Foto: Shutterstock
Gluži vai neticami šķiet, ka drīz puķudobes rotās kuplie peoniju ziedi. Lai vasaras krāšņais ziedonis netiktu kavēts, svarīgi parūpēties par peonijām pienācīgi jau pirms ziedēšanas, palutinot tās ar mēslojumu un sekojot līdzi augsnes mitrumam.

Stādīšana

Ja vēl nav pagūts dārzu papildināt ar peonijām, peoniju audzētāja Dagnija Voika no peoniju dārza "Ziedoņi" skaidro, ka stādus, kas aug podos, var stādīt visu vasaru, nodrošinot ar ūdeni sausā un karstā laikā (laistot katru dienu). Mainīt peoniju stādījumu vietu var septembrī, kad ir arī labākais laiks to sadalīšanai. Ņem vērā, ka peonijām vajadzīga saulaina, atklāta vieta, kur pavasaros un rudeņos nekrājas ūdens. Noteikti neizvēlies peonijas stādīt zem lieliem kokiem un krūmiem, jo tie paņem visu ūdeni un barības vielas.

Peonijas var augt jebkurā augsnē, ja pareizi iekārto stādubedri – rok to 50x50 cm lielu, apakšā liek satrūdējušus kūtsmēslus, kompostu vai biohumusu, savukārt izrakto zemi sajauc ar neitralizētu kūdru, kam klāt pievienotas dažas saujas pelnu vai krīta un tējkaroti kāda kompleksā mēslojuma.

Peonijas stāda sekli, ja ir iepodotas, tad tik dziļi, cik ir augušas podos, bet ja stāda kailsakņus rudenī, tad virs pumpuriem zemes slānim jābūt tikai 5 cm. Pirmajās ziemās stāds jāpasargā no sala, uzberot biezāku slāni zemes, ko pavasarī izlīdzina, lai pumpuri būtu tikai nedaudz apsegti (5 cm). Pavasarī, īpaši tādā, kā šis, ja salnas ir zem -2 oC, peoniju jaunie dzinumi un ziedpumpuri var apsalt, tādēļ jāizmanto segmateriāls (agrotīkls – var pat klāt to vairākās kārtās).

Rūpes līdz ziedēšanai

Peonijas līdz ziedēšanai ieteicams mēslot divas reizes ar kompleksajiem minerālmēsliem. Pirmo reizi mēslo, kad peoniju dzinumi ir 10-15 cm gari, uzmanīgi apberot ap ceru tā, lai mēslojums netiktu uz dzinumiem, jo tas var apdedzināt jaunos ziedkātus. Otro reizi – pirms ziedēšanas, ar to pašu mēslojumu. To peoniju audzētāja iesaka darīt lietainā laikā. Ja laiks ir sauss, tad mēslo, izšķīdinot spainī ūdens 1 tējkaroti mēslojuma un uzlejot augam.

Kas attiecas uz laistīšanu, to vajadzētu piekopt tikai ļoti sausā laikā un reti (1-2 reizes nedēļā), bet bagātīgi (nerasinot, lai neveidojas lakstu puve).

Peoniju svētki

Ja vēlies no pieredzējušiem peoniju audzētājiem noskaidrot ko vairāk, 10., 11., kā arī 17. un 18. jūnijā peoniju dārzs "Ziedoņi" rīkos gadskārtējos Peoniju dārza svētkus. Apmeklētāji peoniju dārzā aicināti doties arī no 1. līdz 20. jūnijam, jebkurā laikā no pulksten 11 līdz 16. Apciemojumu vēlams iepriekš pieteikt pa tālruni: 28615836.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!