Foto: Shutterstock
Vinegrets ir pelnījis rudens sezonas salātu "karaļa" laurus, jo tieši šobrīd, izmantojot nule kā no dobes nākušos, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošos dārzeņus, izdosies pagatavot visgardāko un aromātiskāko vinegretu. Tālāk skaidrosim, kas vēl jāņem vērā, lai šie salāti izdotos tik apetītlīgi, ka tie varētu būt ne vien tavas ikdienas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, bet tos droši varētu celt galdā arī svētku reizē.

"Tasty" padomu dzīlēs un portālā "Spelo-zrelo" uzgājām astoņas viltības, ko vajadzētu ņemt vērā, gatavojot vinegretu.

1. Izmanto ar mizu vārītus dārzeņus – šādi gatavotas bietes, burkāni un kartupeļi būs aromātiskāki, un saglabās vairāk vērtīgo uzturvielu. Dārzeņus liec ūdenī, kad tas jau ir verdošs.

2. Ja vēlies visus dārzeņus vārīt vienā katlā, tad vispirms ūdenī liec bietes, jo tās vārīsies visilgāk, pēc minūtēm 20 pievieno katla saturam burkānus, vēl pēc 10 – kartupeļus, un turpini vārīt aptuveni 15-20 minūtes, līdz kartupeļi ir gatavi (tas lielā mērā atkarīgs no to lieluma). Kad dārzeņi ir gatavi, nekavējoties nokās ūdeni, jo atstājot tos mirkt, dārzeņi kļūs ūdeņaini, negaršīgi, un zaudēs uzturvielas.

3. Dārzeņi, kas būs tvaicēti vai cepti cepeškrāsnī, ielikti cepamajā maisā, saglabās maksimāli daudz vitamīnu.

4. Pirms mizošanas un smalcināšanas dārzeņus kārtīgi atdzesē līdz istabas temperatūrai. Ja griezīsi tos karstus vai vēl siltus, salāti var ātrāk saskābt.

5. Tiek uzskatīts, ka vislabākais veids, kā smalcināt dārzeņus vinegretam, ir kubiņi, turklāt tiem nav jābūt pārāk sīkiem, lai salāti nepārvērstos putrā, bet būtu sajūtams katrs dārzeņu veids atsevišķi. Lai vinegrets priecētu aci arī ar dažādu krāsu saspēli, vispirms sasmalcini bietes, pārlej tās ar eļļu un samaisi, tikai tad smalcini un liec salātos pārējos dārzeņus. Eļļa veidos aizsargkārtiņu, neļaujot biešu sulai iekrāsot pārējos dārzeņus.

6. Tā kā vinegretam parasti pievieno arī skābētus kāpostus, sālītus gurķus vai sālītu siļķi, tad nepārsteidzies, priekšlaicīgi pievienojot sāli. Vispirms samaisi salātus, pagaršo, un tikai tad pieņem lēmumu, vai, un cik daudz pievienojama sāls.

7. Zaļie zirnīši ir neatņemama klasiskā vinegreta sastāvdaļa. Pērkot zirnīšus, neekonomē uz kvalitātes rēķina un veikalā izpēti produkta etiķeti – tiek uzskatīts, ka visgardākie ir tieši maijā un jūnijā fasētie.

8. Ja vinegretam vēlies pievienot sālītu siļķi, tad izslēdz no sastāvdaļām skābētus kāpostus, tā vietā pievienojot lielāku daudzumu vārītu kartupeļu.

9. Tradicionāli vinegreta aizdaram tiek izmantota saulespuķu eļļa, kam pievienota šļuka ābolu etiķa vai citronu sulas, kā arī sinepes pēc garšas.

10. Kad visas sastāvdaļas sagrieztas un samaisītas ar mērci, salātus vēlams uz stundu ielikt ledusskapī, lai visas garšas pa šo laiku "saprecētos", padarot vinegretu neatvairāmi kārdinošu.

Lai labi garšo!

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Neparastais vinegrets 'Rubika kubs'

Lai pagatavotu šos interesanto vinegretu, nepieciešami dažādu krāsu dārzeņi, turklāt gatavošanas procesā svarīgi saglabāt katra dārzeņa krāsu. Tāpēc katru jāgatavo atsevišķi. Kartupeļus vāra, burkānus un bietes sutina atsevišķos traukos.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar olu un siļķi

Foto: Shutterstock

Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!

Lasīt vairāk

Kā sajaukt daudzkrāsainu vinegretu, lai dārzeņi neiekrāsotos ar biešu sulu

Foto: Shutterstock

Rudenīgais lietus un nobriedusī dārza raža noskaņo gatavot rudenīgus salātus. Vieni no tādiem ir vinegrets. Šo salātu sastāvdaļas, pateicoties bietēm, ar laiku visas kļūst sarkanas, zirņus ieskaitot. Izrādās, ka šos salātus var sajaukt arī tā, ka bietes nenokrāso pārējos dārzeņus koši sarkanus. Kas tad būtu jādara, ja vēlies daudzkrāsainu vinegretu, katram dārzenim saglabājot tā dabīgo krāsu?

Lasīt vairāk

Vinegrets

Foto: Shutterstock

Tradicionālais un garšīgais vinegrets.

Lasīt vairāk

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar turku zirņiem un papriku

Foto: Shutterstock

Tradicionālais vinegrets ar nedaudz eksotisku piesitienu, jo šoreiz iesakām kartupeļus aizstāt ar turku zirņiem un papildināt salātus ar kraukšķīgu papriku. Savukārt mērcei asumiņu piešķirs citronu sula un sinepes.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Gardi, lēti un sātīgi dārzeņu salāti - vinegrets ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar sālītām sēnēm

Ļoti sātīgas vinegrets ar sālītām sēnēm un sojas pupiņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!