Foto: Vida Press
Čili ir visai svešs mūsu platuma grādos, turklāt piparotais nakteņu dzimtas augs nav pārliecinoši iekarojis mūsu garšu kārpiņas, taču tas neliedz apjūsmot citu tradīcijas. Piemēram, čili ražas novākšanu Bangladešā, kas ir tikpat pašsaprotama nodarbe kā Latvijas kartupeļu talkas rudenī.

Fotoattēlos (skatīt zemāk) redzamais čili paklājs izklāts pie kādas saimniecības, kur izaudzētos labumus atnesuši apkaimes ļaudis. Pēc tam, kad čili novākti no lauka, tie šādos sarkanos paklājos sildās saulītē, lai pēc tam mērotu ceļu uz pārvērtībām garšvielu maisījumā.

Čili ražas novākšanu var apbrīnot teju no visiem leņķiem – acu līmenī paveras pasakains sarkanais paklājs, bet no putnu lidojuma vērojama sarkana jūra. Interesanti arī aplūkot čaklā darba darītājus, kas košos ietērpos groziņā šķiro labākos čili, pirms tie sarindoti vagās klientu novērtēšanai.

Foto: Vida Press

Kā ''Vida Press'' pastāstījis pasakaino skatu iemūžinātājs, fotogrāfs Azims Hans Ronnijs, grūti pat iedomāties, cik šis darbs patiesībā ir grūts, jo klātienē ilgi grūti atrasties – čili smarža ir tik spēcīga, ka deguns sākot niezēt un acīs asaras riesties jau pēc neilga brīža. Tātad kuram katram čili ražas vākšana nemaz nav pa spēkam, taču to nepateikt, palūkojot pieredzējušos darba darītājus.

Katru dienu čaklās rokas novāc 10 tūkstošus kilogramu čili, kopumā nodrošinot gadā aptuveni trīs tonnas piparoto labumu, kas, iespējams, atceļo arī līdz mūsu veikalu plauktiem. Lai arī šādas čili plantācijas Latvijā, visticamāk, neredzēt, nav arī tā, ka tos izaudzēt ir neiespējamā misija. To pierādījis entuziastiskais čili audzētāju pāris, kuru saimniecībā viesojās arī ''Tavs Dārzs''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!