Foto: Shutterstock
Githornu mēdz dēvēt arī par Holandes vai Ziemeļu Venēciju, jo šajā pilsētiņā gandrīz nav ielu – tikai kanāli. Modernos pārvietošanās līdzekļus arī tur nav ko meklēt, jo visērtāk braukt ar parastu laivu vai iet kājām pa šaurajiem celiņiem gar kanāliem.

Romantiskā ciema apmeklētājiem savi auto jāatstāj ārpusē, bet tālāk jābrauc ar kādu peldlīdzekli – elektrisku vai ar paša enerģiju darbināmu, jo skaļi motori, ko darbina, piemēram, ar dīzeļdegvielu, Githornas teritorijā ir aizliegti, raksta portāls "Placestoseeinyourlifetime".

Lielākā daļa māju šajā ciemā atrodas uz saliņām, kas ir privātas. Tās savā starpā savieno tiltiņi. Nelielajā ciemā ir vairāk nekā 180 tiltiņu, kas izbraucienu pa kanāliem padara vēl interesantāku un skaistāku. Ja šī ideja jūs ir iedvesmojusi, arī "Google Street View" piedāvā virtuāli izbraukāt ciemu. Lai to izdarītu, spiediet šeit.

Tomēr nosaukums "Holandes Venēcija" ne pārāk labi raksturo šo ciemu. Tas liek domāt par milzu pūļiem un īpaši attīstītu tūrismu. Protams, šī ir populāra apskates vieta un tās attēlus atradīsiet daudzos Instagram kontos, bet to nevar salīdzināt ar Itālijas tūrisma pērles pūļiem un skaļumu. Šis ir ciems, kurā lielāko gada daļu nav drūzmas kā Venēcijā vai pat Amsterdamā. Piemēram, paša ciema mājaslapā teikts, ka "skaļākais, ko te dzirdēsiet, būs pīļu pēkšķināšana un citi putnu radīti trokšņi". Vairāk lasiet šeit.

13. gadsimta sākumā Githornu dibināja kolonisti no Vidusjūras. Tā atrodas Nīderlandes ziemeļaustrumos, un tās kanālu kopējais garums ir 90 kilometri. Tā kā lielāko daļu māju nav iespējams sasniegt citādi, kā tikai ar laivu vai citu ūdens transportu, tad arī pastnieki, ugunsdzēsēji un citi glābšanas dienesti šeit arī pārvietojas ar kuteriem.

Pilsētiņas nosaukums tulkojumā no holandiešu valodas nozīmē tūkstošiem kazu ragu (gietehorens), jo kādreiz šie lopiņi pilsētas apkaimē audzēti lielā skaitā. Pašlaik gan kazu ragus nekur neredzēsiet, bet Githorna būs ideāla vieta, kur atpūsties tiem, kam patīk braukt ar laivām, ūdens velosipēdiem vai SUP dēļiem. Pilsētā iespējams arī pievienoties ekskursiju grupām nelielos kuģīšos vai pašiem noīrēt elektriskās laiviņas, kuru vadīšana neprasa īpašas kuģošanas prasmes. Tādas izīrē lielākā daļa kanālu malās esošo restorānu un krodziņu, tomēr tās ir ļoti pieprasītas, tāpēc tūrisma sezonas laikā (vasarā) vislabāk laivu rezervēt jau no rīta.

Kanālu malās ir trīs muzeji, neskaitāmas kafejnīcas un krodziņi, bet celiņi gar to krastiem ir ļoti piemēroti pēcpusdienas pastaigām un riteņbraukšanai.

Lai nokļūtu šajā Githornā, vislabāk lidot no Rīgas uz Amsterdamu vai Eindhovenu, un tad ar vilcienu vai nomātu auto doties uz Zvolli (Zwolle), kas ir Overeiselas provinces galvaspilsēta, bijusī Hanzas savienības pilsēta. No tās līdz Githornai vairs nav tālu – vien aptuveni 20 kilometri, un turp kursē arī sabiedriskais transports.

Daži padomi:

Labākais laiks, kad apmeklēt: tūrisma sezona Nīderlandē ir no aprīļa vidus, kad visur zied sīpolpuķes, līdz oktobra vidum. Githornas apmeklējumam šis laiks būs ļoti piemērots, vien centieties ieplānot ceļojumu tā, lai nebrauktu uz turieni augustā, kad gan tur kļūst diezgan biezs no tūristiem.

Cik ilgi uzturēties: Githorna būs labs vienas dienas izbraukuma mērķis, ja esat apmetušies Amsterdamā. Tomēr, ja tiešām gribat izbaudīt šīs vietas šarmu, ieplānojiet tur pavadīt arī vienu vai divas naktis. Laba viesnīca nakšņošanai būs "Hotel de Harmoni", bet arī "Airbnb" un līdzīgās vietnēs iespējams atrast labus naktsmāju piedāvājumus, ja vien rezervē tās laicīgi. Kā izcila vieta, kur paēst, tiek ieteikts restorāns ".

Lieta, kas noteikti jāizdara Githornā: Lai ko jūs darītu šajā ciemā, noteikti atrodiet laiku izbraucienam ar laivu. Tas ir labākais veids, kā apskatīt ainavisko ciemu.

Noderīgi vārdi holandiešu valodā: "labdien" holandiski ir "Hallo", bet "paldies" – "Bedank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!