Foto: Shutterstock

Gadu desmitiem mājokļos, birojos, skolās u.c. cilvēku pilnās telpās par gaismu gādāja vairāku veidu spuldzītes – gan kvēlspuldzes, gan halogēnspuldzes, ne tik sen parādījušās fluorenscentās, LED un vairākas citas spuldzes. Katrai ir savi plusi un mīnusi, taču vislielāko popularitātes bumu pēdējos gados piedzīvojušas tieši videi un ilgtermiņā arī maciņam draudzīgās LED spuldzes.

Iespējams, lielāko paātrinājumu LED un arī fluorescento jeb t.s. ekonomisko spuldzīšu attīstībai, kā arī videi ne tik draudzīgo kvēlspuldžu iznīkšanai devuši politiskie lēmumi par labu vides saudzēšanai. Piemēram, Eiropas Savienības lēmums no 2012. gada aizliegt ievest un ražot kvēlspuldzes. Eksperti "Sadales tīklā" arī norāda, ka ir tikai laika jautājums līdz halogēnspuldžu aizliegumam, kuras ir par 30% ekonomiskākas, salīdzinot ar savām priekšgājējām.

LED ("light emitting diode", no angļu val. – gaismas diode) ir elektronisks pusvadītāju konstruktīvs elements. Elektriskajai strāvai ejot cauri minētajam elementam, tas izstaro gaismu ar viļņu garumu, kas atkarīgs no pusvadītāja materiāla. Izmantojot dažādus pusvadītāju materiālus, var iegūt gaismu visā tās spektrā. Sākotnēji LED izmantoja dažādās iekārtās, eksperimentiem utt., jo to ražošana bija ļoti dārga. Laiki mainījušies, un nu jau LED kļuvis par ierastu tehnoloģiju mājokļu apgaismes ierīcēs.

Viena LED spuldze 30 halogēno vietā

Galvenais ieguvums no LED gaismekļiem ir mazais elektrības patēriņš, kas ir pirmais un galvenais faktors, uz kuru uzmanību vērš teju katrs patērētājs. Salīdzinot ar fluorescentajām spuldzēm, LED ir līdz 60% energoefektīvākas, bet, salīdzinot ar halogēnspuldzēm – pat 92% energoefektīvākas. Īpaši liels elektrības ietaupījums iespējams pašvaldībām un kompānijām, kurām nākas norēķināties par ļoti jaudīgu ielas gaismekļu vai autostāvvietu apgaismošanu. Tieši tāpēc jau vairākas Latvijas pašvaldības, piemēram, Rīgas, Limbažu, Valmieras u.c. jau ilgstoši izvēlējušās nomainīt novecojušās kvēlspuldzes vai "ekonomiskās" spuldzes, nosliecoties par labu mazākam elektrības patēriņam ar LED spuldzēm.

Elektrību var ietaupīt arī ar energoefektīviem ekrāniem. "Samsung Electronics Baltics" biznesa klientu attiecību vadītājs Ronalds Možeiko norādīja, ka profesionālie ekrāni ar LED tehnoloģiju ir viegli pielāgojami katra uzņēmuma vai iestādes individuālajām vajadzībām. Spilgtums, krāsu gamma, malu attiecības un izmēri ir tikai daži no regulējamiem parametriem. "LED profesionālie ekrāni ir arī spožāki un ar ilgāku kalpošanas laiku, kas ir īpaši svarīgi, piemēram, uzņēmumiem un iestādēm, reklamējot savus produktus un pakalpojumus. Kā norādīja Možeiko, Latvijā "Samsung" profesionālie ekrāni izvietoti lidostā "Rīga", "Arēnā Rīga", Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kinoteātrī "Forum Cinemas", viesnīcās "Mercure Hotel" un "Pullman Riga Old Town", "Norvik" bankā, "Sportland" veikalos visā Baltijā un citviet.

Otrā LED pozitīvā iezīme ir to ilgmūžība. Dažādos avotos skaitļi atšķiras, taču kvalitatīvas LED spuldzes darbības ilgums ir no 50 000 līdz pat 100 000 stundu, kas ir vairākus desmitus reižu vairāk, nekā iztur halogēn­spuldzes un arī ekonomiskās spuldzes (kuras ietekmē arī to ieslēgšanas biežums). Līdz ar to, lai turētu līdzi LED izturībai, jāiztērē nauda daudzu ne tik ekonomisku spuldzīšu nomaiņai. Tur arī visa sākotnējā ekonomija izplēn, nemaz nerunājot par šajā laikā krietni vairāk patērēto elektrību. Tā teikt – skopais maksā divreiz!

Trešais pluss – LED ir videi draudzīgas. Kā pastāstīja "LED Chemicals" vadītājs A. Beļskis, halogēnspuldzēm vai fluorescentajām ir problēmas ar utilizāciju, jo fluorescentajās ir, piemēram, dzīvsudrabs, kas ir kaitīgs veselībai, un citi videi nedraudzīgi materiāli, kamēr LED uzbūvē neizmanto kaitīgus materiālus. Turklāt LED praktiski neuzkarst un nerada siltumu, kura nokļūšanu atmosfērā mēs tik ļoti negribam.

Citi mazie plusiņi – salīdzinot ar fluorescentajām spuldzēm, kuras daudziem izraisa neapmierinātību savas lēnās "iesilšanas" dēļ, LED pilnā sparā istabu izgaismo uzreiz. LED ir triecienizturīgas un tām nekaitē vibrācijas.

Skopais maksā divreiz

Tikpat pārliecinoši kā galvenais faktors, kāpēc cilvēki izvēlas LED – to mazā elektrības patēriņa dēļ –, joprojām par galveno LED mīnusu uzskata to augsto cenu. Zem pieciem eiro par vienu spuldzīti nu jau diezgan droši var atrast, taču tas joprojām ir krietni dārgāk par citu veidu spuldzītēm. Tomēr diemžēl cilvēki bieži aizmirst parēķināt, ka ilgtermiņā LED spuldzīte krietni atmaksāsies.

Maz apspriesta, bet pašvaldībām un uzņēmumiem, kuri domā par LED spuldzīšu iegādi lielos apjomos, vērā ņemama problēma ir LED spuldžu apkopju izmaksas. Kaut ražotāji parasti LED spuldzēm norāda 10 – 15 gadu mūžu, tām dod vien apmēram piecu gadu garantiju, bieži vien pat mazāk. Kāpēc? Tas ir LED vājo barošanas bloku dēļ, kuri pēc 3 – 5 gadiem mēdz izdegt. Savukārt to nomaiņa, protams, maksā naudu. Turklāt apkopi apgrūtina tas, ka spuldžu barošanas bloks bieži atrodas staba augšdaļā, līdz kuram vēl ir jātiek! Kopā ar bloka nomaiņu elektriķim nāksies padarīt visai piņķerīgu darbu, kas veido izmaksas, par kurām daži ir aizmirsuši. Par laimi, ir jauna koncepta zemsprieguma LED gaismekļi, kas paredzēti ielu apgaismojuma stabiem. Šajā gadījumā LED gaismeklis atrodas staba augšdaļā, savukārt barošanas bloks ir ierīkots lejas daļā.

Kas jāņem vērā, izvēloties LED spuldzes

Foto: Shutterstock

Aizmirstiet visu par kvēlspuldzēm. Vatiem nav jāpievērš uzmanība!

Parasti veikalā, salīdzinot milzīgo spuldzīšu piedāvājumu, skatienu bieži pievēršam vatiem, jo domājam, ka tas parāda, cik spoži spuldzīte spīd. Kaut arī kvēlspuldzēm abi faktori ir savstarpēji saistīti, LED gadījumā jāskatās uz lūmeniem, kas ir īstā mērvienība, kas mēra tieši gaismas stiprumu, kamēr vats ir jaudas mērvienība. Piemēram, lai izstarotu 1600 lūmenu spožu gaismu, kvēlspuldze patērē 100 W jaudu, kamēr LED tikai līdz 20 W.

Jāizvēlas pareizās krāsas LED

Esam pieraduši, ka kvēlspuldze izstaro siltu, dzeltenu gaismu, taču LED piedāvā dažādu krāsu gammu – no sarkanas līdz violetai, no pilnīgi baltas līdz dzeltenai. Taču mājas ap­stākļiem tomēr lielākoties vajadzēs silti vai maigi baltu/dzeltenu gaismu. Kā to noteikt? Jāskatās kelvini – jo zemāks skaitlis, jo dzeltenāka gaisma.

LED izmaksās dārgāk!

LED gaismas ir kā hibrīdauto – ilgtermiņā izmaksās lētāk, ir videi draudzīgākas, bet iegādē no maka paņems vairāk. LED jāuztver kā investīcija nākotnē. Bet ir arī labas ziņas! Par laimi, LED spuldzīšu cenas strauji krītas un labas lampiņas var iegādāties arī krietni zem pieciem eiro, taču tas jebkurā gadījumā ir vairākas reizes dārgāk, nekā izmaksātu citu veidu spuldzes. Līdz ar to būtiskas izmaiņas elektrības patēriņā sanāks novērot, vien mainot lielu skaitu spuldzīšu. Cik tas ir izdevīgi, jāvērtē katram individuāli.

Ne vienmēr LED ir labākā izvēle

Zināms, ka LED rada krietni mazāku karstumu nekā kvēlspuldzes, taču tas nenozīmē, ka karstuma nav vispār. LED karstumu izvada t.s. siltumizlietnē, kas atrodas spuldzes pamatnē. No turienes siltums tālāk izklīst gaisā, un spuldze saglabājas vēsa, kas nodrošina LED spuldžu slaveno ilgdzīvošanu. Taču rodas arī problēmas, jo ļoti noslēgtā telpā LED izvadītajam siltumam nav kur likties, kas krietni samazina LED mūža ilgumu.

Lētāk nav labāk

Izvēloties īsto un vienīgo LED spuldzīti, jāņem vērā neskaitāmi faktori, tostarp cena, jo arī LED ražotāji cenšas ietaupīt, tādējādi pazeminot kvalitāti, piemēram, ievietojot spuldzē zemas kvalitātes diodes, elektronisko barošanas bloku, plastmasas korpusu 
u.c. lētākus risinājumus. Vajadzētu izvairīties arī no ļoti zemas gaismas efektivitātes LED spuldzēm, kā arī tādiem gaismekļiem, kuru cena neatbilst norādītajai jaudai. Jāpievērš uzmanība arī krāsas atdeves indeksam (RA). Ja tas ir zem skaitļa 65 (vislabāk, ja virs 80!) vai nav minēts vispār, tad gaisma ir nekvalitatīva, jo kropļo īstenās krāsas, piemēram, oranžā izskatās pēc dzeltenas vai zaļa – pēc zilas. Ja nu cenas ir līdzīgas, tad uzmanību vislabāk pievērst gaismas tonim kelvinos. Mājās vislabāko rezultātu dos 3500 – 4000 K dzeltenīga gaisma, kamēr birojiem labāk atstāt baltāku gaismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!