Foto: Shutterstock
Sēnes, kāposti, kabači, kartupeļi – reti kurās mājās vasaras beigās netop kāda maltīte no šiem produktiem. Un vai tad vajag citādāk, ja mežs mūs lutina ar bagātīgu gaileņu, beku, cūceņu un baraviku ražu, bet dārzā novācami paši gardākie kartupeļi, svaigākie kāposti un labākie kabači? Lūk, 17 receptes, ar ko nodrošināties, lai vakariņu galdā ik dienas celtu ko vēl nebijušu!

Sēnes vari pagatavot visdažādākajos veidos – gan kā lielas karbonādes, kas apviļātas olā un miltos, gan krēmīgā biezzupā vai mērcē, pasniedzot ar kartupeļiem vai sviesta pupiņām. Apvieno sēnes ar jaunajiem kāpostiem un pagatavo sātīgus tīteņus, ja šajā sezonā vēl neesi to paguvis. Bet no kabačiem joprojām sanāks itin apetītlīgas pankūciņas.

Kartupeļu un burkānu pankūkas ar grieķu jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgas burkānu un kartupeļu pankūkas vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Asumiņu tām piešķirs sīpols un pavisam nedaudz ķiploka, bet maigākai garšai klāt pagatavo gardu jogurta un medus mērci.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar gaileņu mērci

Foto: DELFI

Kad kombinācija ''vārtīti kartupeļi + gaileņu mērce'' apnikusi, šī versija ļaus izbaudīt sezonas labumus jaunā gaismā.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Cukīni un vistas lazanja bez makaronu plāksnēm

Kurš teicis, ka lazanjai obligāti jābūt ar lielajām makaronu plāksnēm? To var pagatavot tāpat, izmantojot cukīni šķēles.

Lasīt vairāk

Sēņu karbonādes

Foto: DELFI

Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!

Lasīt vairāk

Sātīgā baraviku krēmzupa

Foto: Shutterstock

Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu

Foto: DELFI

Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?

Lasīt vairāk

Dārzeņu rulete ar krēmsiera un šķiņķa pildījumu

Foto: DELFI

Ik pa laikam uz "Facebook" sienas izlec kāds video, ar ko dalījušies draugi, un tajā redzams, kā kādas čaklas rokas minūtes laikā pagatavo ļoti kārdinošas receptes. Paskatos, nosmejos, ka tas nevar būt tik viegli, un noglabāju ar domu, ka "gan jau kādreiz pagatavošu". Liktenīgā reize beidzot pienāca un lūk, jūsu vērtēšanai kartupeļu un burkānu rulete – izcili kārdinoša, sātīga un garda. Lieki piebilst, ka no šķīvjiem pazuda zibenīgi.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm

Foto: Shutterstock

Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru

Foto: Shutterstock

Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Pildīti jaunie kabači ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša un garda recepte, kā likt lietā jaunos kabačus. Atliek vien sapildīt ar malto gaļu un sieru, ielikt cepeškrāsnī un pusstundas laikā maltīte gatava!

Lasīt vairāk

Ceptas kabaču ripiņas

Foto: DELFI

Ja ir viena lieta, kas savā būtībā atgādina par to, ka ir vasara, tad tie ir jaunie kabači. Jūliju ar sajūsmu gaidu, jo zinu, ka beidzot, beidzot ir tas laiks, kad var tikt pie vienkāršā kāruma – ceptām kabaču ripiņām. Šis variants būs ideāls tad, ja nepatīk sarežģītas lietas – atliks vien kabačus apviļāt miltos, sakultā olā un apcept uz pannas.

Lasīt vairāk

Kabaču daiviņas ar zilo sieru un kaltētiem tomātiem

Foto: DELFI

Sagriez kabačus vai cukīni gareniski apmēram pirksta izmēra daiviņās. Ja miziņa ir bieza, to nogriež. Liec visu lielā bļodā un sajauc ar sāli, pipariem, eļļu. Var piemest arī kādu bazilika vai timiāna šķipsniņu.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!