Foto: Shutterstock

Nedēļas nogale solās lutināt ar brīnišķīgi vasarīgiem laikapstākļiem, tāpēc nav vērts palikt mājās, bet izmantot brīvās dienas, lai dotos Latvijas dabā un izbaudītu kādu no vasaras festivāliem. Lūk, deviņas idejas brīvdienām Latvijā, ko iesaka Tūrisma gids.

Pirts svētki Milzkalnā

Foto: LETA

Sestdien un svētdien, 5. un 6.jūlijā, Engures novada atpūtas kompleksā "Milzkalns" noritēs vērienīgi Pirts svētki par godu Latvijas Pirts Savienības 10 gadu jubilejai.

Svētku pirmajā dienā, sestdien, 5.jūlijā, no plkst.10.00 apmeklētāji varēs baudīt Latvijas un ārvalstu pirtnieku paraugdemonstrējumus. Visu dienu atvērts būs pirts lietu un amatnieku tirdziņš. Tāpat būs iespēja saņemt individuālas konsultācijas un vērot tautas dziedniecības speciālistu meistarklases. Atvētas būs izglītojošas meistardarbnīcas. Vakara noslēgumā - saviesīgs burziņš ar viesiem mūziku un danči.

Sestdien, 6.jūlijā, "Milzkalnā" no plkst.9.00 būs jubilejas konference "Pirts vakar, šodien, rīt...". Tajā piedalīsies pašmāju un ārvalstu pirts organizāciju pārstāvji.

Vairāk par svētkiem lasiet: www.pirtssavieniba.com.

Novada svētki Jelgavā un Koknesē

5.jūlijā Jelgava un Koknese atzīmē novada piecu gadu jubileju.

Koknese piedāvās programmu "Ar sirdi Kokneses novadā" no plkst.11, kad paredzēta svētku atklāšana un gājiens pūtēju orķestra pavadījumā pie Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas. Visu dienu atvērts būs mājražotāju tirdziņš un būs atrakcijas un radošās darbnīcas bērniem. Varēs vizināties ar zirgu, elektromobili, izbaudīt Daugavas gleznaino ainavu braucienā ar vikingu liellaivu "Lāčplēsis". Plkst.12.00 svētku koncerts, turpinājumā - Kokneses spēkavīru parāde virves vilkšanas sacensībš. Savukārt īpaši bērniem - Ditas Balčus teātra "Buratīno". Vakara noslēgumā - brāļu Auzānu un slavenā Jersikas orķestra koncerts un zaļumballe, pusnaktī - svētku salūts.

Savukārt Jelgavas novada svētki noritēs Elejas muižas parkā ar devīzi "Braucam ciemos!". Svētku dienā būs koncerti, mājražotāju gadatirdziņš, spēkavīru šovs un Kurzemes guberņas tērpu parāde.

Svētki sākas ap plkst.15.00 un turpināsies līdz vēlai naktij.

Īpaši bērniem būs "Ponicirka" atrakcijās, teātra izrāde "Divas acis" pēc Astrīdas Lindgrēnas "Pepija Garzeķe" motīviem. Būs zirgu izjādes un varēs vērot deju priekšnesumus un 19.gs. muižnieku apģērba modes tendenču demonstrējumus. Spēkavīru šovs sāksies plkst.19.30.

Vakara kulminācija - plkst.22.00 - sāksies Elejas muižas parka estrādē sāksies Marijas Naumovas autorkoncerts, pēc tam balle ar grupu "Tālbraucēji".

Latgaliešu mūzikas festivāls Līksnā

Daugavpils novada Līksnā no piektdienas līdz svētdienai, 4.līdz 6.jūlijam, piekto reizi noritēs lielākais latgaliešu mūzikas festivāls "Muzykys Skrytuļs", piedāvājot sešus dažādus koncertus ar vairāk nekā 300 mūziķu piedalīšanos.

Festivāla pirmajā dienā, piektdien, 4.jūlijā, no plkst.12.00 Līksnas muižas parkā dabas un mākslas objekti taps mākslas festivāla "Muokslys Skrytuļs" ietvaros. Objektu izveidē piedalīsies mākslinieki Vineta Gailīte, Eva Bičkovska, Ērika Popova, Valdis Grebežs, Anita Karpenko, Alla Grineviča, Anita Jurkeviča. No plkst.19.00 izskanēs etno mūzikas koncerts, piedaloties folkloras kopai "Sovvaļnīki", "Garataka", "Turki", etnogrāfiskajamansamblim "Vabaļis", deju kopai un kapelai "Dziga", deju kolektīviem "Daugaveņa", "Rutuļi" un latgaļu senās kultūras nesējiem "Kroma kolna bruoleste". Diena noslēgsies ar večerinku, kurā dančus spēlēs viesi no Lietuvas "Ratilai".

Centrālais notikums paredzēts sestdien, 5.jūlijā, festivāla lielo sajūtu dienā, kad uz lielās skatuves kāps gan jau zināmi mūziķi un jaunas grupas, gan pazīstami mūziķi — Kārlis Kazāks, grupas "Dabasu Durovys", "Borowa MC", "Bez PVN", Eriņu un Vorkaļu ģimene, "Latgales Dāmu Pops" un daudzi citi. Šajā dienā muzicēs arī jaunās latgaliešu grupas - Kroma kolna bruoleste, Eriņu un Vorkaļu ģimene, ansambļi "Skonai", "Nagaidama prīca", "Stage On", "Padod Stīgu", Dainis Adijāns, Brigita Madelāne, grupa "Lana" un folkloras kopa "Sudobri".

Paralēli koncertiem notiks arī virkne citu aktivitāšu: izstāde, lietuviešu mūziķu koncerts, būs bērnu pilsētiņa un dažādas meistardarbnīcas, amatnieku tirgus un organizāciju iela, izjādes ar zirgiem un ūdensbumba Līksnas dīķī.

Festivāla noslēgumā svētdien, 6.jūlijā, Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā plkst.9.30 sāksies Svētā Mise, savukārt plkst.11.00 — Garīgās mūzikas koncerts.

Visos festivāla "Muzykys Skrytuļs" koncertos un festivāla "Muokslys Skrytuļs" izstādēs ieeja ir brīva. Nakšņošana festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem — telšu pilsētiņā bez maksas.

Kaupers, Igo, Kazāks lielkoncertā Bruknā

Foto: F64

Svētdien, 6.jūlijā, Bruknas muižā, Dāviņu pagastā būs labdarības lielkoncerts "Uzcel savu baznīcu!".

Bruknas muižas vārti apmeklētājiem tiks vērti no plkst.15.00, kad darbu uzsāks dažādas radošas darbnīcas. Neatņemama pasākuma sastāvdaļa nu jau tradicionāli ir Latgales "Pūdnīku skūlas" un keramiķa Evalda Vasilevska kurtā keramikas cepļa atvēršana. Te izgatavotos māla podus varēs arī iegādāties. Neiztrūkstoša ir arī krāsu spēle, kuras gaitā ikviens aicināts gleznot kopā ar māksliniecēm, māsām Elitu un Ilzi Patmalniecēm.

Saldumu mīļotāji tiks gaidīti "Skrīveru mājas saldējuma" darbnīcā. Tāpat pasākuma gaitā būs Bauskas mākslas salona "Meistars Gothards" darbnīca, kur māksliniece Diāna Dimze Dimme aicinās izvēlēties kādu no eņģeļu trafaretiem un ar otu un krāsu palīdzību izgatavot savu eņģeli, kuru paturēt kā personīgu mākslas darbu.

Pasākuma galvenais notikums - labdarības lielkoncerts "Uzcel savu baznīcu" sāksies plkst.17.00 Bruknas muižas dārzā. Šoreiz priekšnesumus apmeklētājiem un kopējam mērķim dāvās mūziķi Renārs Kaupers, Igo, Ralfs Eilands un grupa PeR, Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Kārlis Kazāks, Andris Ērglis, Jānis Strazds, Ainars Virga, Dzintars Beitāns, Mārtiņš Burke – Burkevics, grupas "Putnu balle", "Willow Farm", L.V. /NeParasts Bars, Dūdumu ģimene un citi.

Otrā pasaules kara kauju rekonstrukcija Tērvetē

Sestdien un svētdien, 5.un 6.jūlijā, pie Tērvetes pilskalna notiks ceturtais II Pasaules kara kaujas rekonstrukcijas un militārās tehnikas festivāls.

5. jūlijā no plkst.12.00 līdz 15.00 pie Tērvetes pilskalna būs aplūkojama militārā tehnika, ekipējums un bruņojums Sarkanās Armijas un Vācu armijas nometnēs. Plkst.15.00 pie Tērvetes pilskalna norisināsies kaujas imitācija "Sarkanās Armijas ienākšana Zemgalē 1944.gadā". Pēc tam līdz pat plkst.17.00 varēs aplūkot militāro tehniku un bruņojumu.

Savukārt 6.jūlijā no plkst.11.00 līdz 13.00 Sarkanās armijas un Vācu armijas nometnēs pie pilskalna joprojām varēs aplūkot militāro tehniku un bruņojumu. Atkarībā no apmeklētāju skaita iespējama arī atkārtota kaujas imitācijas organizēšana.

Rožu svētki Tukumā

Foto: LETA

Nedēļas nogalē, sākot no cetrtdienas līdz pat svētdienai, 3.līdz 6.jūlijam, ceturto reizi Tukumā norit Rožu svētki.

To laikā pilsētā un Kultūras namā ar saviem darbiem priecēs floristi, iedzīvotāji un viesi. Svētku gaitā tiks radīts lielākais rožu vainags. Tāpat notiks tradicionālās mazuļu ātrrpāpošanas sacensības "Rožu pumpuriņš", būs trakais nobrauciens "Rožu vāģis", Melnezera trasē alternatīvā motosporta dalībnieki cīnīsies par "Tukuma Rožu kausu". Savukārt Pūrē pāri, kas kopā jau desmit gadus, svinēs Rožu kāzas. Viesus šai laikā gaida rožudārs "Rozītes" Sēmes pagastā. Bet Jaunmoku pilī būs Dārza un J.S.Baha mūzikas festivāls, kā arī daudzi iti pasākumi.

Jomas ielas svētki Jūrmalā

Foto: DELFI

Kā ierasts, jūlija pirmajā nedēļas nogalē Majoros ar īpašiem svētkiem godās vienu no galvenajām un vecākajām Jūrmalas ielām - Jomas ielu, kas ik gadu uzņem tūkstošiem jūrmalnieku un viesu no visas pasaules.

Svētku pirmajā dienā, 5.jūlijā, apmeklētājiem piedāvātas plašas mūzikas un izklaides programmas visas Jomas ielas garumā. Tās noritēs uz trim skatuvēm. Sākot no plkst.12.00 uz lielās skatuves Majoru stāvlaukumā uzstāsies populāri latviešu mūziķi un grupas: "Credo", "Momend", "Dzelzs Vilks", Ufo, "Suņa Stunda', "Triānas Parks", Normunds Jakušonoks un orķestris. No Lietuvas ieradīsies " Coulours of Bubbles", bet no Igaunijas - "Sibyl Vane". Vakara noslēgumā līdz plkst.2.00 dejas DJ Roberta Lejasmeijera spēlētajos mūzikas ritmos.

Majoru stāvlaukumā no plkst.11.00 līdz 18.00 būs dažādas aktivitātes un konkursi: "Custom Bike" un "Antique Show" konkurss, motociklu izstāde, sacensības, pulcējot iespaidīgus motociklus no visas pasaules.

Mazajiem svētku apmeklētājiem no plkst. 13.00 iespēja darboties dažādās radošajās darbnīcās: veidot savu gaisa pūķi, kopā ar RTU Robotikas kluba biedriem veidot robotu vaboles un piedalīties robotu sumo cīņās. Notiks arī koncerts, piedaloties bērnu mākslinieciskajiem kolektīviem.

Svētku otrā diena Horna dārzā tiks pavadīta īpašās dvēseliskās noskaņās. Sākot no plkst.16.00 uz skatuves Horna dārzā uzstāsies pazīstami dziesminieki, kuri radīs īpašu gaisotni. Priekšnesumus sniegs dziesminieks Andris Akmentiņš, Lauris Dudars, Dzintars Šusts, Miks Frišfelds, Marko Ojalu kopā ar Antu Eņģeli, "Gaujarts', Roberts Gobziņš un "Resnie Putni".

Visos pasākumos ieeja bez maksas.

Vislatvijas Zirgu dienas Inčukalnā

Sestdien un svētdien, 5.un 6.jūlijā, Jauno Jātnieku skola aicina uz aktīvās atpūtas un brīvdabas izklaides pasākumu "Vislatvijas Zirgu dienas" sporta centrā Inčukalnā.

Abas pasākuma dienas ir saplānotas tā, lai interesanti būtu gan jātniekiem, gan skatītājiem – būs krāšņas sacensības, skaisti zirgi, mīļi poniji, gardumu un amatnieku tirdziņš un atrakcijas visas dienas garumā.

Sestdien, 5. jūlijā, sākot no plkst. 9:00 rītā, septiņos netradicionālos maršrutos sacentīsies jātnieki šķēršļu pārvarēšanā jeb konkūrā. Rīta pusē varēs novērtēt pašu mazāko jātnieku prasmes poniju maršrutos un vērot dažādu šķirnes poniju parādi, diena turpināsies ar maršrutu jātniekiem- "kovbojiem", un vakarā noslēgsies ar jautru stafeti, kura būs jāveic komandām maskās, talkā ņemot gan zirgu, gan traktoru. Sacensību starplaikos gudri un paklausīgi suņi rādīs brīnumus Adžilitī šovā.

Svētdien, 6.jūlijā, plkst.10:00 būs sacensības iejādē. Turpinājumā - visdažādāko šķirnes zirgu parāde. Pēc tam būs sacensības jātniekiem, kuri ikdienā sacīkstēs nepiedalās - startēs zirgaudzētāji, treneri, tiesneši, jātnieku palīgi, pajūgu speciālisti, un citi. Tam sekos "Dāmu un kungu kauss" un visbeidzot – sacensību galvenais maršruts, kurā tiks noskaidrots "Zirgu dienu" uzvarētājs.

Abās pasākuma dienās darbosies kafejnīca, amatnieku izstrādājumu un gardumu tirdziņš, kā arī trušu parks. Interesenti varēs vizināties ar zirgiem un ponijiem, fotografēties, kā arī bērni varēs radoši darboties īpašās bērnu darbnīcās un izklaidēties piepūšamajās atrakcijās. Jātnieku starpā notiks arī zirglietu andele.

Vairāk informācijas par pasākumu www.latvianhorses.lv.

Festivāls 'Rodam Raunas novadā'

Foto: iStock

4.un 5.jūlijā Raunā un Drustos norisināsies kultūras un lauksaimniecības festivāls "Rodam Raunas novadā", kas jau ceturto gadu piedāvās neatkarīgās skatuves vērtības, būs zivju, zemeņu un piena tirgus.

Festivāla ietvaros notiks divi vakara koncerti, kuros katrā gaidāmas trīs atsevišķas uzstāšanās, kā arī noslēguma zaļumballe. 4.jūlijā Raunas ciema Tanīsa pilskalnā rīkotāji aicina baudīt "Klusās mūzikas koncertu", savukārt "Skaļās mūzikas koncerts" un zaļumballe norisināsies Drustu ciema estrādē 5.jūlija vakarā. Festivālā piedalās tādi mūziķi, kā Edavārdi, "Lādezers", "Manta", Anta Enģele, "Zarbugans" (attēlā) un "Nepieradinātā Folka Orķestris".

5.jūlijā plkst.11.00 Drustos kņadēs zivju tirgus, kur novada iedzīvotāji un citi tirgotāji piedāvās arī piena, zemeņu un medus produktus. Savukārt plkst.13.00 Drustu estrādē vietējo dziedošo, dejojošo un teātra kolektīvu sniegumu varēs vērot pašdarbnieku koncertā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!