Foto: AFP/Scanpix/LETA

Rodions Kurucs, kurš trešdien debitēja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), uz to gāja mērķtiecīgi, atdodams sevi visu, norāda "VEF Skola" galvenais treneris Raimonds Feldmanis.

Kurucs trešdien debitēja NBA, savā pirmajā mačā pasaulē spēcīgākajā līgā gūdams trīs punktus un neglābdams Bruklinas "Nets" komandu no zaudējuma 100:103 Detroitas "Pistons" vienībai.

Kurucs no 2012. līdz 2015.gadam bija "VEF Rīga" sistēmā, bet pirms trim gadiem viņš nonāca Spānijas kluba Barselonas "Lassa" paspārnē. Kurucu "Nets" jūnijā izraudzījās NBA drafta otrajā kārtā ar kopējo 40.numuru, mēnesi vēlāk noslēdzot līgumu uz trim gadiem ar iespēju to pagarināt vēl uz vienu sezonu.

"Liels prieks par Rodionu, kurš, trenējoties "VEF Skolā", mērķtiecīgi uz to gāja, atdodams sevi visu. Varbūt pēc tam Barselonā viņam neklājās tā, kā gribētu, bet šobrīd viņš ir nonācis tur, kur ir pelnījis būt. Kā treneris esmu ļoti lepns par viņu," atzina Feldmanis, kurš pēdējās divas vasaras ir strādājis NBA Vasaras līgā Ņūorleānas "Pelicans" treneru kolektīvā.

Kurucs savā debijas mačā nospēlēja 11 minūtes, kuru laikā iemeta vienu no diviem tālmetieniem, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, veica vienu rezultatīvu piespēli, pieļāva vienu kļūdu un divas reizes pārkāpa noteikumus. "Nets" ar Kurucu laukumā iemeta par trim punktiem vairāk nekā ielaida.

Latviešu basketbolistam labas epizodes mijās ar sliktām, piemēram, trešās ceturtdaļas beigās viņš nevajadzīgi pārkāpa noteikumus pret Bleiku Grifinu. Kā uzsvēra Feldmanis, pāris neveiksmīgas epizodes debijas mačā nevar būt par pamatu spēlētāja kopējā sniegumu vērtēšanā.

"Ar laiku viņam pazudīs spriedze. Jebkuram jaunajam spēlētājam pirmajos mačos ir lielas emocijas, un, nedaudz pārdegot, uz tā rēķina rodas kļūdas. Satraukums pirmajās spēlēs ir normāla lieta, ar to saskaras arī treneri un citu līgu spēlētāji," skaidroja Feldmanis.

Kurucs pirmssezonas pārbaudes mačos viņš sevi apliecināja negaidīti labi, jo četrās cīņās vidēji iemeta 7,8 punktus un izcīnīja 4,5 atlēkušās bumbas, lai gan laukumā caurmērā pavadīja vien 12 minūtes. Kā pirms sezonas atzina "Nets" galvenais treneris Kenijs Etkinsons, Kurucs ir parādījis pazīmes, ka var spēlēt NBA.

Savukārt iepriekšējā sezonā ULEB Eirolīgā piedalījās četros mačos, savukārt Spānijas augstākajā līgā (ACB) piecos dueļos viņš vidēji guva 2,8 punktus. Savukārt pēc spēka Spānijas otrajā līgā Kurucs piedalījās 15 mačos, vidēji iemetot 10,6 punktus spēlē.

"Nets" trenera teiktajam piekrita arī Feldmanis, uzsverot, ka augsta līmeņa spēļu prakses trūkums nav aizšķērsojis basketbolista ceļu uz NBA draftu.

"NBA komandas tāpat vien iespējas nedod, viss tiek ļoti rūpīgi analizēts, vai basketbolisti ir gatavi spēlēšanai Ziemeļamerikā. Jaunajiem spēlētājiem ir daudz iespēju uzlabot savu sniegumu, jo apkārt ir liels treneru kolektīvs. Lielu lomu spēlē basketbolistu attīstības treneris ("player development coach"), kurš strādā ar spēlētājiem individuāli. Šobrīd Rodionam tāpat kā jebkuram jaunajam spēlētājam varu novēlēt stabilitāti, kas tiek ļoti novērtēta. Tieši stabilitāte bija tā, ko Rodions apliecināja pirmssezonas pārbaudes spēlēs," secināja Feldmanis.

Kuruca pamatpozīcija ir vieglais uzbrucējs, tomēr "Nets" var izskatīt iespēju viņu izmantot spēka uzbrucēja pozīcijā, ja vienība izvēlas spēlēt ar īsu sastāvu.

"Tagad modē ir "small ball', tāpēc viņa spēlēšana spēka uzbrucēja pozīcijā nebūtu nekas neparasts, jo viņš ir atlētisks basketbolists. Modernajā basketbolā arvien vairāk spēlētāju kļūst elastīgi un var spēlēt vairākās pozīcijās," atzīmēja Feldmanis.

Kurucs NBA nonāca pēc trīs gadu atrašanās Barselonas kluba sistēmā, taču tas nenozīmē, ka Latvijas komandas nevar sagatavot spēlētājus draftam. Piemēram, Andri Biedriņu un Jāni Timmu NBA draftā izraudzījās, kad viņi spēlēja Latvijas klubos.

"Ja ir talantīgs basketbolists ar dotībām, tad noteikti ir iespējas izlauzties un tikt draftētam, arī pārstāvot klubu Latvijā. Ja komanda spēlē starptautiskā turnīrā, tad spēlētājam ir iespēja apliecināt un pierādīt sevi pietiekami augstā līmenī. "VEF Skolas" gadījumā tas varētu būt caur "VEF Rīga" komandu Vienotajā līgā vai Latvijas čempionātā," teica Feldmanis.

Pašlaik 20 gadus vecais Kurucs kļuva par piekto latviešu basketbolistu, kurš ticis pie iespējas spēlēt NBA. Planētas vadošajā līgā savas karjeras turpina Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, kā arī savulaik spēlējuši Gundars Vētra un Andris Biedriņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!