Foto: Shutterstock
Neizbēgami – tad, kad kaut kas labs ir pieejams rokas stiepiena attālumā, tas nemaz tik ļoti nekārojas tā, kā reizēs, kad par to varam vien sapņot. To var attiecināt uz tomātiem, kuri šobrīd nogatavojušies sulīgākajā kulimnācijā. ''Tasty'' nāk talkā ar idejām, ko interesantu pagatavot no tomātiem, ja sviestmaizes un salātus ar krējumu esat atēdušies.

Visbiežāk pirmais, kas nāk prātā, paraugoties uz lielo bļodu ar tomātiem, ir salāti. Taču ko gatavot, ja ar salātiem vien nepietiek, bet tomāti pieejami pārpārēm? Viens no piedāvājumiem ir zupa. Lai arī ierasts krēmzupas gatavot no konservētiem tomātiem, arī svaigi derēs pat ļoti labi. Sagriez tomātus mazākos gabalos, liec uz cepešplāts kopā ar sīpolu riņķiem, ķiploku daivām, kādu paprikas šķēli un apcep dārzeņus. Pēc tam to visu sablenderē ar buljonu vai saldo krējumu, un vasaras zupa gatava!

Ja vēlies likt pie darba cepeškrāsni, pagatavo krāsaino ratatuju vai kādu citu sacepumu, izmantojot sezonā pieejamās dārza veltes, piemēram, puķkāpostu vai jaunos kāpostus un kartupeļus. Ļoti laba izvēle ir pildītie tomāti. Īpaši labi šāds ēdiens izdosies, ja izmantosi brangākās formas tomātus, pildot ar kuskusu, bulguru, dārzeņiem, sēnēm vai sieru. Tāpat tomāti var būt ļoti labs papildinājums jebkuram makaronu ēdienam - spageti vai lazanjai. Nesmādē arī piedāvājumu pagatavot sautējumu. Tomātu salikums ar kabačiem, sviesta pupiņām, papriku un citiem labumiem garšos vairāk nekā lieliski.

Izbaudi sulīgo tomātu sezonu ar pilnu krūti!

Pildīti tomāti ar kuskusu un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Ātru un garšīgu vakariņu noslēpums? Vienkāršas sastāvdaļas, kuru pagatavošana neprasa lielu piepūli. Tik gardie un sulīgie tomāti kalpos kā lielisks ietvariņš, lai tajos sapildītu kuskusu un citas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Tomātu sezonas ātrā soļanka

Foto: DELFI

Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.

Lasīt vairāk

Pikantais gaspačo

Foto: Publicitātes attēls

Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Tomātu un ātri marinētu sīpolu salāti

Foto: Privātais arhīvs

Ātri marinēti sīpoli, skābeni un kraukšķīgi, vasaras tomāti – superaromātiski un saldskābi, nedaudz bazilika, svaigi maltu melno piparu un balzamiko mērces… Un viss, neko citu pat nevajag vakariņās! Ar šādu pieteikumu recepšu konkursā "Sīpolu ceļš" piesakās Brigita, piedāvājot ātru un vienkāršu salātu variantu.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem

Foto: Shutterstock

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru

Foto: Shutterstock

Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.

Lasīt vairāk

Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti

Foto: Shutterstock

Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu īpaši garšīgi ar svaigu franču baltmaizi (vai arī apgrauzdētu baltmaizi), sviestu un rīvētu sieru.

Lasīt vairāk

Ātrie pupiņu salāti ar tunci, tomātiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Pāris minūšu laikā pagatavojami salāti, kas ir ne vien gardi, bet, pateicoties tuncim un pupiņām, arī ļoti sātīgi.

Lasīt vairāk

Siera salāti ar svaigiem tomātiem un vārītām olām

Foto: Shutterstock

Gardi un vienkārši pagatavojami siera, olu un tomātu salāti.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Liesais kabaču-tomātu sautējums ar adžiku – gatavs 15 minūtēs

Foto: DELFI

Kamēr pannā uzkarst lāsīte eļļas, veikli sagriez dārzeņus gabalos. Tad atliks tikai tos strauji apcept, pikantumam pievienot adžiku un jau pavisam drīz varēsi mieloties ar garšīgu sautējumu, kas nekaitēs arī slaidajai līnijai.

Lasīt vairāk

Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo

Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: DELFI

Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti

Foto: Shutterstock

Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu

Foto: Shutterstock

Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!

Lasīt vairāk

Spageti ar pesto, tomātiem un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Viss vienkāršais ir ģeniāls. Sālsūdenī novārīti spageti krēmīgā pesto mērcē ar viegli karamelizētiem tomātiem un pārbērtu cieto sieru garšos vairāk nekā izcili.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums ar tomātiem ikdienas maltītei vai svinību cienastam.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ar zilā siera mērci

Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!

Lasīt vairāk

Cepta polenta ar tomātiem un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Polenta daudzu ēdienkartē nepelnīti atstāta novārtā. Ja vēl neesi to ne reizi baudījis, šis pagatavošanas veids atspēkos zaudēto un ļaus to pilnībā iemīlēt.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!