijas pilsētā Darmštatē.

Tā būvēta laikā no 1998. līdz 2000. gadam, tajā ir 105 dzīvokļi un iekšējais pagalms. Dienvidaustrumu tornī ir arī restorāns un kokteiļbārs.

Māja celta U burta formā, un uz tās jumta sastādītas puķes, koki un zālājs.

"Casa Mila" jeb "La Pedrera" Barselonā, Spānijā


Antonio Gaudi ir ne tikai slavenākais no modernisma arhitektiem, bet viņa darbi ir arī Barselonas simbols. Šajā pilsētā ir apskatāmi daudzi meistara darbi, un tūristi turp dodas gluži vai svētceļojumā speciāli, lai apbrīnotu tieši viņa arhitektūru. Arī "Casa Mila" jeb "La Pedrera" iekļauta UNESCO mantojuma sarakstā.

Ja arī jūs plānojat doties uz Barselonu, noteikti uzbrauciet tās jumta stāvā, kur rodama Gaudi karjerai un viņa slavenākajiem projektiem veltīta ekspozīcija. "Taču visīstākais piedzīvojums ir terase, kas skatam atklāj visīstāko Gaudi fantāziju kvintesenci – dīvainus skursteņus un ventilācijas lūkas ar dekoratīviem marmora, stikla un keramikas fragmentiem," teikts "Another Travel Guide".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!