Nedēļas nogalei sola brīnišķīgus laikapstākļus - spīdēs saule un būs vasarai īsteni atbilstošs karstums. Lai šī nedēļas nogale vēl ilgi paliktu atmiņā, iesakām doties tuvākā vai tālākā nedēļas nogales ceļojumā. Pie tam brīvdienās Latvijā malu malās kūsās festivāli, koncerti un novadu svētki.

Ieskatu plašajā kultūras un citu aktivitāšu programmā piedāvā "Tūrismagids.lv" komanda - esam apkopojuši, mūsuprāt, spilgtākos šīs nedēļas nogales vasaras pasākumus Latvijā. Atliek vien izvēlēties sev piemērotāko!

Festivāls 'RojaL' Rojā

No ceturtdienas līdz sestdienai, prot, no 24.līdz 26.jūlijam, Ziemeļkurzemes ciematā Roja norisināsies ceturtais kino, mākslas un mūzikas festivāls "RojaL".

Šajās trīs dienās Roja no jauna pārvērtīsies īstā kino pilsētiņā - četrās vietās pilsētā, kā arī Rojas kultūras centrā varēs baudīt labu kino un satikt filmu veidotājus.

Skatītāji varēs redzēt tādas latviešu filmas, kā režisores Lailas Pakalniņas "Īsfilma par dzīvi" un "Skurstenis", režisora Anša Bērziņa "Tālavas taurētāju", režisora Ivara Selecka "Kapitālisms šķērsielā", kā arī citas. Sadarbībā ar Polijas Republikas Vēstniecību rādīs arī poļu autoru atzinību guvušas mākslas filmas.

Mazākie skatītāji varēs skatīties Nila Skapāna animācijas filmu seansu un iesaistīties radošajā darbnīcā.

Festivāla gaitā Rojas kultūras centrā atklās vairākas izstādes - Egila Rozenberga tekstilmākslas darbu izstādi, Sandras Krastiņas izstādi "No austrumiem uz rietumiem", Rojas ielās varēs aplūkot Arņa Bikšes tēlniecību, bet Rojas Jūras muzejā - māklsinieču Ingunas Skujas un Mellisa Braden porcelānu.

Īpašs būs arī festivāla muzikālais piedāvājums. 26.jūlijā, sestdien Ģipkas baznīcā notiks kamermūzikas koncerts - tajā muzicēs Dita Krenberga, Inga Sunepa un Jānis Žvikovs. Savukārt vakarā neparastā vidē -Rojas pludmalē - skatītājus iepriecinās RIX kvartets.

Festivāla kulminācija - sestdienas vakara izskaņas seanss pludmalē. Uz 10x15 metru liela piepūšamā ekrāna demonstrēs Talsu un Rojas apkaimē 1966.gadā uzņemtu filmu "Pilsētas atslēgas", kā arī vienu poļu kinematogrāfijas "zelta" filmu. Plašāk par festivālu un programmu lasiet www.rojal.lv.

Jēkabpils Operas dienas

Līdz 27.jūlijam Jēkabpilī - kultūras namos un Krustpils saliņas brīvdabas estrādi - pieskandinās klasiskā mūzika un populāras ārijas no dažādu komponistu operām.

24.jūlijā plkst. Jēkabpils Sv.Miķeļa evaņģēliski luteriskajā baznīcā muzicēs jaunā, daudzsološā māksliniece Ilze Kozlovska. Instrumentālo pavadījumu atskaņos viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes čellistiem Ruslans Viļenskis ar 18.gadsimta itāļu vecmeistara čellu. Ērģeļmūziku atskaņos ērģelnieks, komponists un pianists Aivars Kalējs. Mūzika zem baznīcas velvēm uzburs gaišu, cerīgu un mīlestības pilnu noskaņu.

25.jūlijā, piektdien, Krustpils kultūras namā notiks Operas dienu lielkoncerts. Uz skatuves cits citu nomainīs Miervaldis Jenčs, Ilze Kozlovska, Nauris Indzeris, Kalvis Kalniņš, Sonora Vaice un Andris Ābelīte. Koncertā skanēs ārijas, kavatīnes, un romances no Doniceti, Verdi un Pučini operām. Instrumentālo mūziku atskaņos Jēkabpils pilsētas kamerorķestris (diriģents Mārtiņš Bergs), čellists Ruslans Viļenskis un itāļu izcelsmes mākslinieks, bandoneonists Paolo Ruso. Koncerta otrajā daļā skanēs mūzika no iemīļotām operetēm un populāras melodijas no kinofilmām.

Bet Operas dienu "nagla" būs sestdien, 26.jūlijā, Krustpils saliņā - te notiks "Sanktpēterburgas Operas" teātra iestudētā Mocarta traģikomēdijas "Dons Žuans" viesizrāde. Galvenajās lomās spožākie "Sanktpēterburgas Operas" solisti, Starptautisko konkursu laureāti Kirils Žarovins, Valentīna Aņikins, Larisa Pominova un Antons Morozovs. Izrāde ir īpaša ar spožu vokālo sniegumu un aktiermeistarību, un krāšņiem tērpiem.

Operas dienas noslēgsies svētdien, 27.jūlijā, ar muzikālu uzvedumu Krustpils saliņā - ""Knīpas un Knauķi" Jēkabpilī". Solisti Nauris Indzeris, Sanita Sējāne un Daumants Kalniņš kopā ar "Knīpām un Knauķiem" koncertuzvedumā izspēlēs sirsnīgas un draiskas situācijas, kādas palaikam notiek katrā ģimenē.

Cēsu svētki 2014

Foto: Publicitātes foto

No piektdienas līdz pat svētdienai Cēsīs dzirkstīs pilsētas svētki, piedāvājot daudzveidīgu kultūras, izklaides un sporta pasākumu programmu.

Cēsu pilsētas svētki ieskanēsies piektdien, 25.jūlijā, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" ar koncertu "Ravēla Šeherezade un Štrausa Varonis" Cēsu mākslas festivāla ietvaros. Programmā skanēs Morisa Ravela un Riharda Štrausa mūzika, uzstāsies Kristīne Gailīte (soprāns), Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģēs Andris Poga.

Cēsu svētku rosīgākā diena ir sestdiena, 26.jūlijs, tā sāksies ar pūtēju un tauru skaņām, modinot cēsniekus pilsētas svētkiem. Cēsu vecpilsētā būs svētku tirdziņš, Maija parkā notiks aktivitātes bērniem un ģimenēm – atrakcijas, spēles, radošās darbnīcas, konkursi un citas aktivitātes. Rožu laukumu visas dienas garumā pieskandinās Latvijas labākie pūtēju orķestri, bet turpat blakus – Sv.Jāņa baznīcā norisināsies baznīcas renovācijas atbalstam veltīts Raimonda Macata un Ilzes Vilkas labdarības koncerts.

Trakulīgāka atmosfēra Cēsīs ienāks līdz ar motociklu izstādi Custom bike show un FONO Cēsis skatuves Līvu laukumā ieskanēšanos. Uz skatuves kāps "Dzelzs vilks", "Bonafide 3000", Roberts Gobziņš un "Resnie Putni", Miks Dukurs, "Linga", "Band Mango", Haralds Sīmanis, "Bill&Murray", DJ Toms Grēviņš. Pionieru laukumā notiks suņu un dekoratīvo trušu šovs.

Savukārt Cēsu Jaunajā pilī izskanēs koncerts "Viņš un Viņa" - priekšnesumus sniegs seno deju grupa "Magnolija", būs arī Janas Eglītes krievu romanču koncertuzvedums. Pils dārzā norisināsies etno festivāls "Sviests", piedaloties latviešu un sāmu grupām.

Svētdiena ir svētku sportiskākā diena. Vienības laukumā notiks ielu florbola Ghetto floorball un šautriņu mešanas sacensības, tiks noskaidrots basketbola soda metienu precīzākais grozu guvējs. Skeitparkā notiks skeitborda sacensības, bet Maija parkā tiks atklāts ātrākais vasaras slēpotājs slēpju skrējienā. Plašāk ar programmu var iepazīties www.cesis.lv.

Elektroniskās mūzikas festivāls Liepājā

Piektdien un sestdien, 25.un 26.jūlijā, Liepājas pludmalē uz trim skatuvēm noritēs jau piektais elektroniskās deju mūzikas festivāls "Shine Fest".

Būs lielā skatuve "Metaxa Dance Arena", skaļā skatuve - "Live" teltī un eksperimentālā skatuve - "Underground" teltī.

Apmeklētāji varēs baudīt 34 stundu "non stop" programmu, kas piedāvās dažādu stilu mūziku pat visprasīgākajām elektroniskās mūzikas gaumēm – tech house, techno, progressive house, break beat, drum'n'bass, dubstep, funk, I, līdz pat saulainiem reggae ritmiem un dzīvās mūzikas priekšnesumiem.

25. jūlijā no 21.00 līdz 06.00 "Amber Muse" rīkotajā pasākumā uzstāsies talantīgais producents Spin Science no Igaunijas, apvienība "Taran & Lomov", ka arī "Andre Crash & Laso", Dmi3, Max Mancho, Zazzy, Judzhen un atraktīvais Super Oganes.

Savukārt, 26. jūlijā, stafeti pārņems viena no spēcīgākajām deju mūzikas komandām "Platz Fur Tanz" kopā ar neatkārtojamo Kseniju Kamikazi. "Platz Fur Tanz" komanda, kuras sastāvā ir Esoniq, Villy Roy, Sola, Nikulin, Johny Adroit un Ksenija Kamikaza sniegs apmeklētājiem house un tehno mūzikas ceļojumu. Šajā naktī pasākuma viesi būs tādi mākslinieki kā tagad Anglijā dzīvojošais DJ Beat, Lietuvas pārstāvis Yanik, Latvijas diskžokeji Kris Hovel, Guretsky un viens no talantīgākajiem house mūzikas producentiem Uppfade.

Skatuve ar nosaukumu "Underground" kopā ar Urban Soulz komandu būs interesanta lauzto ritmu cienītājiem, jo visa festivāla garumā varēs baudīt drum'n'bass, dubstep, jungle ritmus, ka arī reggae noskaņas. Savu dalību jau apstiprinājuši tādi dīdžeji ka Heed The Sound, Dj Cute, Judzhen, M/V, Chaozlevel un MC Slin no Igaunijas, MC Puffnutty no Krievijas, Slovar, Juritah, VTL, kā arī liepājnieki Nerone un Bodyhie.

Kopumā festivālā uzstāsies vairāk nekā 40 dīdžeji un muzikanti. Festivāla dalībnieki festivāla teritorijā varēs ieturēt maltīti, baudīt kokteiļus, sauļoties, nodoties sportiskām un radošām aktivitātēm.

Dienas laikā festivāla apmeklētāji varēs piedalīties gan pludmales volejbola, gan pludmales mini futbola turnīros, apmeklēt dažādas radošās nodarbības, piedalīties atrakcijās. Šogad īpašā atmosfērā tiks pavadīta saulrieta stunda, organizējot to kā skaistu un atmiņā paliekošu piedzīvojumu.

Biļetes var iegādāties "Biļešu serviss" tīklā.

Gaisa balonu festivāls Valmierā

Līdz 27.jūlijam Valmierā turpināsies devītais Starptautiskais gaisa balonu festivāls "Valmieras kauss 2014". Festivālā šogad piedalīsies vairāk nekā desmit gaisa balonu komandu no Latvijas, Lietuvas un Krievijas.

Šogad "Valmieras kauss 2014" programma ir neierastāka kā citus gadus. Festivāla laikā ikdienas pie Hanzas sienas gaidāms īpašs pasākums – gaisa balonu pacelšanās atsaitē, dāvājot ikvienam valmierietim un pilsētas viesim iespēju aplūkot "gaisa kuģi" no tuvuma. Iespējams, skatītāji gaisa balonos varēs arī iekāpt un izbaudīt pacelšanās burvību.

Piektdien, 25.jūlijā, plkst.22.30 būs balonu nakts spīdēšana – krāšņs šovs, kura gaitā gaisa balonus izgaismos ar gāzes degļiem.

Programma.
Ceturtdien, piektdien un sestdien
Plkst.6.30 līdz 7.30 rīta lidojums.
No plkst.19.30 līdz 20.30 vakara lidojums.
No plkst.23.00 līdz 24.00 pie Valmieras kultūras centra varēs aplūkot gaisa kuģus atsaitē.

Piektdien
No plkst.23.30 līdz 00.30 šovas "Nakts spīdēšana" Dīvaliņa pļavā Valmierā. Nakts spīdēšana un atsaites lidojumi notiek tikai labvēlīgos laikapstākļos.

Lielkoncerts 'Grandiozā nakts' Kuldīgā

Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 26.jūlijā, plkst.15.00 Kuldīgas estrādē sāksies lielkoncerts "Grandiozā nakts Kuldīgā 2014", vienkopus uz skatuves savedot desmit Latvijā populāras mūzikas grupas un māksliniekus.

Visa vakara un nakts garumā Kuldīgas iedzīvotājus un pilsētas viesus uz Kuldīgas estrādes skatuves priecēs "Pērkons", "Musiqq", "A-Europa", "Galaktika", "Tranzīts", "Transleiteris", "Ivo Fomins", Viktors Lapčenoks, "Jūrkant" un "Rumbas Kvartets".

Par labu garstāvokli un mūziku rūpēsies DJ Edgars Lazdiņš ar labākajiem pasaules un Latvijas mūzikas hitiem!

Lielkoncertu vadīs atraktīvais aktieris Jānis Kirmuška (Reiz Runcis Renārs). Būs interesanti konkursi ar balvām. Tāpat būs arī putojošs alus, sātīgi un silti ēdieni, stipra un karsta kafija.

Biļetes uz pasākumu var iegādāties Biļešu serviss kasēs, Latvijas Pasta nodaļās, "Statoil" degvielas uzpildes stacijās, "Narvessen" veikalos un Kuldīgas kultūras centrā.

Amatas novada svētki Āraišos

Foto: DELFI

Sestdien, 26.jūlijā, no plkst.10.00 līdz 18.00 ciemos aicina Āraišu Ezerpils saime, piedāvājot daudzveidīgu programmu lieliem un maziem - "Podi un medus no senatnes līdz mūsdienām".

Āraišu pilsdrupās no plkst. 11.00 varēs piedalīties vaska sveču liešanā, "Arheoloģiskajos izrakumos", kā arī spēlēs un rotaļās.

Ezermalas pļavā lielajā teltī no plkst.12.00 līdz 14.00 iespēja noklausīties trīs interesantas lekcijas/sarunas par podiem un medu no senlaikiem līdz mūsdienām. Tāpat varēs klausīties zāļu sievas Līgas Eglītes receptēs un ieteikumos - "Ārstniecības augi un medus, to lietošana ikdienā", turklāt stāstīto varēs sasaistīt ar praksi - augu uzlējumus pagaršojot vai pārbaudot uz savas ādas.

No plkst.12.00 Ezerpilī demonstrēs bitenieku darbarīku gatavošanu, no plkst.14.00 māla podu gatavošanu un citus senos amatus. Varēs arī baudīt tautas mūziku - muziceš tautas vērtes kopa "Dzieti", Lodiņu ģimene un koklētājs Andris Diržininkas.

Tiem, kuri Āraišus apmeklē pirmoreiz, būs iespēja doties izzinošās ekskursijās pa Ezerpili un Āraišu apkārtnes kalniem un lejām Evas Staltmanes vadībā.

Pēc pārgājieniem un aktivitātēm būs apetīti rosinošas darbošanās Āraišu ezera Meitu salā - putras vārīšana māla podā un karavīru maizes cepšana. Dienas noslēgumā Āraišu pilsdrupās - Ģikšu amatieru teātra izrāde "Preilenīte". Visas dienas garumā darbosies amatnieku tirdziņš.

Svētdien, 27.jūlijā, Svētki Amatas novadā turpināsies ar Maizes dienas svinībām Āraišu vējdzirnavās.

No plkst.12.00 līdz 15.00 maizes ēdāji, cepēji, recepšu kolekcionāri novada iedzīvotāji un viesi aicināti uz Jēkabiem – jaunrudzu maizes svētkiem. Būs maizes godināšana. Te savu izcepto rudzu,miežu un kviešu maizi radīs cepēji un saimnieces, skanēs arī tautas dziesmas un svētības vārdi. Aktivitātes noritēs Kukulīša takā, būs tirdziņš, degustācijas, spēles un rotaļas.

Pirmie Vispasaules Malēniešu svētki

26.jūlijā Alūksnes novada Jaunlaicenē notiks Pirmie Vispasaules Malēniešu svētki.

Jau no plkst.12.00 un līdz pat vēlam vakaram Jaunlaicenes muižas muzejā, parkā, skolas telpās un tautas namā notiks visdažādākās svētku aktivitātes, kurās īpaši gaidīti, protams, būs savējie – malēnieši no malu malām, bet aicinām ciemos arī kaimiņus – slātaviešus, čangaļus un viesus no vēl tālākām vietām, lai noskaidrotu, vai kāds var prātā un izveicībā pārspēt malēnieti.

Pasākumā būs iespēja iesaistīties dažādās radošajās darbnīcās, ko piedāvās amatnieki no Tautas lietišķās mākslas studijas "Kalme", keramiķis Uģis Puzulis, kalējs Laimonis Bāliņš, piemēram, izkalt savu Malēnijas naudu – malēni.

Muižas muzejā varēs gan kopā ar muzeja gudrajiem prātiem iepazīt malēniešu valodu, gan noskatīties novadnieku Gunāra Ozoliņa un Viļņa Blūma filmu "Viena vasara" un Bejas novadpētniecības centra radīto filmu "Malēniešu stāsti".

Viesos brauks pazīstamās novadnieces Māra Svīre un Lija Brīdaka, ciemiņi no Latvijas Zinātņu akadēmijas un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas, lai svinētu grāmatas "Kultūrvēstures avoti un Alūksnes novads" otrā izdevuma atvēršanas svētkus.

Dienas koncertuzvedumā Alūksnes novada amatiermākslas kolektīvi rādīs ainiņas no malēniešu dzīves, bet vakarā Jaunlaicenes estrādē kopā ar "Mirage Jazz orchestra" malēnieša Laura Amantova jestras malēniskas ziņģes dziedās kurzemnieks Andris Ērglis un vairāki skanīgu balsu īpašnieki malēnieši - Krūmiņu ģimene, Edgars Krūmiņš un Kristīne Šomase, Normunds Veļķeris, Aigars Steberis, Uģis Pūpols, Jaunlaicenes folkloras kopa "Putnis", Ieva Bistrova. Noslēgumā - svētku balle.

Svētku programma www.aluksne.lv.

Ziedu svētki Iecavā

Foto: Shutterstock

26.jūlijā Iecavā norisināsies novada krāšņākie svētki – Ziedu svētki.

Visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt izcilu floristu darbus, skaistākos iecavnieku daiļdārzus, baudīt Rundāles teātra studijas "Savējie" izrādi "Sarkanā puķe", Baumaņu ģimenes koncertu, mākslas darbus, izstādes un darboties radošajās darbnīcās, bet vakarā ballēt kopā ar grupu "Uzmini nu".

Sākot no plkst.14.00 Iecavas parka estrādi piepildīs smaržu, krāsu un mākslas buķete – tiks organizētas dažādas radošās darbnīcas bērniem, floristikas konkurss "Ziedu pasakas", kurā cīnīsies visradošākie floristi no Iecavas, Vecumniekiem, Valmieras un citām Latvijas pilsētām. Konnkursa dalībnieki sagatavos uzdoto mājas darbu – vides dizaina darbu, kā arī ziedu pušķi.

Estrādē notiks modes skate "Raibie ziedi", kurā matu un nagu dekorus darinās iedzīvotāji, sadarbojoties ar meistariem no skaistumkopšanas salona "Kamilli". Kopā ar Dagniju Lauvu no mākslinieku darbnīcas "Pūra lāde" tiks veidotas ziedu gleznas, tādējādi apzinoties ziedu skaistumu to krāsu dažādībā. Atraktīvākajiem būs iespēja piedalīties orientēšanās spēlē "Atrodi augus Iecavā".

Plkst.9.00 paredzēta ekskursija uz iecavnieku daiļdārziem. Iecavas kultūras namā būs iespēja apskatīt Somijas gleznotājas un porcelāna apgleznotājas Riika Hautamaki darbu izstādi. Savukārt biedrība "Arhīvs" aicinās apmeklētājus aplūkot Bidega foto izstādi, kā arī fotogrāfa Daiņa Matisona foto izstādi "Ceļš". Izstādē būs aplūkojamas fotogrāfijas, kas tapušas ceļojuma laikā uz Ķīnu.

Visas dienas garumā darbosies stādu un Latvijas produktu tirgus, bet svētkus parka estrādē noslēgs balle kopā ar grupu "Uzmini nu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!