Foto: Shutterstock
Kaut arī šī nedēļas nogale aizrit lustīgo Zvejnieksvētku zīmē, Latvijas apceļošanai brīvdienās ir vēl virkne citu iespēju un ideju - daudzviet piektdien un sestdien norit brīnišķīgi mākslas un mūzikas festivāli, gadatirgi.

Tāpēc daudz nekavējies, bet izmanto pēdējās darbdienas stundas lietderīgi - saplāno vienu neaizmirstamu piedzīvojumu kādā no skaistajām Latvijas vietām. Lai izvēlēties būtu vieglāk, Tūrismagids.lv izveidojis topu ar septiņiem spilgtākajiem nedēļas nogales pasākumiem Latvijā. Savukārt ar zvejnieksvētku ceļvedi aicinām iepazīties šeit.

Imantdienas Cēsīs


Foto: DELFI Aculiecinieks

Ar plašu izpildītāju sastāvu, jaunu dziesmu pirmatskaņojumiem un neiztrūkstošo publikas sadziedāšanos 12.jūlija vakarā Cēsu Pils parka estrādē izskanēs gadskārtējie Imanta Kalniņa mūzikas svētki - Imantdienas.

Tās norisināsies trīs daļās, piedāvājot plašu ieskatu komponista Imanta Kalniņa daiļradē dažādu izpildītāju sniegumā.

Koncerta pirmajā daļā populārākās dziesmas no sava repertuāra izpildīs grupa "Turaidas roze" un solisti Olga Rajecka, Līga Priede un Uģis Roze. Šogad klausītājiem būs iespēja dzirdēt kompozīcijas no grupas "zelta fonda".

Koncerta otrajā daļā uzstāsies muzikālā apvienība "Raxtu Raxti", kas izpilda Imanta Kalniņa dziesmas tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā. Šajā koncerta daļā sagaidāmi arī sešu jaunu dziesmu pirmatskaņojumi.

Savukārt koncerta trešajā daļā uzstāsies grupa "Autobuss debesīs" Marta Kristiāna Kalniņa vadībā un solisti: operdziedātāja Elīna Šimkus un dziedošie aktieri Karīna Tatārinova, Juris Jope un Artūrs Skrastiņš.

Šajā koncerta daļā izskanēs pašas pazīstamākās un tautā iemīļotākās komponista dziesmas un sagaidāma arī publikas sadziedāšanās.

Tuvojoties nakts stundām, Cēsu Pils parka estrādē atskanēs gan "Lilioma dzisma", gan "Viņi dejoja vienu vasaru", "Alvas zaldātiņi", "Dziesma, ar ko tu sācies" un citas klasiskas melodijas. Kā īpašs pārsteigums šajā koncerta daļā solās būt operdziedātājas Elīnas Šimkus interpretācijas par pazīstamām Imanta Kalniņa dziesmām, piemēram, "Turaidas rozes" savulaik dziedāto Šekspīra sonetu "Sweet Love".

Smilšu skulptūru festivāls Jelgavā


Foto: Publicitātes foto

8.Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls "Summer Signs 2014" Uzvaras parkā Jelgavā norisināsies no sestdienas līdz svētdienai, 12.līdz 13.jūlijam.

Pavisam festivālā piedalās 15 mākslinieki no Lietuvas, Krievijas, Somijas, Ungārijas, Bulgārijas, Kanādas un Ķīnas. Viņi no 800 tonnām smilšu veido darbus par tēmu "Kino". Starp veidotajiem darbiem ir pasaule plaši zināmi filmu varoņi no melnbaltā, vesterna, fantastikas un multfilmu žanriem. Piemēram, Čārlijs Čaplins, Alfrēds Hičkoks, Šreks un "Piektais elements".

Līdzās smilšu skulptūrām skatītāji varēs novērtēt arī lielformāta keramikas (šamota) uguns skulptūras, kas top sadarbībā ar Jelgavas Mākslinieku biedrību un uzņēmumu "Keramika LV".

Lūk, ieskats festivāla programmā.

12.jūlijā
Plkst.11.00 radošās grupas "Pasaku nams" rotaļu uzvedums ģimenēm.
Plkst.18.30 festivāla atklāšana un apbalvošanas ceremonija. Muzicēs "TirkizBand", Jelgavas Popkoris, deju studija "Benefice", Jelgavas Jaunais teātris
Plkst.19.00 koncertēs Roberto Meloni.
Plkst.20.30 grupas "Otra Puse" uzstāšanās.
Plkst.22.00 dziedās Aija Andrejeva.
Plkst.23.00 noritēs šamota kvēlskulptūru atklāšana.
Plkst.23.20 nakts balle ar DJ Erminass un video dejas.

13. jūlijā
Pllkst.11.00 radošās grupas "Pasaku nams" rotaļu uzvedums ģimenēm.
Plkst.19.00 uzstājas "Turaidas Roze".
Plkst.20.30 koncertēs Igo.
Plkst.21.30 DJ Emil Deo un video dejas.

Ieejas maksa festivālā līdz plkst.19.00 - 2 eiro, savukārt bērniem, studentiem, pensionāriem – 1 eiro. No plkst.19.00 - jāmaksā 4 eiro, savukārt bērniem, studentiem, pensionāriem – 2 eiro. Ar Jelgavas skolēnu apliecību - maksa 1 eiro. Bērniem līdz 7 gadiem ieeja bez maksas.

Kantrī festivāls Bauskā

Jau tradicionāli Kantrī festivāls "Country Bauska" Bauskā pulcē virkni pašmāju un ārvalstu šlāgera un kantrī mūziķus, taču ne tikai - arī līnijdejotājus un citus šī dzīvesstila piekritējus.

Šogad festivāls norit divas dienas - no 11.līdz 12.jūlijam. Piedāvājam iepazīties ar festivāla programmu.

Festivāla pirmā diena - 11.jūlijs.
Plkst.19.00 - festivāla atklāšana.
Plkst.19.15 muzicē grupa "Jukebox".
Plkst.20.00 uzstājas Evija Sloka un grupa "Klaidonis".
Plkst.21.00 koncertē "Sestā Jūdze".
Plkst.22.00 uzstājas grupa "Music Road Pilots" no Nīderlandes.
Plkst.00.00 būs nakts balle ar grupu "Klaidonis"

Festivāla otrā diena, 12.jūlijs.
No plkst.12.00 līdz 16.00 bezmaksas koncerts pie "Rimi" lielveikala. Dalību apstiprinājuši Algirdas Klova un Sepo no Lietuvas, grupas "Tequila", "Emburgas Zēni" un "Sestā Jūdze".
Plkst.17.00 Linedance mācību stunda.
Plkst.18.00 muzicē grupa "Tequila".
Plkst.19.00 uzstājas "Sepa" no Lietuvas un "Emburgas Zēni".
Plkst.20.00 uz skatuves kāpj dziedātājs Pits Andersons un "The Swamp Shakers"
Plkst.21.00 uzstājas "Savannah" no Nīderlandes.
Plkst.22 00 Billy Yates no ASV.
Plkst.23.30 priekšnesumu sniedz Apvienotais zvaigžņu koris.
Plkst.00.00 nakts balle ar grupu "Sestā Jūdze".

Senās mūzikas festivāls Rundālē

Foto: Publicitātes foto

Sestdien,12.jūlijā, ar pieciem krāšņiem koncertiem Rundāles pilī noslēgsim gadskārtējais un daudzu mūzikas mīļu gaidītais Senās mūzikas festivāls, piedāvājot programmu kā lieliem, tā arī maziem klausītājiem, būs arī izsmalcinātu vīnu degustācijas.

Plkst.13.00 būs koncertuzvedums bērniem "Karaļa dārznieks un brīnumpuķe". Īpaša dāvana mazajiem klausītājiem būs radošās darbnīcas un aristokrātiski piedzīvojumi senās mūzikas skaņās ar galma dejām un krāšņiem tērpiem. 



Plkst.16.00 virtuozi krāšņo Vivaldi un galanto Tēlemani atskaņos pasaulslavenā blokflautiste Doroteja Oberlingere un publikas iemīļotais kontrtenors Sergejs Jēgras, kā arī "Collegium Musicum Rīga".

Plkst.1800 - vīns un mūzika. Itālija. Būs izsmalcinātu vīnu degustācijas un itāļu baroka mūzika Rundāles pils gaisotnē. Muzicēs Senās mūzikas ansamblis "Barosica", sarunās par vīnu un mūziku piedalīsies Jānis Jenzis, Guntars Ķirsis un profestionāls vīnzinis Mārtiņš Jerums.

Plkst.20.00 Barokālas un romantiskas mūzikas vakars ar iervērojamo baroka mūzikas ansambli Collegium 1703 no Prāgas. Skanēs Vivaldi, Hendeļa, Baha, Zelenkas un citu izcilību mūzika.

Plkst.22.00 festivāla nosleģums Rundāles pils dārzā. Skanēs Antonio Vivaldi "Gadalaiki". Būs bagātīga svētku uguņošana mūzikā un debesīs. Andra Veismaņa vadībā muzicēs Sinfonietta Rīga un izcilā soliste Vineta Sareika.

Etnofestivāls 'Gosti' Rēzeknē

Piektdien un sestdien, 11.un 12.jūlijā, VII Starptautiskajā etno festivālā "GOSTI" Rēzekni piepildīs astoņu valstu nacionālā mūzika un dejas, ļaujot dziļāk iepazīt un izbaudīt senās un mūsdienu mūzikas mijiedarbību.

Nakts koncertos uzstāsies vietējā latgaliešu etnogrupa "Laimas muzykanti" un folk-metal grupa "Vecordia" no Polijas.

11.jūlijā plkst.22.00 festivāla apmeklētājus priecēs vietējā grupa "Laimas muzykanti", kuri dzied un spēlē latgaliešu tautasdziesmas etnoroka stilā. Tikpat lieliska ir arī etnomūzikas grupa "Vecordia" no Polijas, kas Rēzeknē viesosies sestdien, 12.jūlijā, un plkst.22.00 uzstāsies Festivāla parkā.

Ieeja koncertos Festivāla parkā (Pils ielā 7, Rēzeknē) bez maksas.

Programma.
Piektdiena, 11.jūlijs
Plkst.19.00 festivāla ieskaņu koncerti un vakarēšana Rēzeknes novada Lendžu, Verēmu, Strūžānu, Feimaņu pagastos. Piedalās Latvijas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas, Ukrainas krievu, baltkrievu, ukraiņu, poļu tautas mākslas kolektīvi.
Plkst.19.00 Ieksaņu koncerts "Pļuovu sīnu pa ysu dīnu" Festivāla parkā, piedalās tautas mākslas kolektīvi no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas.
Plkst.22.00 Siena talkas nakts koncertballe "Nakts pi sīna bluoča" ar grupu "Laimas Muzykanti" Festivāla parkā.

Sestdiena, 12.jūlijs
No plkst.10.00 līdz 13.00 būs Tolcuonu sadziedāšanās un sacensības siena talkas darbos Rēzeknes pilskalnā. Dziedās un muzicēs latgaliešu, lietuviešu, baltkrievu tolcuoni.
No plkst.14.00 līdz 17.00 Latvijas ukraiņu tautas dziesmu festivāla "Červona kalna" koncerts pilskalna pakājē, piedalās Latvijas ukraiņu kultūras biedrību tautas mākslas kolektīvi un vieskolektīvi no Ukrainas.
No plkst.14.00 krievu, baltkrievu, poļu, lietuviešu sētas. Gājēju promenādē gar Rēzeknes upi dažādu nacionālo ēdienu degustācija, sadziedāšanās.
No plkst.14.00 sābru sadancošana pie Latgales vēstniecības GORS vasaras kafejnīcas, sadejos latgalieši, lietuvieši, ukraiņi, baltkrievi, poļi, krievi,
Plkst.19.00 dižkoncerts "Rēzeknes vārtos - dziesmu zārdi" Festivāla parkā, piedalās Latvijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas, Turcijas deju kopas, dziesmu un folkloras ansambļi.
Plkst.22.00 būs festivāla nakts koncertballe "Nakts tuseņš pi sīna zuorda" ar folk-metal grupu "Vecordia" no Polijas.

Rožu diena Salaspilī

Sestdien, 12.jūlijā, Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī no plkst.8.00 līdz 16.00 noritēs gadatirgus "Rožu diena", kurā dalību pieteikuši vairāk nekā pussimt puķaudzētāji un krūmu audzētāji no visas Latvijas.

Gadatirgū varēs iegādāties rožu, dekoratīvo koku un krūmu, ziemciešu stādus, amatnieku darinājumus un pašaudzētu pārtiku. Turklāt botāniskā dārza apmeklētāji varēs doties tematiskās ekskursijās, izmēģināt roku radošajā darbnīcā, baudīt koncertu un ballēties.

Pavisam varēs doties trīs tematiskās ekskursijās, no plkst.10.00 līdz 11.00 - ceļojumā pa savvaļas rožu kolekciju. No plst.11.00 līdz 12.00 varēs iepazīt botāniskā dārza rozāriju, tai pat laikā noritēs arī ekskursija "Iepazīsim Latvijas retos un aizsargājamos augus!".

No plkst.12.00 līdz 14.00 notiks senioru deju grupu festivāla "Svētki puķu dārzā" koncerts, piedalīsies dejotāji no Rīgas, Carnikavas, Zvejniekciema, Tukuma, Jelgavas, Sabiles, Priekuļiem, Baložiem, Ikšķiles, Cēsīm, Auces, Bauskas, Mārsnēniem, Salaspils.

Svētku noslēgumā no plkst.14.00 līdz 16.00 dīdžejs Edgars apmeklētājus aicinās dejot Puķu ballītē.

Rožu dienas gaitā koktēlnieks Jānis Feldbergs veidos divmetrīgu rozi, kas kļūs par dārza pastāvīgu rotājumu.

Rožu dienā visiem, kuriem vārdā vai uzvārdā ir rozes vārds, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ieeja bez maksas. Ieejas maksa pieaugušajiem - 2,50 eiro, skolēniem - 70 centi, studentiem, pensionāriem - 1,50 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1 līdz 3 skolēni) - 5 eiro.

Aiviekstes svētki 2014 Lubānā

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 12.jūlijā, Lubānā noritēs gadskārtējie starptautiskie amatiermākslas kolektīvu svētki ar šīgada moto "Radi prieku!", piedāvājot izbaudīt gan ēdienus, gan mūziku, tāpat būs arī motociklu parāde.

Programma.

Plkst.8.00 līdz 10.00 Lubānas novada iedzīvotājus modina Cesvaines orķestris.
No plkst.8.00 līdz 10.00 skvērā pie strūklakas noritēs kopīgās svētku brokastis pie garā saimes galda, ar tēju cienā saimnieces, brokastis sev un kaimiņam jāņem līdzi pašiem.
Plkst.9.00 skvērā pie strūklakas sāksies amatnieku tirdziņš.
Plkst.10.00 Lubānas evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcā Mētrienas kultūras nama sieviešu kora "Jūsma" un Lubānas kultūras nama jauktā vokālā ansambļa "Naktsputni" koncerts.
No plkst.10.00 līdz 12.00 skvērā pie strūklakas būs bērnu rīts – rotaļas un radošās darbnīcas.
Plkst.10.00 pie bērnu rotaļu laukuma notiks vizināšanās ar zirgiem un poniju, batuti, velokarti.
Plkst.10.00 pie pilsētas estrādes - piepūšamās atrakcijas bērniem.
Plkst.10.00 sporta laukumā Aiviekstes svētku kauss strītbolā un volejbolā Plkst.11.00 skvērā pie strūklakas folkloras kopu un kapelu koncerts "Rodi prieku tautas dziesmā".
Plkst.11.00 izstāžu zālē Mednieku trofeju izstādes atklāšana.
Plkst.12.00 pie pilsētas estrādes sacensības "Piedzīvojums uz Aiviekstes".
Plkst.13.00 estrādē tautas deju kolektīvu koncerts "Rodi prieku dejā"
Plkst.16.00 skvērā pie strūklakas vokālo ansambļu un koru koncerts "Rodi prieku dziesmā".
Plkst.17.00 motociklistu parādes brauciens
Plkst.17.30 Skvērā pie strūklakas Madonas teātra studijas "Pilnpiens" improvizācijas teātra izrāde.
Plkst.19.00 estrādē sāksies brāļu Auzānu un Slavenā Jersikas orķestra koncerts.

Pēc koncerta svētku balli spēlē grupa "Ginc un es".
Plkst.24.00 uguns ziedi debesīs un Aiviekstē.

Ieeja uz koncdertiem un balli - bez maksas.

Nedēļas nogalē pilsētas, novadu un pagastu svētkus svin arī Viļaka, Smiltene, Kocēni un Amata, Vecate un Jērcēni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!