Foto: Shutterstock
Septembri allaž sagaidu ar dalītām jūtām. Nedaudz skumji, ka vasara jau atkal paskrējusi vēja spārniem, bet vienlaikus septembris katru gadu ir kā jauna dzīves posma sākums, un kaut kas skaists tajā visā ir. Lai nepazustu iedvesma starp gremdēšanos atmiņās un plānu kalšanu zelta rudens baudīšanai, piedāvājam špikeri septembra ēdienkartei.

Ja man patīk rudens, tad to var attiecināt tikai uz septembri, kad gaiss vēl ir gana silts, lai izbaudītu velobraucienus, piknikus parkos un pastaigas vēlos vakaros un agros rītos. Turklāt septembris ir vēl visai garšīgs mēnesis, kad lutināt viesus un mājiniekus ar dažādiem sēņu meistarstiķiem, piemēram, karbonādēm, krēmzupām, sacepumiem un pīrāgiem, vēl pašā plaukumā ir brūklenes, bumbieri, āboli, arī tālbraucējas vīģes visai labi piestāv septembrim un kur nu bez konservēšanas, burciņās rāmi sapildot rudens ogu ievārījumus, čatnijus. Katrā ziņā manās mājās septembris vēl garšo pēc vasaras, tikai ar nelielu rudens noskaņas piešprici, tā teikt, lai pamazām pārietu uz vēso sezonu.

Sociālo tīklu profilu satura redaktore Andra Čudare, daloties savos iespaidos par septembra gaidām virtuvē, stāsta, ka mēnesis asociējas ar laiku, kad pēc skolas vairs nevar skriet dauzīt bumbu ar draugiem, jo jābrien dārzā noraut burkāni, jāstiepj pagrabā kāpostgalvas un jārāpjas kokā pēc saldiem āboliem. ''Dārzeņi un augļi visu septembri arī jāēd trīs reizes dienā, kas gan nav nemaz tik peļami. Pēc kartupeļu talkas lielākie tupeņi nonāk uz pannas kā pankūkas, kāpostlapās jāietin gaļa vai sēnes, lai tiktu pie tīteņiem. Meža veltes, piemēram, brūklenes, jāpārstrādā klasiskajā ievārījumā un, ja ir luste, kāds vakars jāvelta pīlādžogām,'' iekārdina Andra.

Savukārt Ditai Vinovskai, ''Viņa'' žurnālistei septembris ir tomātu baudīšanas laiks, lai arī citi jau to izbaudījuši agrāk, viņas ģimenē tomātu ēdieni galdā tiek celti visbiežāk tieši šajā mēnesī. Dita atminas, ka kādreiz likusi daudz saldā krējuma klāt tomātu salātiem, lai tikai paliktu šķidrums no tomātiem, sajaucoties ar krējumu un sāli. Tā vienmēr šķitusi labākā salātu daļa, tāpēc prātā palikusi kā spilgta bērnības septembra garša.

Foto: Shutterstock
Septembrī neiztrūkstošas Ditas mājās ir sēnes, kas atrastas mežos, un, ja paveicies, arī lazdu rieksti. ''Nav nekā labāka par septembra brīvdienu rītiem, kad dārzā salasa ābolus, sarīvē tos, sajauc ar skābo krējumu, cukuru, uzlikt uz baltmaizes, pārkaisīt ar kanēli un šauj krāsnī iekšā. Zeltaini brūnas un kraukšķīgas no apakšas, mīkstas no augšpuses, ar sulīgu ābolu kārtu - tās viennozīmīgi ir labākās septembra brokastis!''

''Viņa'' redaktore Zane Treifelde atklāj, ka viņas septembris vienmēr garšo pēc visiem dārza labumiem, bet jo īpaši ķirbju un kausētā siera biezzupas pusdienās, saceptiem kabačiem, kad gribas kaut ko gardu, un pēc mammas gatavotās tomātu mērces, ko var pievienot pie visiem sautējumiem un biezzupām, atsvaidzinot ierasto garšu.

Iedvesmojoties no dāmu sulīgajām atmiņām, piedāvājam šomēnes pagatavot kaut ko no visa iepriekšminētā. Izbaudi septembri pilnu krūti un iedvesmojies skaistai rudens sagaidīšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!