Foto: DELFI

Tūrisma attīstības valsts aģentūra izveidojusi elektronisku kalendāru "Latvia's Top Events 2016", kurā apkopota informācija par apmēram 100 nākamā gada pasākumiem, pastāstīja Inta Briede, Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) sabiedrisko attiecību speciāliste.

Gada nozīmīgāko sarīkojumu kalendārs tapis TAVA sadarbībā ar Rīgas tūrisma attīstības biroju un reģionālajiem tūrisma informācijas centriem.

TAVA tūrisma informācijas projektu speciālists Enārs Plinta atzīst: "Nākamajā gadā nebūs tik liela mēroga notikumu kā 2014. gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, vai 2015. gadā, kad Latvija bija prezidējošā valsts ES Padomē. Taču gads solās būt notikumiem bagāts tik un tā."

TAVA speciālists piemin vairākus sarīkojumus dažādās Latvijas vietās, kas ir jauni vai mazāk dzirdēti un tikai tagad nokļuvuši kalendārā, piemēram, stinču jeb salaku festivāls Liepājā februāra mēnesī, kara ainu rekonstrukcijas festivāls Daugavpils cietoksnī vasaras vidū vai ābolu festivāls Dobelē rudens sākumā.

Šogad kalendārā iekļauti gandrīz 100 pasākumu. Lielākā daļa ietverto notikumu atkārtojas gadu no gada. Ledus (februārī) un smilšu (jūnijā) skulptūru festivāli Jelgavā jau ir kļuvuši par neapstrīdamu vērtību, tāpat kā, piemēram, Cēsu mākslas festivāls jūlijā vai Velo diena un nakts Kuldīgā maijā. Notikumu kalendārs dod iespēju uzzināt norišu laiku, kas tūristiem ir svarīgi, lai plānotu savus ceļojumus.

Ne viens vien ārvalstu tūrists ir paudis interesi par Rīgas restorānu nedēļu apmeklējumu. Pavasarī tā notiks no 16. līdz 22. maijam un rudenī – no 10. līdz 16. oktobrim.

Par vienu no vērienīgākajiem sarīkojumiem apmeklētāju skaita ziņā solās būt populārās mūzikas festivāls "Positivus" Salacgrīvā, kas notiks no 15. līdz 17. jūlijam.

No ievērojamākajiem sporta sarīkojumiem jāmin ne tikai Eiropas rallijkrosa čempionāta posms Liepājā un Kuldīgā februārī, bet arī FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta posms Rīgā, kāds mūsu valstī notiks pirmo reizi. Biķernieku sporta bāzē kopā ar latviešu izcilajiem autobraucējiem Reini Nitišu un Jāni Baumani redzēsim arī citas spožas zvaigznes.

Gada notikumu kalendārā, protams, ir iekļauts tūrisma nozares sarīkojums Ķīpsalā, Rīgā "Balttour 2016", kas arī šai reizē notiks februāra pirmajā nedēļas nogalē.

Kalendārā datuma precizēšanas dēļ nav iekļauts, taču, domājams, tas būs sevišķs notikums, kad pēc restaurācijas, paplašināšanas un modernizācijas durvis vērs Nacionālais mākslas muzejs. Plānots, ka muzejs pirmos apmeklētājus uzņems maija mēnesī. Gods pirmajam tajā parādīt savus darbus uzticēts Miervaldim Polim.

No mākslas jomas 2016. gada spilgtākajiem notikumiem jāmin arī pavasarī gaidāmā komponista Ērika Ešenvalda operas "Iemūrētie" pirmizrāde. Savukārt tradicionālais Rīgas Operas festivāls no 1. līdz 11. jūnijam aizritēs itāļu opermūzikas dižgara Džuzepes Verdi zīmē.

Tāpat kā citus gadus, arī šogad daudzās vietās Latvijā notiks pilsētu vai novadu svētki. Dvīņu pilsētas Valka un Valga tos plaši svinēs jūnijā, Rožu festivāls Tukumā gaidāms jūlijā, bet Ventspils ar krāšņajiem ziedu paklājiem – augustā.

Kalendārs angļu valodā pieejams TAVA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!