Foto: Shutterstock

Pienāk vasarā tāds brīdis, kad nav nekā labāka par tikko siltumnīcā plūktu tomātu, kurā iekožoties, sula šķīst uz visām pusēm, bet svaigais saldums priecē garšas kārpiņas! Būdams īsts vasaras dārzenis, tomāts liekams ne vien salātos, bet arī aukstajās zupās, sacepumos un pat grilējams.

Vēl no sulīgajām vasaras veltēm jāgatavo garšīgas svaigu un ceptu tomātu mērces, kurām pievienota vien šķipsniņa sāls un piparu. Bet sasaldētus tos var uzglabāt ziemai, lai aukstajos mēnešos atcerētos un baudītu kaut drusciņu no vasaras svaiguma. Nemainīga vērtība, protams, ir Vidusjūras klasiskā garšu kombinācija ar tomātiem, baziliku, mocarellu un nedaudz olīveļļas vai balzamiko etiķa. Vajag tikai ļauties fantāzijai un pagatavot ko garšīgu!

Aukstā tomātu zupa

Foto: Shutterstock

Pēc nogurdinošas dienas aukstā tomātu zupa būs tā, kas tevi uzmundrinās.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci

Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī vītināti tomāti

Foto: DELFI

Nedaudz pacietības un tu iegūsi gardus vītinatos tomātus. Sakarsē cepeškrāsni uz 80ºC, liec tajā tomātus un aizmirsti uz pusotru stundu. Tomēr uzliec kādu atgādinājuma zvanu, lai neaizmirstu pavisam. Tomātus var izmantot gan siltus, gan aukstus.

Lasīt vairāk

Saldēti tomāti zupām un mērcēm ziemas mēnešiem

Foto: Shutterstock

Lielisks un vienkāršs veids, kā ziemai saglabāt tomātus. Tos izmanto zupām, sautējumiem un mērcēm.

Lasīt vairāk

Arbūzu gaspačo

Foto: Shutterstock

Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.

Lasīt vairāk

Tomātu un biešu biezzupa

Foto: Vida Press

Tomātu un sarkano biešu biezzupa ir ne tikai ļoti garšīga, tās košā un izteiksmīgā krāsa arī uzlabos garastāvokli. Protams, vislabāk zupa garšo, gatavota no pašu audzētiem tomātiem to sezonā, tomēr arī tagad, kad aiz loga ziema, to var pagatavot - izmantojot savā sulā konservētus tomātus. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Andalūziešu salāti

Foto: Shutterstock

Andalūziešu salāti - svaigai un gardai piedevai pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar lēcām

Garda tomātu zupa, kas noderēs ēdienkartes dažādošanai.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ar zilā siera mērci

Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu čatnijs

Ja tavā virtuvē nonākuši vēl nenogatavojušies tomāti, šis ir lielisks veids, kā tos gardi pagatavot un mieloties arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Tomātu čatnijs ar ogām

Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.

Lasīt vairāk

Marinēti tomāti ātrajai apēšanai

Foto: mosfood

Šī marinēto tomātu recepte lieti noderēs, ja vēlies pagatavot vieglu uzkodu brīvdienu piknikam. Vislabāk garšos, ja gatavosi no īstus lauku tomātus - ar īpašo saules garšu. Bruņojies ar gataviem tomātiem, saldo papriku, nedaudz sīpoliem un ķiploku daiviņām, kā arī svaigām dillēm un ķeries pie darba!

Lasīt vairāk

Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu

Foto: Shutterstock

Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!