Foto: Publicitātes foto

Latvijas uzbrucējam Edgaram Kuldam iejusties Čehijas augstākās līgas klubā Zlīnas "PSG Berani" ļoti palīdzējusi latviešu aizsarga Ralfa Freiberga klātbūtne, neslēpa Kulda.

Pašlaik 23 gadus vecais Kulda otrdien papildināja Latvijas izlases rindas. Šonedēļ komanda Minskā aizvadīs "Euro Ice Hockey Challenge" (EIHC) turnīru, spēkojoties ar Slovēniju, Franciju un mājinieci Baltkrieviju.

Kulda kopā ar Freibergu Latvijā ieradās pirmdien pa dienu, kad pa nakti bija ar automašīnu devušies uz Prāgu, no kurienes atlidojuši uz Rīgu.

"Klubam problēmu mūs abus palaist uz Latvijas izlasi nebija. Runas par pievienošanos valstsvienībai bija jau aptuveni divas nedēļas pirms došanās uz Latviju. Pateicām, ka gribam braukt uz izlasi, un klubs tam nelika nekādus šķēršļus," sarunā ar žurnālistiem otrdien sacīja Kulda, kurš šoruden pats esot aktīvi izrādījis interesi par spēlēšanu Latvijas valstsvienībā.

"Uzskatu, ka izlasē man vēl ir, ko pierādīt. Esmu jauns un man ir jāspēlē. Līdz šim esmu spēlējis vienā pasaules čempionātā [2016.gadā], kas arī ir labi, bet gribu vairāk. Tas ir izaicinājums - sevi pierādīt no jauna, lai treneri atkal mani iekļautu kandidātu lokā," kaujiniecisks bija Kulda.

Lai arī izlasē šobrīd ir daudz pašmāju komandu pārstāvji, Kulda teju visus no viņiem pazinis jau iepriekš.

"Pirmajā treniņā ar izlasi ieraudzīju tikai kādas trīs četras jaunas sejas. Pirms tam teju visus zināju un ar viņiem biju spēlējis. Problēmu nebija - biju priecīgs visus ieraudzīt," norādīja Kulda. "Tas ir labi, ka beidzot vari ienākt ģērbtuvē un saprast, par ko tiek runāts. Vari parunāt savā valodā."

Iepriekšējās trīs sezonas Kulda pavadīja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandā Rīgas "Dinamo", bet tagad viņš spēlē Čehijas čempionātā, kur 17 mačos atzīmējies ar četriem vārtiem un piecām rezultatīvām piespēlēm.

"Pirms tam jau Ziemeļamerikā iejutos leģionāra ādā. Protams, tas vēl bija junioru vecumā, bet sajūtas ir tādas pašas. Hokeja pasaule aptuveni visur ir vienāda. Ģērbtuvēs joko vairāk vai arī tajās ir nopietnāka atmosfēra. Centos iejusties Zlīnas kluba ģērbtuvē. Tur vairāk runāju angļu valodā, bet kaut ko jau varu pateikt arī čehu valodā," atklāja Kulda. "Pamazām iepazīstam viens otru un paliekam arvien labāka komanda."

Latvijas uzbrucējs arī norādīja, ka ļoti palīdzējusi arī Freiberga atrašanās Zlīnas komandā.

"Man Ralfa klātbūtne ļoti palīdzējusi. Ja kaut kas nav skaidrs, zvanu viņam, un viņš man palīdz. Komandā ir arī vārtsargs Jakubs Sedlāčeks, ar kuru kopā pāris gadus spēlēju Rīgas "Dinamo". Ja ir kāda problēma, zvanu viņiem," pauda Kulda, kurš piebilda, ka sākumā bijušas problēmas ar interneta rēķina apmaksu. "Tur viss ir citādāk, pat internetbanka. Braucu pie Ralfa un skatījos, kā viņš veic maksājumu. Ir dažādas situācijas. Ir arī e-pasta vēstules, kuras es nesaprotu, tāpēc zvanu Jakubam, lai viņš man palīdz ar čehu valodu."

Kulda arī atklāja, ka pirms šīs sezonas atgriezies pie treniņprocesa, kas viņam bija junioru laikos.

"Atsāku sadarbību ar treneri Viktoru Lāci. Vasarā vairāk bija vieglatlētikas treniņi, kā arī nometu svaru. Vairāk arī slidoju, turklāt kopā ar brāli Somijā piedalījāmies metienu izpildes nometnē, kur bija arī treneris no Nacionālās hokeja līgas (NHL)," neslēpa jaunākais no brāļiem Edgars. "Treniņprocess bija citādāks, bet uzskatu, ka tas man ir nācis par labu."

Pirmo maču šajā EIHC turnīrā Latvijsa hokejisti aizvadīs ceturtdien pret Slovēnijas komandu, dienu vēlāk tiksies ar Franciju, bet turnīru noslēgs sestdien ar spēli pret mājiniekiem Baltkrieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!