No 30.aprīļa līdz 10.maijam Rīgā, Esplanādē, apmeklētājiem durvis vērs ceļojošā izstāde "European Space Expo". Izstāde, kas iepazīstinās ar Eiropas kosmosa programmas sasniegumiem, apmeklētājiem būs pieejama bez maksas.

Esplanādes parkā uzstādītā kupolveida paviljonā 10 dienu garumā tiks piedāvāta programma dažādām auditorijām – sākot ar skolēniem un beidzot ar politikas veidotājiem. Izstāde stāstīs par kosmosu gan pētniecības un tehnoloģiju, gan ekonomikas griezumā. 

"Space Expo" ir lielākā ceļojošā kosmosa izstāde Eiropā. Tā iepriekš izrādīta lielākajās pilsētās un jau pulcējusi vairāk nekā 510 tūkstošus apmeklētāju, informē tās organizatori. Paviljona īpašais noformējums ar levitējošiem satelītiem un zvaigžņoto debess velvi ļaušot apmeklētājiem sajusties kā kosmosa sastāvdaļai, bet centrā novietotā interaktīvā zemeslode kompaktā veidā palīdzēšot izprast par cilvēku blīvumu uz Zemes, temperatūras izmaiņām gadu gaitā, lidmašīnu daudzumu debesīs un citiem saistošiem faktiem. Interaktīvos stendus papildināšot arī ekspertu prezentācijas, kas ļaus apmeklētājiem uzzināt vairāk par kosmosa tehnoloģijām, Latvijas pieredzi kosmosa izpētē un kosmosa jomas potenciālu nākotnē.


Ārpus paviljona interesantu programmu piedāvāšot bērnu zinātnes centrs "Z(in)oo" no Cēsīm. Katram apmeklētājam būs iespēja izgatavot pašam savu gaisa raķeti un izmēģināt dažādus "Z(in)oo" centra eksponātus. Kā stāsta "Z(in)oo" centra vadītājs un kosmosa entuziasts Pauls Irbins, izstāde ir lielisks veids, kā atklāt sabiedrībai, ka kosmoss nav tikai raķetes un gaisa kuģi – kosmosa izpētei nepieciešamās tehnoloģijas tiek izmantotas arī ikdienā.

"Space Expo" tradicionāli īpašu uzmanību pievērš skolniekiem un izstādē Rīgā būs pieejamas izsmeļošas ekskursijas klasēm. Skolu grupas aicinām laicīgi pieteikt savu dalību izstādē, reģistrējoties mājaslapā.

Eiropas Kosmosa izstādi organizē Eiropas Komisija. Latvijā tās norisi nodrošina Izglītības un Zinātnes ministrija sadarbībā ar bērnu zinātnes centu "Z(in)oo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!