Foto: DELFI Aculiecinieks
Šīs nedēļas nogales galvenā stihija nenoliedzami ir jūra un zvejnieksvētki. "Delfi Ceļojumi" piedāvā nedēļas nogales notikumu apskatu, kas iekļauj ne tikai svētkus jūras krastā, bet arī citās, sausākās vietās.

Sestdien, 13. jūlijā ikviens ir aicināts iepazīt Ozolnieku novadu velosipēda mugurā. Pulksten 13:00 pie Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa notiks pulcēšanās veloekskursijai. Līdz pulksten 19:00 kopumā tiks pievarēti 50 kilometri, kuru laikā gida vadībā varēs apskatīt dažādas vēsturiskas liecības, nocietinājumu skanstis un dižkokus, kā arī klausīties nostāstus par vēsturiski nozīmīgiem notikumiem.

Bauskā piektdien un sestdien risināsies kantrī mūzikas festivāls "Country Bauska", kas šogad atzīmēs savu 15. pastāvēšanas gadadienu. Piektdienas vakarā pulksten 19:00 Pilskalna estrādē sāksies koncerts, kurā uzstāsies tādi muzikanti kā Dakota un Sestā Jūdze. Sestdien, no pulksten 12:00 pie Bauskas Rimi lielveikala notiks bezmaksas koncerts, bet vakarā, no pulksten 17:00  Pilskalna estrādē notiks gan līnijdejotāju mācību stunda, gan koncerts kopā ar Sesto jūdzi, Klaidoni un citiem mūziķiem.

Rundāles pilī šajā sestdienā notiks tradicionālais Senās mūzikas festivāls ar koncertiem un uzvedumiem kā lieliem tā maziem. Pilī varēs baudīt gadsimtiem senu mūziku un atmosfēru, turklāt rožu dārzs tuvosies savai ziedēšanas kulminācijai.

Jēkabpils novada Rudenes pagastā no 10. līdz 14. jūlijam risināsies "Siena dienas", kuru laikā tiks izveidotas lielizmēra siena skulptūras. Pasākuma noslēguma dienā, 14. jūlijā notiks skulptūru atklāšanas pasākums, kura ietvaros pulksten 13:00 uzstāsies arī ansamblis "Sus dungo". Savukārt pašā Jēkabpilī, Krustpils saliņā sestdien jau no 12:00 sāksies "Šlāgerfestivāls 2013" pasākumu programma. Vakarā uz skatuves kāps Otra puse, Zaļo pakalnu koris un Normunds Zušs, Liene Šomase un citi muzikanti.

Liepājā nedēļas nogale paies svētkos un dziesmās. Piektdienas vakarā, pulksten 19:00 Liepājas Latviešu biedrības namā notiks koncerts "Ugunsputns" , kas ir daļa no klasiskās mūzikas festivāla "Liepājas vasara". Piektdien vakarā sāksies arī "Summer Sound Liepāja 2013" pasākumi un koncerti. Šajā dienā uz festivāla skatuvēm kāps Dons, The Sound Poets, Prāta Vētra un daudzi citi mūziķi. "Summer Sound" koncerti turpināsies arī sestdien, kad varēs dzirdēt tādus māksliniekus kā Linda Leen, Igo, Mika un Dzelzs vilks. Sestdiena paies arī ar Jūras svētku noskaņām un aktivitātēm. Savukārt svētdien no pulksten 12:00 Liepājā risināsies Latvijas čempionāts triatlonā.

Ventspilī no 12. līdz 14. jūlijam risināsies ikgadējie Jūras svētki. Piektdien, pulksten 18:00 svētki tiks ieskandināti ar Beļģijas OSEL Jaunlēvenes Universitātes studentu simfoniskā orķestra koncertu. Sestdien notiks svētku gadatirgus, Latvijas un Baltijas čempionāts ūdensmotocikliem, burāšana Ventas ūdeņos, izstādes, koncerti, sportiskas aktivitātes un daudzi citi pasākumi. Vakars noslēgsies ar svētku balli Reņķa dārzā, kur uzstāsies grupas Lauku Muzikanti un Tumsa. Savukārt svētdien notiks "Mazie Jūras svētki", kas tiks atzīmēti Bērnu pilsētiņā un bērnu parkā "Fantāzija".

Šajā sestdienā varēs apmeklēt arī zvejnieku svētkus, kas notiks gan Pāvilostā, gan Jūrmalciemā. Pāvilostā svētku viesus priecēs kuģu parāde, svētku tirdziņš, sportiskas aktivitātes, grupu Musiqq un Dzelzs vilks koncerti, kā arī salūts, zaļumballe un daudz kas cits. Savukārt Jūrmalciemā notiks sporta spēles, Valmieras teātra aktieru koncerts un zaļumballe.

Arī Rojā šajā sestdienā tiks svinēti Zvejnieksvētki. Dienas pirmajā pusē notiks sacensības pludmales volejbolā, basketbolā, virves vilkšanā, zvejnieku zābaku mešanā, zivju ķeršanā un mešanā, ūdensskriešanā un pat savu nāru nešanā. Savukārt vakarā visi svētku dalībnieki pamatīgi izdejosies svētku ballē, kur uz 2 skatuvēm uzstāsies tādi mākslinieki kā Pērkons, Musiqq, Žoržs Siksna, PeR, Normunds Jakušonoks un Tipa orķestris, Apvedceļš un citi.

Jūras svētku aktivitātes neizpaliks arī Mērsragā, kur notiks sporta sacensības, vizināšanās ar kuģīti, spēkavīru čempionāta posms, un svētku koncertprogramma "Atkal, atkal ir debesis pušu".

Šajā sestdienā Engure visus priecēs ar Jūras svētkiem, kuru laikā notiks jahtu regate, jūrnieku skrējiens, sportiskas aktivitātes, izstādes, koncertprogramma ar Dailes teātra aktieru piedalīšanos, kā arī Brāļu Auzānu un Jersikas orķestra koncerts.

13. jūlijā Zvejnieksvētki notiks arī Lapmežciemā. Visas dienas garumā notiks dažādas sportiskas aktivitātes - bērnu riteņbraukšanas sacensības, volejbola, basketbola un virves vilkšanas sacīkstes. No pulksten 16:00 sāksies koncertu programma, kurā uzstāsies Eolika, Dāmu Pops, Antra Stefecka, Ieva Akurātere, Olga Rajecka, Astro'n'out, Pērkons un daudzi citi.

Sestdien Jūras svētki tiks atzīmēti arī Jūrmalā, Mellužos, kur vakarā varēs baudīt brīvdabas kino un dejot ballē kopā ar grupu "No ½ vārda" un svētku kapteini Gunti Skrastiņu. 13. jūlijā Jūrmalā norisināsies arī Go Blonde festivāls ar dažādām aktivitātēm pludmalē, tajā skaitā pludmales volejbola un sērfošanas sacensībām. Notiks Merilinas Monro līdzinieču konkurss, tenisa un golfa turnīri, Harley Davidson moču parāde un ballīte līdz pat rīta gaismai.

Zvejnieksvētku svinības varēs baudīt arī Carnikavā. Svētku atklāšana notiks pulksten 11:00 ar dažādām sportiskām aktivitātēm. Pulksten 18:00 varēs vērot karaoke sacensības, bet pulksten 21:00 - grupas Linga koncertu, kam sekos balle līdz pat rītam.

Saulkrastos no 12. līdz 14. jūlijam tiks atzīmēti novada svētki. Piektdienas vakarā Baltajā kāpā notiks smilšu figūru konkurss, gleznotāju plenērs, smilšu kino, kā arī koncerts kopā ar Ladies Sweet un Kārli Lāci. Sestdien notiks dažādas sportiskas aktivitātes, tajā skaitā airēšanas maratons, ātradīšanas sacīkstes, orientēšanās un Ghetto Basket sacensības. Varēs apmeklēt amatnieku tirdziņu, izstādes, un vērot mazo dziedātāju un dejotāju uzstāšanos. Pulksten 19:45 svētku dalībnieki dosies gājienā uz estrādi, kur notiks svētku sarīkojums un uzstāsies Ingus Ulmanis un Aigars Voitišķis, Big Al & the Jokers un citi mākslinieki. Savukārt svētdien Zvejniekciema stadionā pulksten 11:00 sāksies Latvijas Kinologu asociācijas suņu izstāde, bet kultūras namā "Zvejniekciems" pulksten 15:00 notiks koklētāju ansambļu saiets un koncerts.

Līgatnē sestdien notiks neparastas orientēšanās sacensības. Pulksten 12:00 tiks dots starts "Līgatnes alu gājējam 2013", kas būs ne tikai izturības, bet arī zināšanu pārbaudījums. Sacensības notiks par godu Gaujas nacionālā parka 40. dzimšanas dienai, un īpaša uzmanība tiks pievērsta vienam no parka simboliem - sikspārņiem. Šos lidoņus varēs iepazīt arī radošajās darbnīcās, kas notiks visas dienas garumā. Startēt varēs gan individuāli, gan kopā ar visu ģimeni.

Cēsīs šajā sestdienā notiks Imantdienas - tradicionālie Imanta Kalniņa mūzikas svētki. No pulksten 20:00 Cēsu Pils parka estrādē uzstāsies dažādi mākslinieki, to skaitā grupa Autobuss debesīs un vairāki dziedošie aktieri - Karīna Tatārinova, Maija Doveika, Artis Robežnieks un Artūrs Skrastiņš.

Gulbenes novadā no 12. līdz 14. jūlijam notiks starptautiskais VW Beetle saiets "Gulbenes vabolītes 2013". Sestdien ap pulksten 10:15 vabolītes dosies parādē pa Gulbeni un 10:30 pulcēsies pie Vecgulbenes muižas. Ap 12:45 mašīnas dosies uz Gulbenes dzelzceļa staciju, kur tās varēs apskatīt līdz pulksten 16:00.

Alūksnes ezerā no 12. līdz 14. jūlijam risināsies Pasaules čempionāta posms ūdens formulā, turklāt tiks atzīmēta jau 55. gadadiena kopš Alūksnes ezerā notiek ūdens motosporta sacensības. Sacīkšu atklāšana notiks sestdien, pulksten 13:00 un tajās piedalīsies ap 70 līdz 80 sportistiem. 

Brīvdienās notiks arī 3 koncerti "Olgai Dreģei 75". Piektdienas vakarā, pulksten 19:00 koncerts notiks Valmieras estrādē; sestdien, pulksten 19:00 - Alūksnes pilssalas estrādē un svētdien, pulksten 16:00 - Litenes brīvdabas estrādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!