Gatavojoties izstādei Ginta Māldera izstādei "Mana lieta", kas no 13. līdz 26. oktobrim būs skatāma "Galerijā Centrs", piedāvājam ieskatam informatīvu katalogu par personībām, kuras šajā projektā piedalās. Šajā rakstā piedāvājam materiālu par uzņēmuma "G-elektro" vadītāju Kārli Saulīti.
Māldera izstāde tiks atklāta 13. oktobrī plkst. 20:00 "Galerijā Centrs". Projektā tika aicinātas piedalīties 30 sabiedrībā pazīstamas personas, kas guvušas panākumus dažādās jomās, piemēram, biznesā vai mākslā, tādejādi novērtējot cilvēka spēju domāt un radīt. To vidū: Ēriks Stendzenieks, Bertolds Fliks, Gints Grūbe, Haralds Adovičs, Anete Šķēle - Pētersone, Renārs Kaupers, Daiga Krūze, Gatis Rozenfelds, Margarita Demjanoka, Andris Kreislers, Normunds Šnē, Mārtiņš Barkāns, Zane Tetere, Vilis Daudziņš, Jānis Dripe un citi.

Kārlis Saulītis, uzņēmuma "G-elektro" vadītājs

Lieta: Luxo lampa, ko 1937. gadā radījis norvēģu dizainers Jaks Jakobsens.

Tā ir vienīgā lampa, ko Kārlis atzinis par piemērotu darbistabas vērtīgākajam dizaina priekšmetam - rakstāmgaldam, kas ulmaņlaikos piederējis viņa vecvectēvam satiksmes ministram un "Latvijas dzelzceļa" ģenerāldirektoram Kārlim Bļodniekam. Par masīvo, kokgrebumiem rotāto ozolkoka mēbeli ģimene, kas savu dzimtu pētījusi pat arhīvos, nejauši uzzinājusi žurnāla rakstā. Tas ticis pieminēts kā priekšmets, kas palicis liesmu neskarts rakstnieces Māras Zālītes lauku mājas ugunsgrēkā. 70. gados viņa bija to atradusi, nolemtu saciršanai malkai. "Paldies Mārai Zālītei!" piebilst Kārlis.

"Līdz šim brīdim tā ir visvairāk pieprasītākā galda lampa pasaulē - ir pārdoti aptuveni 25 miljoni tās eksemplāru! Ir visādas modes tendences un dizaina formas, bet neviens galda lampas risinājums nespēj pārsist šo te!"

Tekstu sagatavoja mākslas zinātniece Anda Boluža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!