Aprīlis nu jau daudziem asociējas arī kā Lielās talkas mēnesis, kad iedzīvotāji vienkopus satiekas, lai sakoptu kādu vidi – vai tas būtu mājas pagalms, kādas sabiedriskas iestādes apkārtne vai novārtā atstāta vieta, galvenais ir kopā būšana un laba darba padarīšana.

Lielā talka ir tradicionāls vides pasākums Latvijā, kas tiek rīkots kopš 2008. gada ar mērķi "padarīt Latviju un Baltijas jūras reģionu par tīrāko vietu pasaules kartē". Pirmā Lielā talka tika sarīkota 2008. gada 13. septembrī par godu Latvijas 90 gadu jubilejai. Talkas idejas autore bija rakstniece Anna Žīgure.

Vēsturiskajos foto (skatīt zemāk) redzams, kā Latvijas Lopkopības un veterinārijas zinātniski pētnieciskā institūta darbinieki piedalās Sestdienas talkā Siguldas pagastā aptuveni 1975.–1980. gadā.

Savukārt šī vides pasākuma ''saknes'' meklējamas bijušajās postkomunistiskajās valstīs, kur Sestdienas talka (krievu: Субботник) bija tradicionāla vides sakopšanas masu akcija, kurā sabiedrība tika aicināta bez atlīdzības sakopt apkārtējo vidi: ēku kvartālu iekšpagalmus, zaļās zonas, darbavietu pagalmus u.tml. Tradicionāli tā tika organizēta aprīlī vai maijā.

Šādas talkas laukos Austrumeiropā bijušas tradicionālas ik pavasari, kad pēc sniega nokušanas visi muižas ļaudis pulcējās uzkopt muižas teritoriju, pēc tam savas sētas, ejot talkā arī kaimiņiem, taču par valsts mēroga organizētu masu akciju pārtapa Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) laikā.

Pirmā valsts varas inspirēta visas valsts mēroga ik pavasara vispārējās sestdienas talkas kustība kā "brīvprātīgs, organizēts bezmaksas darbs sabiedrības labā no valsts darba brīvajā laikā" aizsākās 1920. gada 10. maijā padomju Krievijā, kad tika izsludināta Viskrievijas sestdienas talka. Tā kļuvusi leģendāra, pateicoties padomju valsts vadoņa Ļeņina līdzdalībai tajā un baļķa nešanai.

Kopš tā laika ik pavasari šādas valsts mēroga vides sakopšanas talkas tika rīkotas katru gadu visā PSRS, bet pēc 2. Pasaules kara – arī citās t.s. socbloka valstīs un daļā no tām, tai skaitā arī Latvijā, turpinās mūsdienās.

Informāciju sagatavoja: SZVA galvenā fondu glabātāja Gundega Cillinberga.

Kur talkot šogad?

"Pirms došanās talkot, der atcerēties arī par praktiskajiem aspektiem – sev tīkamāko talkas vietu var atrast mājaslapas www.talkas.lv kartē, bet vēlams pirms došanās uz talkas vietu, pieteikties pie konkrētās vietas atbildīgās personas. Noteikti ir jāapģērbjas laika apstākļiem atbilstoši – ar ērtiem un slēgtiem apaviem, cepuri vai lakatu galvā un darba cimdiem rokās. Vajag gatavoties arī lietus iespējamībai, tāpēc noderēs arī kāds lietusmētelis vai mitrum izturīga jaka. Taču pats svarīgākais ir parādīt sev, apkārtējiem un visai pasaulei, ka Latvija ir zaļākā valsts pasaulē ar čaklākajiem un vidi mīlošākajiem cilvēkiem!" atgādina Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!