Foto: Shutterstock
Jaunā gada pirmais mēnesis ir īstais brīdis, lai iemācītos ko līdz šim neapgūtu, piemēram, pagatavot varen gardu lazanju, kurā sulīgas gaļas pildījuma kārtiņas mijas ar pastu un krēmīgu mērci. Lai iedrošinātu tevi, sniegsim vērtīgus padomus un padalīsimies ar smeķīgām receptēm.

Kaut gan šim populārajam ēdienam ir neskaitāmas variācijas, taču ir daži vispārīgi principi, ko būtu ieteicams ņemt vērā, lai tava lazanja būtu nevainojama.

Viss sākas ar mērcēm

Lazanjas svarīgākā sastāvdaļa ir mērces – klasiskā Boloņas mērce un Bešamela mērce. To pagatavošana ir vislaikietilpīgākā, tādēļ tieši ar mērču gatavošanu būtu jāsāk lazanjas tapināšana. Sevi cienošs itālis lazanjas gatavošanai nekad neizmantos kečupu vai jau gatavas mērces, bet veltīs laiku, lai pats tās pagatavotu, jo garda mērce ir jau puse no garšīgas lazanjas.

Kā pagatavot klasisko Bešamela mērci uzzināsi šeit, bet šajā padomrakstā atklājām, kā gatavojama ideāla Boloņas mērce.

Vārīt vai tomēr nevārīt mīklas plāksnes?

Visgardākā lazanja sanāks no mājās svaigi gatavotām mīklas plāksnēm, bet, ja izmanto veikalā nopērkamās, tad atceries, ka tās nedrīkst pārvārīt. Un netici, ja uz paciņas rakstīts, ka plāksnes nav jāvāra – pieredze rāda, ka pirms gatavošanas tās tomēr ir ieteicams 3–4 minūtes apvārīt verdošā sāls ūdenī, sekojot, lai plāksnes savā starpā nesaliptu. Tad tās aukstā ūdenī strauji atdzesē un liec uz dvieļa, lai mazliet apžāvētu.

Foto: Shutterstock

Siers, siers, siers

Lielākoties lazanju receptēs noslēdzošā ir bagātīga siera kārta. Veikalos ir nopērkams parastais mocarellas siers un klasiskās mocarellas bumbas sūkalās. Mēs iesakām izmantot mocarellas bumbas, jo šādi lazanjas garša būs daudz sulīgāka un krēmīgāka.

Lazanjas gatavošanai vari izmantot arī svaigo rikotu, kas ir arī lētāka nekā mocarella. Garšas uzlabošanai rikotai pievieno svaigu baziliku un gabaliņu smalki sarīvēta cietā siera.

Lazanjas "būvēšana"

Pirms sāc būvēt lazanjas kārtas, visām sastāvdaļām jābūt rokas stiepiena attālumā. Karstumizturīgā traukā, kas ieziests ar olīveļļu, liec lazanjas kārtas, plāksnes kārtojot tā, lai gareniskās mītos ar šķērseniskajām, tad lazanju griežot, tā neizšķīdīs. Nebaidies lauzt lazanjas plāksnes, lai tās piemērotu trauka izmēram – galarezultāts no tā necietīs.

Virsējā kārtā nevajadzētu likt malto gaļu, jo tā apdegs un neizskatīsies glīti. Lazanjas virsējo kārtu veido no mērces un siera.

Pirms griešanas lazanju mazliet atdzesē, lai to būtu vieglāk sagriezt.

Piedāvājam 12 lazanjas receptes,lai tu varētu izvēlēties vispiemērotāko un pagatavot bagātīgu un sātīgu maltīti visai ģimenei.

Lai garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!