Foto: LETA
Valsts svētku mēnesī, 14. novembrī, Latvijas Sporta muzejā (LSM) svinīgi tika atklāta īpaša izstāde "Latvijas olimpiešu Goda zāle. Zelts. Sudrabs. Bronza", kurā apskatāmas Latvijas sportistu izcīnītās olimpisko spēļu, pasaules un Eiropas čempionātu godalgas un piemiņas zīmes.

Atklājot Latvijas olimpiešu Goda zāli, vienlaicīgi tika atzīmēta Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) atjaunošanas 30 gadadiena — 1988. gada 19. novembrī Latvija atgriezās pasaules Olimpiskajā kustībā.

Ar svētku uzrunu olimpiešus, pasaules un Eiropas čempionus un viesus sveica Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Esam lepni par 100 gados sasniegto – olimpisko, pasaules un Eiropas čempionu uzvarām", atklājot Latvijas olimpiešu Goda zāli, atzina LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. "Vairāk kā 600 olimpieši dažādos vēstures posmos vasaras un ziemas Olimpiskajās spēlēs, pārstāvot gan savu tautu, gan savu valsti, izcīnījuši 94 olimpiskās medaļas – zelta, sudraba un bronzas. Ar šo izstādi, kuras veidošanā piedalījusies visa mūsu sporta sabiedrība, arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), gribam godināt mūsu olimpiešus no tālās Stokholmas līdz mūsdienu spēlēm Riodežaneiro un Phjončhanā."

Satversmes sapulces prezidenta Jāņa Čakstes novēlējums tālajā 1920. gada 19. septembrī, atklājot pirmo Latvijas Olimpiādi, bija: "Lai Latvijā Olimpiskās cīņas kļūtu par visas tautas svētkiem, tāpat kā tas bija senajā Grieķijā".

Apsveikuma vārdus video uzrunā teica arī SOK prezidents Tomass Bahs: "Man ir tas gods un privilēģija jūs ikvienu sveikt Latvijas Olimpiskās komitejas atjaunošanas 30. gadadienā. Jūs atzīmējat svarīgu pagrieziena punktu Olimpiskajā kustībā Latvijā. Dārgie atlēti, jūsu sniegums olimpiskajās spēlēs ir iezīmējusi Latviju pasaules sporta kartē. Paldies ikvienam par milzīgo ieguldījumu sporta popularizēšanā Latvijā. Jūs veicināt Olimpiskās vērtības – draudzību, cieņu un izcilību jūsu valstī un ārpus tā robežām. Šī gadadiena ir nozīmīgs notikums ne tikai jums, bet visai Olimpiskajai kustībai. Tāpēc man ir tas gods, Starptautiskās Olimpiskās komitejas un visas Olimpiskās kustības vārdā novēlēt jums priekpilnas svinības."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!