Foto: AFP/Scanpix

Lidsabiedrība "airBaltic" 24. maijā atsāk lidojumus vasaras brīvdienu maršrutā starp Rīgu un Dubrovniku pasakainajā Horvātijā. Lūk, dažas noderīgas lietas, kuras vērts zināt, dodoties uz Dubrovniku.

Dubrovnika atrodas Adrijas jūras Dalmācijas krastā, pašos Horvātijas dienvidos, un ir pelnīti izslavēta kā Adrijas jūras pērle. Dubrovnika ir neliela, bet populāra Horvātijas pilsēta ar gandrīz 43 tūkstošiem iedzīvotāju.

Foto: Reuters/Scanpix

Dubrovnika jau kopš 13. gadsimta bijusi viena no jūrasbraucēju lielvarām Vidusjūrā. Zelta laikmetā, 16. gadsimtā, Dubrovnikas pilsētai piederēja viena no lielākajām tirdzniecības flotēm pasaulē ar filiālēm vairāk nekā 50 ārzemju ostās.

Mūsdienās cilvēki šeit ierodas atpūsties, nevis tirdzniecības nolūkos. Galvenais uzmanības piesaistītājs ir pievilcīgā, tikai kājāmgājējiem paredzētā vecpilsēta ar neskaitāmām aristokrātiskām pilīm un baroka stila baznīcām, kuras ietver viduslaiku nocietinājumi. Kopš 1979. gada Dubrovnika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un tajā ir veikti ievērojami atjaunošanas darbi. Viesojoties Dubrovnikā, ieteicams apskatīt Ploces pludmali ar skatu uz vecpilsētu, Banjes pludmali ar Sentropēzas atmosfēru un izteiksmīgi skaisto Sv. Jakova pludmali. Dubrovnika lutinās ar labvēlīgiem laika apstākļiem – it īpaši vasarā, kas ierasts ir silta, ap 26°Celsija. Karstākajā tūristu sezonā šeit ir no jūlija līdz augustam Dubrovnika ir tūristu pārpildīta – viesnīcu cenas pieaug zibens ātrumā, restorāni un pludmales ir pārpildītas, tomēr šajā laikā visiem ir iespēja izbaudīt Dubrovnikas Vasaras festivālu un dzirkstošo naktsdzīvi. Tomēr arī aprīlī un maijā vai septembri un oktobrī šeit būs, ko darīt, un arī tūristu būs mazāk.

Izbaudiet dzidros, tirkīzzilos Adrijas jūras ūdeņus, dodoties kajakot un snorkelēt. Kā arī, viesojoties šeit vasarā, noteikti nepalaidiet garām starptautiski apbalvoto Dubrovnikas vasaras festivālu, kura ietvaros 45 dienas pilsētā notiek kultūras pasākumi – dažādu veidu mūzikas, teātra un deju priekšnesumi. Apmeklējot Dubrovniku un baudot Horvātijas apbrīnojamo skaistumu, sajūtiet Vesterosas maģiju seriāla Troņu spēles filmēšanas vietās.

Ēdināšanas iestādes brīvā atmosfērā piedāvā nobaudīt tikko izzvejotas jūras veltes, kā arī elegantas piecu zvaigžņu viesnīcas un piedzīvojumu sporta iespējas. Tieši tāpēc šo vietu kā savu atpūtas galamērķi izvēlējušās tādas slavenības kā Džons Malkovičs, Mikijs Rurks, Bejonse un Eva Longorija.

Lai gan cenas šeit ir divreiz lielākas nekā citviet Horvātijā, šķiet, ka nevienu tas nebaida. Šī ir viena no pasaules populārākajām kruīzu ostām. Interesanti, ka, lai novērstu pārapmeklētību, pilsēta vienojās ar kruīza kompānijām, ka dienas laikā no kuģa nenokāps vairāk nekā 7000 pasažieru.

Dubrovnikā noteikti jāapmeklē viduslaiku mūri, ko vislabāk var izdarīt, veicot divu kilometru pastaigu gar cietokšņa aizsargvaļņiem. Tāpat vērts aiziet līdz Rektora pilj (Rector's Palace) un Kultūras vēstures muzejam. Ragusas Republikas laikā šīs ēkas pirmajā stāvā dzīvoja provinces vadītājs – rektors. Viņa valdīšanas laiks ilga vienu mēnesi, un visu šo termiņa laiku rektora pienākums bija dzīvot tieši šajā ēkā (bez ģimenes). Šie apartamenti tagad ir Kultūras vēstures muzejs, kurā aplūkojamas attiecīgā perioda mēbeles un tērpi, kā arī gleznas ar Ragusas laika aristokrātiem. Apakšējā stāvā atradās padomes sapulču telpa, ieroču noliktava, šaujampulveris un apakšzemes cietums.

Tāpat vērts izbraukt ar Dubrovnikas gaisa vagoniņu. Gaisa vagonus atklāja 2010. gada jūlijā. Uz viduslaiku Dubrovnikas fona tie ir kā mūsdienīgs akcents. Divi gaiši un plaši vagoni atiet no stacijas ārpus vecpilsētas – katrs var uzņemt līdz 30 cilvēkiem. Šie vagoni veic regulārus trīs minūšu ilgus braucienus uz Srdj (405 m) kalna virsotni.

Vairāk par apskates objektiem Dubrovnikā lasiet šeit.

"airBaltic" no Rīgas uz Dubrovniku lidojumus veiks divas reizes nedēļā vasaras aktīvajā sezonā. Pilns lidojumu grafiks ir pieejams kompānijas mājas lapā www.airbaltic.com.

Tāpat uz šo Horvātijas pilsētu iespējams nokļūt, lidojot ar pārsēšanos kādā no lielajām Eiropas pilsētām, vai braucot ar privāto auto vai autobusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!