Konteineru arhitektūra kā būvniecības nozares nākotne
Foto: Publicitātes attēls

Konteineru izmantošana celtniecībā nav nekas jauns. Pasaulē šāda veida projekti parādījās jau 1980 gados, kad konteineru funkcionalitāti un īpašības pamanīja arhitektūras un celtniecības profesionāļi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Laiku gaitā ir mainījušies gan projektēšanas standarti, gan materiāli, ko izmanto celtniecībā. Šobrīd konteinerus izmanto visdažādākajos projektos, sākot ar pludmales bāru vai reklāmas stendu telpām līdz iepirkšanās centriem vai pat grandioziem dzīvojamo ēku projektiem vairāk nekā 10 stāvos.

Konteineru izmantošanai ir vairākas priekšrocības – funkcionalitāte, cena, videi draudzīgs, dizains un modifikāciju iespējamība. Metāla konteiners un videi draudzīgs? Tieši tā! Pārsvarā ēku un telpu būvniecībā izmanto lietotus kravas konteinerus, kurus vairs neizmanto transportēšanā un tie vienkārši stāv kaudzē ostās. Lai tie nepiesārņotu vidi, tie tiek pārstrādāti un tiem tiek piešķirta otrā elpa jau kā dzīvojamām telpām vai komerciāliem objektiem. "Mani visvairāk fascinē doma, ka konteiners, kurš tiek pārstrādāts, ir redzējis un apceļojis vairāk valstīs nekā tā nākamais īpašnieks," tā uzsver konteineru arhitektūras attīstītājs un uzņēmuma "Būvalts R" pārstāvis Pēteris Ozols.

"Būvalts R" pamatnodarbošanās ir tradicionālā būvniecība, bet pēdējos gados uzņēmums nodarbojas arī ar alternatīvo būvniecību – konteineru arhitektūru. "Būvalts R" specializācija konteineru arhitektūras jomā ir komerciālu objektu būvniecība – kafejnīcas, bāri, sezonālo biznesu telpas un lielāki komerciāli objekti – bet piedāvā arī dzīvojamo ēku risinājumus no konteineriem. "Mūsdienu strauji manīgajā dzīves ritmā, cilvēki ir nemitīgā kustībā, tāpēc uzņēmējiem ir svarīgi atrasties tur, kur atrodas viņu klienti. Un šajā ziņā konteineri kalpo kā lielisks risinājums, jo tos var viegli un neierobežoti pārvietot," uzsver "Būvalts R" pārstāvis.


Vissvarīgākie faktori, kāpēc izvēlēties kravas konteinerus ir cena un funkcionalitāte. Izvēloties konteinerus kā būvniecības materiālus, var krasi samazināt projekta izmaksas. Ja tradicionālajā būvniecībā kvadrātmetra izmaksas ir ap 1100 eiro, tad mēs varam piedāvāt būvniecības izmaksas sākot no 400-450 EUR/m2, atkarībā no projekta sarežģītības.

Konteineru funkcionalitāte izpaužas tajā, ka tos iespējams viegli transportēt, konteineru ēkas nav stacionāras būves – ēku, lai arī cik tā nebūtu liela, var pārvietot kaut vai pēc 10 gadu darbības vienā lokācijas vietā.

Globalizācijas un pārapdzīvotības dēļ, konteineru izmantošana mājokļu vai izmitināšanas risinājumos kļūst aizvien populārāka, jo konteinerus var viegli transportēt un novietot gan kā pagaidu, gan ilglaicīgus izmitināšanas risinājumus. Tieši šī iemesla dēļ konteinerus bieži izmanto plaši apdzīvotās valstīs, lai risinātu dzīvojamo platību trūkumu. "Kravas konteineru izmantošana celtniecībā ir ļoti potenciāla niša, un šādu projektu popularitāte tikai pieaugs," uzskata P. Ozols.


Latvijā cilvēki vēl pagaidām piesardzīgi skatās uz šāda veida būvniecību, bet interese ir ļoti liela. Cilvēki ir redzējuši līdzīgus projektus pasaulē, un viņiem ir interese par šādiem projektiem, tikai sabiedrība Latvijā uz tiem skatās ar skepsi. Tas mūsu valstī ir kaut kas jauns, tāpēc arī ir vērojama piesardzība. "Laiku gaitā ir īstenoti vairāki projekti arī Latvijā, kas veidoti no kravas konteineriem, bet, ka šī arhitektūras un celtniecības niša būtu populāra, nevarētu teikt," par cilvēku attieksmi pret konteineru projektiem komentē "Būvalts R" pārstāvis.

Cilvēki visbiežāk prasa vai konteineru varēs pienācīgi siltināt, lai to varētu izmantot arī Latvijas ziemās, un vai konteinera iekšpusē neradīsies kondensāts, kā rezultātā var rasties sēnīte vai cits mikroklimats. Visvairāk cilvēki ir dzirdējuši vai lasījuši tieši par šiem rasas punktiem un kondensātu konteinera iekšpusē, kas arī uztrauc cilvēkus un liek pārdomāt izvēli par konteineriem kā būvēm. Siltināšanas risinājumi nemitīgi attīstās, un mēs izmantojam tikai augstākās kvalitātes siltināšanas materiālus, lai nodrošinātu, ka šie rasas punkti nerastos un nestimulētu arī mikroklimata rašanos starp siltinājuma slāni un konteinera fasādi.

Būvalts R piedāvā pilnu servisu – no idejas izstrādes līdz atslēgai. Mēs kopā ar klientu izstrādājam ideju līdz pēdējai detaļai, lai dizains un ēkas paredzētais pielietojums maksimāli atbilstu klienta iecerēm un vēlmēm. Mēs iesakām klientiem, kas būtu labākie materiālu risinājumi un izkārtojums, lai varētu plašāk pielietot konteineru sniegtās priekšrocības. Bieži gadās tā, ka klients īsti nezin, ko viņš vēlas, tāpēc šobrīd arī esam sagatavojuši sezonālo pop-up konteineru telpu piedāvājumu.

Vēl viena milzu priekšrocība konteineru izmantošanai ēku struktūrās ir izpildes termiņi. Konteineru projektus iespējams realizēt mēneša laikā, no projekta saskaņošanas ar pasūtītāju. "Protams, ja ir vēlme uzbūvēt 4-stāvu ēku no vairāk nekā 20 konteineriem, projekta realizācijas laiks palielināsies, bet tāpat kopumā būs ātrāk izpildāms nekā tradicionālās būvniecības projekts," piebilst Pēteris Ozols.

"Konteineri ir kā lego klucīši, ar kuriem var variēt tik plaši, cik vien atļauj mūsu iztēle. Šobrīd arī būvniecības prasības tiek pielāgotas, lai konteineru izmantošanu ēku celtniecībā varētu pielietot vēl plašāk."

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form