Foto: Shutterstock

Spāņiem tas ir atspirdzinošs gaspačo, ukraiņiem – aukstais biešu borščs, bet krieviem – kvasa vai kefīra okroška. Tomēr visas šīs zupas vieno tas, ka tās tiek pasniegtas vēsas, lai veldzētos siltajās un saulainajās dienās no maija līdz pat septembrim. Kura ir tava mīļākā aukstā zupa?

Reti kurās mājās vasaras sezona un siltā laika pienākšana netiek atzīmēta ar lielu bļodu aukstās zupas. Tomēr katra saimniece to gatavo mazliet citādāk – viena izvēlas vieglāko ceļu un gatavo auksto kefīra zupu ar marinētām bietēm no burciņas, cita gatavo kvasa okrošku, kurā ir daudz gurķu un diļļu. Tik, cik ēst gatavotāju, tik arī auksto zupu versiju!

Taču kam noteikti ir jābūt aukstajā zupā? Gaļai, redīsiem, bietēm, tomātiem, gurķiem, kefīram, ūdenim? Vienas noteiktas metodes nav, tāpēc katrs var variēt ar pamata šķidruma izvēli un pievienotajām sastāvdaļām, kā vien vēlas. Svarīgākais, kas jāatceras – zupai noteikti jābūt aukstai, lai pienācīgi un garšīgi atveldzētos saulainā pēcpusdienā!

Iedvesmai piedāvājam 21 recepti – vienu par otru garšīgāku – no "Tasty" virtuālās pavārgrāmatas!

Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Aukstā avokado zupa

Foto: DELFI

Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Okroška ar kefīru un kvasu

Foto: Shutterstock

Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Okroška ar kvasu

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Zaļais gaspačo

Foto: Shutterstock

Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Foto: Shutterstock

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Aukstā zaļo zirnīšu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tuvojoties vasaras sezonai, vairums no mums jau nepacietīgi gaida aukstās zupas baudīšanu, taču, atkāpjoties no klasiskām vērtībām, ir vērts izmēģināt arī šo auksto zaļo zirnīšu krēmzupu. Zupas krāsa, garša un tekstūra pilnībā atbilst pavasarim, turklāt tās pasniegšanas veids itin labi piestāv arī svētkiem.

Lasīt vairāk

Aukstā tomātu zupa

Foto: Shutterstock

Pēc nogurdinošas dienas aukstā tomātu zupa būs tā, kas tevi uzmundrinās.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar girosu

Foto: Shutterstock

Kefīra un marinētu biešu aukstā zupa ar girosu - sātīgākām vasaras pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Vārīta aukstā gurķu un seleriju krēmzupa

Foto: Vida Press

Šo vienkāršo, bet sātīgo zupu var ēst gan siltu, gan aukstu - kā labāk patīk. Dodies vasarīgā piknikā un paņem līdzi!

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Vistas okroška

Foto: Shutterstock

Vistas okroška - ieteicama vasarā, līdzīga kā aukstā zupa, taču garšo savādāk.

Lasīt vairāk

Andalūzijas gaspačo recepte

Foto: Shutterstock

Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.

Lasīt vairāk

Garneļu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Garneļu aukstā zupa - smalkai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.

Lasīt vairāk

Aukstā kefīra zupa ar redīsiem un gurķiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama un vienkārša aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem, kas veldzēs tveicīgākā dienā.

Lasīt vairāk

Baltā aukstā zupa ar kefīru

Foto: Shutterstock

Baltā aukstā zupa ar kefīru, kartupeļiem, gurķiem un olām.

Lasīt vairāk

Aukstā zivju zupa

Foto: Shutterstock

Aukstā zivju zupa karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!