Visbiežāk pirmais, kas nāk prātā, paraugoties uz lielo bļodu ar tomātiem, ir salāti. Taču ko gatavot, ja ar salātiem vien nepietiek, bet tomāti pieejami pārpārēm? Viens no piedāvājumiem ir zupa. Lai arī ierasts krēmzupas gatavot no konservētiem tomātiem, arī svaigi derēs pat ļoti labi. Sagriez tomātus mazākos gabalos, liec uz cepešplāts kopā ar sīpolu riņķiem, ķiploku daivām, kādu paprikas šķēli un apcep dārzeņus. Pēc tam to visu sablenderē ar buljonu vai saldo krējumu, un vasaras zupa gatava!
Ja vēlies likt pie darba cepeškrāsni, pagatavo krāsaino ratatuju vai kādu citu sacepumu, izmantojot sezonā pieejamās dārza veltes, piemēram, puķkāpostu vai jaunos kāpostus un kartupeļus. Ļoti laba izvēle ir pildītie tomāti. Īpaši labi šāds ēdiens izdosies, ja izmantosi brangākās formas tomātus, pildot ar kuskusu, bulguru, dārzeņiem, sēnēm vai sieru. Tāpat tomāti var būt ļoti labs papildinājums jebkuram makaronu ēdienam - spageti vai lazanjai. Nesmādē arī piedāvājumu pagatavot sautējumu. Tomātu salikums ar kabačiem, sviesta pupiņām, papriku un citiem labumiem garšos vairāk nekā lieliski.
Izbaudi sulīgo tomātu sezonu ar pilnu krūti!
Pildīti tomāti ar kuskusu un sīpoliem
Ātru un garšīgu vakariņu noslēpums? Vienkāršas sastāvdaļas, kuru pagatavošana neprasa lielu piepūli. Tik gardie un sulīgie tomāti kalpos kā lielisks ietvariņš, lai tajos sapildītu kuskusu un citas sastāvdaļas.
Tomātu sezonas ātrā soļanka
Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.
Pikantais gaspačo
Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Tomātu un ātri marinētu sīpolu salāti
Ātri marinēti sīpoli, skābeni un kraukšķīgi, vasaras tomāti – superaromātiski un saldskābi, nedaudz bazilika, svaigi maltu melno piparu un balzamiko mērces… Un viss, neko citu pat nevajag vakariņās! Ar šādu pieteikumu recepšu konkursā "Sīpolu ceļš" piesakās Brigita, piedāvājot ātru un vienkāršu salātu variantu.
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.
Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru
Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.
Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru
Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!
Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti
Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.
Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu
Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu īpaši garšīgi ar svaigu franču baltmaizi (vai arī apgrauzdētu baltmaizi), sviestu un rīvētu sieru.
Ātrie pupiņu salāti ar tunci, tomātiem un baziliku
Pāris minūšu laikā pagatavojami salāti, kas ir ne vien gardi, bet, pateicoties tuncim un pupiņām, arī ļoti sātīgi.
Siera salāti ar svaigiem tomātiem un vārītām olām
Gardi un vienkārši pagatavojami siera, olu un tomātu salāti.
Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem
Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.
Liesais kabaču-tomātu sautējums ar adžiku – gatavs 15 minūtēs
Kamēr pannā uzkarst lāsīte eļļas, veikli sagriez dārzeņus gabalos. Tad atliks tikai tos strauji apcept, pikantumam pievienot adžiku un jau pavisam drīz varēsi mieloties ar garšīgu sautējumu, kas nekaitēs arī slaidajai līnijai.
Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo
Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.
Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem
Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.
Lazanja ar rikotu un tomātiem
Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.
Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti
Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu
Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!
Spageti ar pesto, tomātiem un cieto sieru
Viss vienkāršais ir ģeniāls. Sālsūdenī novārīti spageti krēmīgā pesto mērcē ar viegli karamelizētiem tomātiem un pārbērtu cieto sieru garšos vairāk nekā izcili.
Kartupeļu un tomātu sacepums
Kartupeļu sacepums ar tomātiem ikdienas maltītei vai svinību cienastam.
Tomātu salāti ar zilā siera mērci
Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!
Cepta polenta ar tomātiem un cieto sieru
Polenta daudzu ēdienkartē nepelnīti atstāta novārtā. Ja vēl neesi to ne reizi baudījis, šis pagatavošanas veids atspēkos zaudēto un ļaus to pilnībā iemīlēt.
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.