Foto: F64
Skolēni svarīgas lietas iemācās ne tikai skolā, bet arī ārpus tās, un ekskursija būs pasākums, ko jaunieši atcerēsies vēl ilgi, tāpēc vērts padomāt par tās maršrutu – lai brauciens būtu gan jēgpilns, gan aizraujošs un piedzīvojumu pilns. Lūk, ieteikumi, kas palīdzēs izstrādāt interesantu klases ekskursiju.

Zinātnes centru valdzinājums


Foto: Publicitātes foto

Bērniem interesē viss, ja vien māk pareizi pastāstīt, tāpēc par zinātni un citām sarežģītām lietām jārunā mazajiem un, patiesībā jau, arī lielajiem, saprotamā un vienkāršā valodā, tad daudzas biedējoši sarežģītas lietas nevilšus kļūs saistošas un interesantas. Šo lietu labi pieprot zinātnes centros, kuros ir gan planetāriji, gan dažādas interesantas ierīces, kas parāda un izskaidro dabas un pasaules norises. 

Šāds interesants centrs ir gan Zinoo centrs Cēsīs (www.zinoo.lv), gan Ventspils Jaunrades nams (www.jaunradesnams.lv ), gan arī Tehnoannas pagrabi (pagrabi.lv) un Zili brīnumi (www.zilibrinumi.lv/) Rīgā. 

Jāsaka, ka arī kaimiņi šajā virzienā ir daudz darījuši, un Igaunijas pilsētā Tartu ir gan lielais AHHAA zinātnes centrs (www.ahhaa.ee), gan Leduslaikmeta muzejs (www.jaaaeg.ee) , bet Tallinā ir Enerģijas atklāšanas centrs (www.energiakeskus.ee) un Cilvēka veselības muzejs, kur bērniem saprotamā veidā tiek izskaidrotas dažādas zinātnes mīklas.

Brauciens pie zvēriņiem


Bērniem parasti patīk dzīvnieki, tāpēc īpaši mazāko klašu skolēniem būs interesanti apmeklēt Zoodārzu. Ja Rīgas lielajā dzīvnieku parkā (www.rigazoo.lv) jau pabūts vai klase grib ekskursiju ārpus Rīgas, interesanta būs arī zoodārza fileāle "Cīruļi", bet noteikti vērts apsvērt domu par mini zoodārzu apmeklēšanu. Nu jau vai ik katrā Latvijas malā iespējams atrast šādu vietu, jo Latvijā ir vairāk nekā 10 mazie zoodārzi, kur tiek loloti dažādi eksotiski dzīvnieki un putni, turklāt dažus no tiem iespējams gan pabarot, gan paglaudīt, kas mazajos un ziņkārīgajos apmeklētājos izraisīs lielu prieku.

Piemēram, Minizoo "Dobuļi" (www.minizoo.lv) piedāvā gan apskatīt iguānas, angoras kazas, ķengurus un pat lamas, gan arī pastāstīt par to dzīvi un paradumiem, savukārt Mežavairogu dzīvnieku patversmē un mājas zoo (www.mezavairogi.lv) , Ķekavas pagastā, bērni varēs gan izklaidēties, gan mācīties līdzcietību pret mazajiem, četrkājainajiem brāļiem. Ļoti iecienīta bērnu atpūtas un izklaides vieta ir arī trušu pilsētiņa (www.trusupilsetina.lv) , kur var aplūkot vairāk nekā 65 šķirņu trušus, kuri tiešām dzīvo pilsētiņā, zvēriņiem speciāli būvētās mājās un pat pilīs.

Dabas takas un trases kokos

Foto: DELFI Aculiecinieks

Tā kā laiks pieturas labs, nevajadzētu aizmirst par pārgājieniem un klases piknikiem. Pēdējā gada vai divu laikā ir atjaunotas vairākas dabas takas, piemēram, Ķemeru Tīreļa taka vai Kaņiera pilskalna taka, kur uzcelts arī pamatīgs skatu tornis. Tāpat lielu jautrību un emocijas izraisīs Baskāju taka pie Valguma ezera, kur ar plikām pēdām jādodas vairāk nekā piecu kilometru gadā gājienā pa visdažādākajiem segumiem. 

Ja bērni klasē ir sevišķi aktīvi un arī skolotājai patīk piedzīvojumi, prieku sagādās kāpelēšana pa piedzīvojumu parku trasēm – Ventspilī (www.piedzivojumuparks.lv), Siguldā (www.tarzans.lv) vai Rīgā, Mežaparkā (www.kakiskalns.lv). Šeit gan jāpiebilst, ka izklaides trošu trasēs nav lētas, tomēr, parki skolu ekskursijām piedāvā atlaides. Turklāt kopā gūtās emocijas, rāpjoties kokos un pārvarot grūtības, noteikti saliedēs klasi, kā arī patiks pat visnīgrākajiem pusaudžiem.

Pēc šādas aktīvas atpūtas līdzi paņemtās maizītes un našķi piknikā garšos lieliski, turklāt noteikti vērts atgādināt skolēniem paņemt līdzi arī bumbu un uzspēlēt veco spēli "pīles un mednieki", lai pēc ēšanas uzreiz nav jākāpj autobusā, bet varētu vēl izbaudīt atvasaras jaukumu.

Skulptūru parki

Foto: DELFI Aculiecinieks

Vienlaikus izbaudīt svaigu gaisu un apskatīt ko interesantu bērni varēs tematiskajos parkos. Ekskursijas maršrutā noteikti vērts iekļaut Līgatnes tuvumā esošo Vienkoču parku (www.vienkocis.lv), kur iespējams ne vien apskatīt interesantus koka objektus un miniatūras ēkas, bet arī uzzināt vērtīgas lietas par amatniecību un kokgriešanu. Parka apmeklējumu var apvienot arī ar Līgatnes papīrfabrikas ciematiņa (bērniem patiks tiltiņi), Līgatnes dabas taku un Gaujas alu apskati.

Viena no iecienītākajām vietām, kurp doties ekskursijā noteikti ir arī Tērvetes dabas parks (www.tervetesparks.lv). Un pamatoti. Tur ik gadu kļūst arvien vairāk interesantu apskates objektu – ir gan koka skulptūras un namiņi, gan skatu tornis un pat neliela lauku sēta. Protams, mazākajiem bērniem lielāko prieku sagādās rūķīšu ciems. Tā kā skolā ikvienam jāmācās arī Annas Brigaderes darbi, tad šāda ekskursija noteikti būs patīkamā un lietderīgā apvienojums. Apskatāmo objektu sarakstā vajadzētu iekļaut arī seno zemgaļu pili, kas atrodas tieši pāri ceļam, iepretim "Sprīdīšiem".

Arī Ventspils Jūrmalas parkā netrūkst interesantu koka objektu, milzu enkuru un spēļu trenažieru, kur bērniem būs, ko darīt. Savukārt Tukuma novada Irlavas pagastā atrodams Pastariņa muzejs tādiem bērniem (www.tukumamuzejs.lv/pastarina-muzejs), kas paši vēlas darīt lauku darbus, apgūt tradicionālās spēles un rotaļas, iepazīt Ziemeļkurzemes lauku sētas sadzīvi un tradīcijas, izstaigāt Pastariņa taku un iepazīt rakstnieka Ernesta Birznieka - Upīša dzimtas vēsturi. Īpaši jauka ir miniatūrā lauku sēta ar mazajām celtnēm un saimniecības atribūtiem.

Piemiņas vietas

Foto: DELFI Aculiecinieks

Klases ekskursija var būt arī brīdis, kad vairot jauniešu erudīciju un interesi par vēsturi un tradīcijām. Interesanta un skaista vieta, ko iekļaut ekskursijas maršrutā būs Likteņdārzs (www.liktendarzs.lv), kur visiem kopā iespējams arī iestādīt kociņu un uzrakstīti vēlējumu – tas īpaši noderēs 9. un 12. klašu skolēniem, jo pēc izlaiduma ik gadu tā var būt vieta, kur visiem atkal satikties. Savukārt amfiteātris "18. novembra saulriets" būs emocionāla vieta, kur pastāstīt jauniešiem par vēsturi un arī tās traģiskajām lappusēm.

Tāpat skolēnu ekskursijās iecienīts apskates objekts ir Ziemassvētku kauju muzejs (www.karamuzejs.lv) un Ložmetējkalna skatu tornis. Priežu mežs, tranšejas, bunkuri un šineļi – tas viss palīdz ieraudzīt vēsturi dzīvu un līdz ar to arī izprast notikušo, ko ir grūti izdarīt siltā klasē pie grāmatām. Tādēļ noteikti ir vērts pieaicināt arī Kara muzeja gidu, kas mācēs aizrautīgi izstāstīt par strēlnieku varonību. 

Lai arī Lestenes brāļu kapi visticamāk nebūs galvenais ekskursijas objekts, tomēr, ja ceļš ved uz to pusi un laiks ir jauks, ir vērts iegriezties un izjust arī turienes īpašo garu un noskaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!