Foto: Shutterstock
Kad zupas un salāti dažādās versijās ēsti ikdienas maltītēs un šašlika gatavošanu gribas pietaupīt brīvdienām, fiksā versija vakariņās var būt arī plācenīši. Turklāt tie var būt tik dažādi – gaļas, zivs, kuskusa, dārzeņu, rīsu un pat tunča.

Patiesībā plācenīši ir ļoti pateicīga izvēle tad, kad mājās ledusskapī nekā daudz vairs nav palicis. Ja ir kāda ola, dažas karotes miltu, var sajaukt kopā pat visneiedomājamākās sastāvdaļas un tad tās izcept izcilā maltītē. Ja no iepriekšējo dienu maltītēm pāri palicis kartupeļu biezenis, tas būs kā radīts plācenīšiem! To pašu var teikt par novārītiem rīsiem, griķiem un kuskusu. Pat vientuļais siera gabaliņš vai desas gals var būt plācenīšu sastāvdaļa, tāpēc atliek vien pievērsties kritiskai ledusskapja revīzijai un izmantot to, kas ir pieejams, lai pagatavotu vakariņas.

Plācenīšus pasniedz ar kādu sātīgu mērci, piemēram, skābo krējumu, kas sajaukts ar svaigiem zaļumiem. Derēs arī vieglākas jogurta mērces ar iemaisītiem mārrutkiem, svaigu gurķi vai saldskābo čili mērci.

Kartupeļu plāceņi

Foto: Shutterstock

Kartupeļu plāceņi cepami uz pannas, cepeškrāsnī vai pat uz ugunskura folijā, uz grila. Garšos labi jebkurā pagatavošanas veidā.

Lasīt vairāk

Kuskusa un cukīni plācenīši

Foto: Shutterstock

Interesanti un gardi veģetārie plācenīši no kuskusa un cukīni – gan ēšanai ar salātiem pusdienās, gan uzkodu reizēm.

Lasīt vairāk

Tunča plācenīši ar saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Neierasts veids, ko pagatavot no bundžiņas konservētā tunča savā sulā. Alternatīva ierastajām kotletēm un visai garda variācija pamatēdiena papildināšanai.

Lasīt vairāk

Zeltainie vistas plācenīši ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Viegli pagatavojami un sātīgi vistas plācenīši, kas garšos gan lieliem, gan maziem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Rīsu kotletes jeb plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei – rīsu kotletes ar dārzeņiem. Veģetāri plācenīši ēšanai ar salātiem vai gardu mērcīti.

Lasīt vairāk

Fiksie kefīra mīklas plācenīši ar sīpollokiem

Foto: Shutterstock

Ja nevari izšķirties par to, ko gatavot – pīrādziņus vai pankūkas – šie sulīgie kefīra mīklas plācenīši ar olu un zaļajiem lociņiem būs īsts zelta vidusceļš. Turklāt tie ir pagatavojami nieka 15 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Sēņu, ziedkāposta un siera plācenīši

Gardi un sātīgi krāsnī cepti sāļie plācenīši no ziedkāposta, sēnēm un siera. No pagatavotās masas sanāks 6-7 palieli plācenīši. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Justīne un Monika.

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Garneļu un kukurūzas plācenīši

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīga uzkoda nelielām viesībām un ģimenes svētkiem. Garneļu plācenīši saderēsies ar jebkādiem augļu salātiem vai salsām.

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Neparastie nūdeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

"Dažkārt gardākie ēdieni ir tie, kas ir visvienkāršāk pagatavojami. Nūdeles ir demokrātisks ēdiens, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem, turklāt sniedz sāta izjūtu," stāsta jaunatvērtā Jūrmalas restorāna Laivas šefpavārs Jānis Eislers, piedāvājot vienkāršu recepti no senas pavārgrāmatas.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un kukurūzas plācenīši

Foto: Tasty

Atšķirībā no kotletēm šoreiz gaļu nevis samaļ gaļas mašīnā, bet smalki, jo smalki sagriež ar nazi. Plācenīši ļoti ātri ir gatavi, jo nelielās gaļas kripatiņas strauji izkarst. Svarīgi ir tos nepārcept, citādi fileja zaudē savu sulīgumu un maigo garšu.

Lasīt vairāk

Aknu plācenīši

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri, lēti un gardi - aknu plācenīši.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!