Foto: Shutterstock
13. maijs paiet ne vien hokeja, bet arī Eirovīzijas zīmē, jo, kaut arī, diemžēl, bez Latvijas pārstāvju piedalīšanās, tomēr pienācis lielais šī gada konkursa fināls. Tā kā konkurss ilgst samērā ilgi un pie televizora ekrāna līdzi jājūt vairākas stundas, starp dziesmu vērošanu vajag arī iestiprināties, lai ir spēks turēt īkšķus par saviem favorītiem.

Kāpēc gan nesarīkot Eirovīzijas skatīšanās ballīti? Tas būs lielisks iemesls, lai pavadītu laiku kopā ne vien ar ģimeni, bet arī draugiem. Sagatavo cienastu vai liec ciemiņiem paņemt ko līdzi – gluži kā groziņvakarā.

Ko ēdīsim? Tematiski pieskaņojamies fināla dalībnieku valstīm, lai ēšana interesantāka. Piemēram, auzu pārslu cepumus, kādus tos gatavo Austrālijā, Vīnes šniceli no Austrijas, lavaša rullīšus par godu Armēnijai vai beļģu vafeles. Ja Eirovīzijas vērošana liek justies pavisam karsti – atveldzējies ar auksto zupu bulgāru, spāņu vai lietuviešu gaumē, pagatavojot kādu bļodu gaspačo vai biešu aukstās zupas.

Lai labi garšo!

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

Foto: Shutterstock

"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši – neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Austriešu lepnums - Vīnes šnicele

Foto: Shutterstock

Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Asie lavaša uzkodu rullīši ar tunci

Foto: mosfood

Sajauc tunci ar majonēzi, mārrutkiem un sīki sagrieztu sīpolu.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar vistu, dārzeņiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI.lt

Vistas stilbiņus un brokoļus novāra. Brokoļus sadala nelielās rozetītēs, vistas gaļu saplucina.

Lasīt vairāk

Video: klasiskās beļģu vafeles

Brīvdienās un svētkos varam atļauties našķēties vairāk, un šādām reizēm lieliski piestāvēs klasiskās beļģu vafeles, kas savu izcilo garšu vēl jo vairāk pierādīs kombinācijā ar saldējuma bumbu, vaniļas mērci un svaigām ogām. Nesakiet, ka nebrīdinājām - papildporcija garantēta!

Lasīt vairāk

Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo

Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu

Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'

Foto: Shutterstock

Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.

Lasīt vairāk

Vācu pankūkas

Foto: Shutterstock

Viens no darbietilpīgākajiem procesiem pankūku gatavošanā ir pankūku cepšana uz pannas. Reizēm liekas, ka mīkla nebeigsies nekad. Vācu pankūkas toties tevi atbrīvos no šīs trakās stāvēšanas pie pannas. Uzlej mīklu uz pannas un liec karstā cepeškrāsnī. Turklāt šīm pankūkām ir neticami krēmīga garša.

Lasīt vairāk

Sātīgā ungāru gulašzupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Melones salāti ar vītinātu šķiņķi

Foto: Shutterstock

Klasiska itāļu uzkoda - sulīgas un saldas melones šķēles ar Parmas šķiņķi un balzamiko mērci. Parmas šķiņķi var aizvietot ar jebkuru citu vītinātu cūkgaļas šķiņķi, kas sagriezts plānās šķēlēs.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Gardās gaļas bumbiņas zviedru gaumē - ātri un sātīgi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gaļas bumbas ir viens no zviedru virtuvē biežāk sastopamajiem ēdieniem. Pagatavo tās pusdienās un baudi ar dažādām piedevām, kā arī dārzeņiem, pārkaisot ar zaļumiem vai sieru!

Lasīt vairāk

Rasols jeb Olivjē salāti

Foto: Adnil2you

Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!