Foto: F64



Pēdējā vasaras nedēļas nogale jāpavada godam, tāpēc Tūrisma Gids piedāvā idejas lieliskai nedēļas nogale - gan aktīvas izklaides, gan mākslas baudīšanu un praktiskas nodarbes.

Rallijs Kurzemē

Foto: F64

Jau šajā nedēļas nogalē notiks viens no nozīmīgākajiem motosporta pasākumiem Latvijā -ātruma festivāls - rallijs "Kurzeme 2014". Tā atklāšanas ceremonija notiks piektdien, 29.augustā, plkst.15.15 Rožu laukumā, Liepājā. Trīs dienu laika rallija sacensībās sportistiem būs jāveic 419,62 kilometri, no tiem 110,12 kilometri 11 ātrumposmos.

Festivāla noslēgums un uzvarētāju apbalvošana notiks sestdien, 30.augustā, plkst.19 Liepājas pludmales bārā "Red Sun Buffet".

Kopš 2010. gada "Kurzeme" ir ātruma festivāls, kas pulcē gan Latvijas un tuvāko kaimiņvalstu labākos rallija braucējus, gan citu motoru sporta veidu pārstāvjus. Šogad Ātruma festivāla programmu kuplinās Latvijas atklātā čempionāta ūdensmotosportā ātrumlaivām noslēdzošais posms, kas norisināsies pašā Liepājas centrā, kā arī citas motoru sporta aktivitātes.

Liepājā atklās 'Spoku koku'

Piektdien plkst. 21.00 Liepājas koncertestrādē "Pūt, vējiņi!" notiks grupas Līvi labāko dziesmu koncerts "Nezāles neiznīkst" un vides objekta "Spoku koks" atklāšana.

Vides objekta ideja radusies ieklausoties "Līviskās ziņģes" vārdos – "Līvs – tas ir koks, Līvs – tas ir spoks, Līvs – tas ir spoku koks". Objektu veidojis metālmākslinieks Reinis Kuncītis. Spoku koka koncepcija ietver grupas Līvi leģendas iemūžināšanu.

Spoku koka atklāšanas koncerta nosaukums "Nezāles neiznīkst" palicis nemainīgs – 2013. gada 21. augustā Dzintaru koncertzālē ar šādu nosaukumu izskanēja vērienīgais Līvu un Līvu skarto koncerts, kas bija veltījums Jānim Grodumam. Aivara Brīzes pāragrā aiziešana mainīja sākotnējo ideju par pieminekli Grodumam, transformējot to vides objektā – Spoku koks, kas veltīts Līvu leģendai.

Koncertā piedalīsies Igo, Juris Pavītols un grupa, Vilnis Krieviņš, Tomass Kleins, Guntars Mucenieks, Virga Hard Orchestra, Liepājas brāļi, Uldis Marhilēvičs, grupa Sērkociņcehs, Liepājas ģitāristu ansamblis, Credo, Olga, grupa Colt, Fēlikss Ķiģelis, Aija Andrejeva, Elvis Grodums, Jānis Buķelis un citi Līvu skartie. Pasākuma vadītājs Andris Freidenfelds.

'Gaismas pils' atklāšana

29.augustā plkst. 21.00 ar vērienīgu pasākumu "Salasīšanās" pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas noslēgsies Gaismas pils atklāšanas nedēļa. "Salasīšanās" pasākumā piedalīsies koris "Kamēr…", Ieva Akuratere, Dita Lūriņa, Aija Vītoliņa, Jānis Stībelis, Valters Frīdenbergs, Normunds Rutulis, Elīna Šimkus un citi mūziķi. Koncertu varēs vērot arī Latvijas Televīzijā.

Atklāšanas dienā īpašā pasākumā tiks godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā, bet Ziedoņa zālē oficiālajā Inaugurācijas ceremonijā piedalīsies ap 100 ārvalstu viesu.

Sākot no 29. augusta līdz pat 13.septembrim Latvijas Dzelzceļa muzejā būs aplūkojama izstāde "Gaismas pils lentes griešana". 

Krāmu tirdziņš Avotu ielā

Foto: DELFI

Jauno mācību gadu uzsākot un vasaras pēdējo nedēļas nogali aizvadot, sestdien, 30. augustā, no plkst. 10.00 rītā līdz 16.00 pēcpusdienā Rīgā, Avotu ielas galā – skvērā pie Sv. Pāvila baznīcas, norisināsies pēdējais šīs sezonas brīvdabas krāmu tirdziņš.

Ar sākumu smalkās Blaumaņa un darbīgās Marijas ielas krustojumā ārēji nobružātā Avotu iela glabā senas tirgotāju un meistaru ielas garu, ko ikdienas steigā pamana retais, bet, brīvdienā soļojot pa šo ielu garām līgavu veikalu rindai un dažādām lietotu apģērbu tirgotavām arvien tālāk Grīziņkalna virzienā, var notvert pārsteidzošu autentiskuma sajūtu – šī ir tā vieta, kur veidojās īstā Rīga, kad 20. gadsimta sākumā pilsētā ieradās latviešu zemnieki, kas tālu no to laiku pilsētas centra iegādājās gruntsgabalus un būvēja ēkas, no laukstrādniekiem topot par namīpašniekiem. Uz Avotu ielas arī šodien nav grūti iedomāties daudz sīku darbnīcu, zirgu pajūgus, vīru valodas, nošmulētus bērnus un no aizgalda pamukušus mājlopus. Bet skvērā, kur pirms vairāk ka 100 gadiem uzcelta SV. Pāvila baznīca, savulaik ir bijis tirgus placis.

Tādēļ, tverot senās tirdzniecības noskaņas, atbrīvojot mājas no liekiem krāmiem un gatavojoties skolai, pārdevēju rindās būs sastopami gan Avotu ielas apkaimes patrioti un veterāni, kas šajā Rīgas daļā pavadījuši visu dzīvi, gan jaunpienācēji, kam iedzīvošanās šajā rajonā vēl tikai priekšā.

Tāpat skvērā darbosies apkaimes restauratoru apvienība "A 74" ar Rīgas Celtniecības koledžas pasniedzēju Uģi Baļļu priekšgalā – uz īsta ēvelsola, kas atsauks atmiņā vectēva šķūnīti, būs iespēja izmēģināt darbarīkus.

Piena paku regate Jelgavā

Foto: Publicitātes foto

Jelgavā 30. augustā notiks 12. Baltais Piena paku laivu regate. Sestdien 40 piena paku kuģotāju komandas un viņu atbalstītāji jau no plkst. 14.45 pulcēsies Lielupes krasta.
Uz starta līnijas stāšoties gan komandas, kas kuģi būvējušas pirmo reizi, kā arī tādas, kurām jau ir deviņu gadu pieredze. 

Skatītāji un atbalstītāji aicināti ierasties gājēju Promenādē no plkst.14.45, kad būs iespējams vērot visu komandu prezentācijas un priekšnesumus, kā arī Lielupes krastā uzzināt piena paku laivu būvniecības noslēpumus.

Plkst. 16.00 Baltais Piena paku regates dalībnieki dosies trijos parādes braucienos un ātrumsacensībās līdz Lielupes tiltam, bet no plkst. 19.00 visi aicināti uz Uzvaras parku, lai uzzinātu, kurai komandai žūrijas komisija piešķirs godalgotas vietas septiņās dažādās nominācijās – Oriģinālākā laiva, Visatraktīvākā komanda, Saldais krējums, Ātrākā laiva, Treknākais piena plosts, Inovatīvākā laiva vai "Pilnīgs sviests". Pēc apbalvošanas notiks jautras dejas ar regates dalībniekiem un grupām - "PER", "Linga" un "Colt". 

Apmeklētāju ērtībām, regates laikā tiks organizēta automašīnu stāvvieta pļavā pretī Jelgavas pilij. Transporta kustības karte www.jelgava.lv 

Tāpat jau no plkst.10.00 Jelgavā, Raiņa parkā, notiks 14. Piena, maizes un medus svētki.

'Šauļu nakts 2014'

Foto: Publicitātes foto

Pavisam netālu no Latvijas robežas, Šauļos, 30. augustā notiks jau trešais "Šauļu nakts" festivāls ar plašu kultūras pasākumu programmu, dažādām izklaidēm un sportiskām aktivitātēm. Īpaši baudāmi un skaisti būs "Šauļi Jazz 2014" koncerti, kuros uzstāsies džeza izpildītāji no gan no Lietuvas, gan Latvijas, Meksikas un citām valstīm.

Izbaudīt kaimiņvalsts kultūru, kā arī gastronomiskos un amatnieku labumus ikviens varēs naktī no sestdienas uz svētdienu Šauļu centrā uz gājēju bulvārī, kurā būs sešas tematiskās zonas un pasākumi dažādām gaumēm un interesēm. Būs arī naksnīgas ekskursijas pa pilsētu, modes skates un teātra izrādes.

Ugunskuri jūras krastā

Foto: F64

30.augustā notiks ikgadējā Seno ugunskuru nakts, kad saulrieta laikā plkst.21.30 Baltijas jūras krastā ikviens tiek aicināts iedegt ugunskuru, simbolizējot apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru un vienlaicīgi atvadīties no vasaras. Seno ugunskuru nakts visās valstīs ap Baltijas jūru notiks vienlaicīgi. Latvijā akcijas norisi koordinē nodibinājums Rīga 2014, Eiropas kultūras galvaspilsētas gada rīkotāji.

Rīgā, Vakarbuļļu pludmalē, sestdien ikviens aicināts kopīgi svinēt Seno ugunskuru nakti. No plkst. 17.00 sāksies dažādas radošās darbnīcas, savukārt plkst. 19.00 plānota diskusija, kā cilvēkam sadzīvot ar jūru, tai nekaitējot. No plkst. 21.00 pie trim ugunskuriem sāksies akustiskie koncerti. Pasākums – bez maksas.

Vairāk informācijas mājaslapā riga2014.org.

Sēņošana visā Latvijā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Lai kurp dotos, noteikti vērts atlicināt stundu vai divas pastaigai mežā, un apvienot to ar praktisko – sēņu lasīšanu, jo pašlaik meži visās Latvijas malā ir labumu pilni. Turklāt ir pēdējais laiks smelties spēkus garajai ziemai, izbaudot dabas skaistumu, un kārtīgi saēdoties brūklenes, lai uzkrātu vitamīnu devu, bet krājumi ziemā arī noderēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!