Foto: Shutterstock kolāža
Darbdienu vakaros, kad tā vien gribas atgūt pa dienu iekavēto siltuma izbaudīšanu, būtu grēks ilgi un dikti kavēties virtuvē, gatavojot vakariņas. Kamēr vāras makaroni, sagriez citas sastāvdaļas, visu sajauc un vakariņas ātrai notiesāšanai būs gatavas!

Vienalga, kāda veida makaroni mājās ir atrodami, tie visi derēs salātu gatavošanai, pat lielie gliemežu formas, kuros var pildīt smalkākos gabaliņos sagrieztus dārzeņus. Sālsūdenī novāra makaronus, bet uzmana, lai nepārvārās un nesaķep (noderīgus padomus par šo tēmu atradīsi šeit).

Tās 10 minūtes, kamēr makaroni vārās, velti pārējo sastāvdaļu sagatavošanai. Apcep vistas fileju, sagriež smalkākos gabaliņos šķiņķi, nokāš konservēto tunci vai apcep sēnes. Neaizmirsti par svaigiem dārzeņiem – tomātiem, gurķiem, papriku, kukurūzu, bet svaigumam pievieno salātlapas. Ja vēlies ko interesantāku, makaronu salātiem derēs arī augļi, piemēram, melone vai ananass, it īpaši, ja plānots pievienot vistas gaļu.

Papildu sātīgumam padomā par siera izvēli – šeit labi piestāvēs gan mocarellas siers, gan mīkstās siera bumbas, tāpat zilā vai brī siera gabaliņi garšos ļoti tīkami. Kas attiecas uz salātu mērcēm, izmanto to, kas mājās pieejams, vai ļauj vaļu fantāzijai, sajaucot eļļu ar garšaugiem, jogurtu papildinot ar svaigiem zaļumiem vai dāsni apslakot salātus ar pesto.

Lai labi garšo!

Makaronu salāti ar tunci

Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!

Lasīt vairāk

Žāvētas vistas salāti ar makaroniem sinepju mērcē

Gardi salāti, kas piemēroti ne tikai ikdienas maltītēm, bet arī svētku bufetes veida galdam. Vienkārši pagatavojami un uzglabājot "neatsulojas". Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Aukstie makaronu salāti ar kūpinātu cūkgaļu

Foto: Privātais arhīvs

Makaronu salāti ar kūpinātu cūkgaļu un kukurūzu, ko baudīt kā ikdienā, tā svētku reizēs. Recepti iesūtījusi Intra un tā piedalās "Tasty" makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Makaronu un svaigu dārzeņu salāti

Foto: Shutterstock

Makaronu un dārzeņu salāti - tik vienkārši un ātri, ka pagatavos arī pusaudzis.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar vistu un tomātiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šie salāti ir vienkārši un ātri pagatavojami, un visas to sastāvdaļas ir viegli pieejamas," par savu recepti raksta Aija. Tā piedalās "Tasty" un "Dobeles dzirnavnieka" makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Vārītas vistas–makaronu salāti ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Krāsaina recepte, ko pievienot ģimenes iecienītāko ēdienu sarakstam. Jo vārīta vista un makaroni garšo gandrīz visiem.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar makaroniem un dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

"Kā visiem labi zināms, slinkums ir vislabākais progresa virzītājs. Jautāsiet, kāds tunča salātiem sakars ar progresu? Mans vīrs neēda tunci (līdz šo salātu pagaršošanai!), bet pēc šīs receptes gatavoto ēdienu apēda divas papildporcijas un pieprasīja to pašu arī nākamajā dienā. Un tad arī nākamajās brīvdienās. Un tagad piesakos konkursam!" raksta Liene, kura piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Makaronu un lapu kāpostu salāti ar olīvām un kaltētiem tomātiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šo recepti atklāju pavisam nesen, bet tā ideāli apvieno garšīgāko no Vidusjūras virtuves. Siltie makaroni lieliski garšo ar grieķu kalamata olīvām, kas ir īpaši gaļīgas, bet fetas siera sāļums sajaucas ar čirkainā lapu kāposta (jā, tas ir tas pats kale) svaigumu," par savu recepti raksta Jānis. Recepte piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Krabju salāti ar sieru un makaroniem

Foto: Privātais arhīvs

"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Gliemežvāku makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem

Foto: Vida Press

Vienkārša, dekoratīva un svaigi garda ideja launagam vai vieglām vakariņām - gliemežvāku formas makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem. Labi garšo gan vēl silti, gan arī atdzisuši.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar pastu

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar avokado

Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.

Lasīt vairāk

Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: DELFI

Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

'Tex-mex' salāti ar pastu

Foto: Privātais arhīvs

"Lai gan vairumam tex-mex nozīmē malto gaļu, kukurūzas čipsus vai tortiljas, kā arī rīsus, mūsu mājās ir citādi. Mums rīsi negaršo, toties kukurūzu un avokado esam gatavi ēst katrā ēdienreizē. Pamanot jūsu izsludināto konkursu, nolēmām ar meitu paburties virtuvē, mēģinot apvienot to, kas mums garšo, ar konkursa uzdevumu – makaroniem. Rezultāts, mūsuprāt, izdevās. Vērtējiet tagad jūs!" par savu recepti raksta Inese. Tā piedalās "Tasty" makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Pasta ar zaļumiem un fetu

Vieglāka pastas versija – ar krāsainiem tomātiem, spinātu pesto un rukolu. Līdzsvaram – nedaudz sāļais fetas siers. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Vieglie makaronu salāti meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Ja vēlies nobaudīt ko sātīgu, bet bez gaļas un treknām mērcēm, pagatavo makaronu salātus ar kraukšķīgiem dārzeņiem un vieglu vinegreta mērci.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci, konservētu kukurūzu un svaigiem gurķiem

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos makaronus, lai pāris minūšu laikā pagatavotu gardus salātus.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar vistas girosu, ananasiem, tomātiem un ziedkāpostiem

Foto: DELFI

Pēc pusdienām bija palikusi pāri aptuveni puse paciņas jau novārītu makaronu, tādēļ nācās domāt, kā tos lietderīgi izmantot, gatavojot vakariņas. Eksperimenta rezultātā, vienā bļodā apvienojot dažādus ledusskapī un pieliekamajā atrastus produktus, tapa salāti, par kuriem nācās dzirdēt pat tik glaimojošu epitetu, kā "garšīgākie salāti, kas jebkad ēsti".

Lasīt vairāk

Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem

Foto: DELFI

Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci un olīvām

Foto: Shutterstock

Maltīte, kas būs lieliska kā pusdienās, tā vasarīgās vakariņās. Sprigano makaronu salāti ar olīveļļas un citronu sulas mērci, ko papildina melnās olīvas, ķirštomāti un svarīgākais – gardā tunča gabaliņi.

Lasīt vairāk

Makaronu un šķiņķa salāti

Foto: Privātais arhīvs

"Sūtu jums izmēģināšanai un novērtēšanai salātu recepti, ko esmu vairākkārt pārbaudījusi dažādās variācijās un paziņu lokā ir bijusi liela piekrišana nestandarta aizdaram," raksta Iveta. Šī recepte piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!