Foto: Zigismunds Zālmanis
Latvijas regbijs šajā gadā saskāries ar daudzām nejēdzībām, peripetijām un pat Latvijas Regbija federācijas (LRF) vadības maiņu, tomēr situācija nav uzlabojusies. Tuvojoties Latvijas valstsvienības spēlēm rudenī, izlases galvenais treneris Sergejs Lisko saskāries ar komandu sporta spēlēs neierastu situāciju – bez speciālista ziņas, spēlētāji saņēmuši uzaicinājumus uz valstsvienību.

Latvijas regbija izlase pavasarī, saskaroties ar dažādām peripetijām un nespēlējot vairākiem Latvijas čempionu "STATS/Ķekava" regbistiem, zaudēja vietu Eiropas čempionāta Ziemeļu zonas pirmajā konferencē. Tādējādi tagad Latvijas regbistiem būs jāsacenšas zemāka līmeņa turnīrā, kurā 20. oktobrī Rīgā uzņems Somiju, bet pēc nedēļas Vīnē spēlēs pret Austriju.

Lisko līgums par valstsvienības trenēšanu ir līdz gada beigām, bet vasarā pēc LRF vadības maiņas regbija saimē virmoja runas, ka Krievijas treneris varētu nevadīt valstsvienību. Lisko amatu saglabāja, bet rudenī LRF vilcināšanās dēļ Krievijas treneris ilglaicīgi nevarēja saņemt iebraukšanas atļauju Latvijā. Nepieciešamās formalitātes tika nokārtotas, taču Lisko Rīgā ieradās tikai ceturtdien, 11. oktobrī, stundu pirms LRF paredzētās preses konferences.

Latvijas regbija čempionāts šogad izvērties saraustīts un komandas aizvadījušas tikai viena apļa sacensības, kas, iespējams, atstās iespaidu uz valstsvienības sniegumu. Tieši neskaidrības un neregulāra spēļu rīkošana raisa Lisko bažas pirms rudens spēlēm.

"Zinu, ka komandas žēlojas par spēļu trūkumu. Redzēju dažas spēles video tiešraidēs, vēroju pēdējās Latvijas čempionāta spēles, un varu apliecināt, ka mani uztrauc spēlētāju līmenis. Tas ir nedaudz krities. Varbūt tāpēc arī nokritām līmeni zemāk, varbūt treneru vaina, bet domāju, ka tas ir notikumu kopums," savu viedokli pauž Lisko. "Tagad vēl citas bažas. Parasti vēlos, lai pēc čempionāta spēlēm ir vismaz divas nedēļas pirms izlases mačiem. Pat divas nedēļas ir kritiski maz, bet mums te ir nedēļa starp čempionāta spēlēm un izlasi. Ja kāds gūst savainojumu, tad var nepaspēt atveseļoties. Nāksies tagad maksimāli koncentrēties un rēķināties ar tiem, kas bijuši kopā jau iepriekš. Jo nedēļas laikā jauniem spēlētājiem grūti ir iemācīt jaunas prasības."

Lisko apliecināja, ka, domājot par kandidātiem, lielāks uzsvars tiks likts uz tiem, kuri ir gatavi aizvadīt abas spēles. Līdzīgas prasības Lisko kā treneris izvirzīja arī pavasarī, kad tieši šī iemesla dēļ valstsvienībā bija maz "STATS/Ķekava" spēlētāju.

Krievijas speciālists nesteidzās ar kandidātu paziņošanu, jo šajā nedēļas nogalē ir Latvijas čempionāta cīņas par medaļām. Tomēr vēlāk preses konferences laikā bija nepatīkami pārsteigts, uzzinot, ka daži spēlētāji jau saņēmuši aicinājumus uz valstsvienību, to nezinot pašam trenerim.

Par šo "pārsteigumu" parūpējās LRF prezidents Aivars Pilenieks. Viņš sākotnēji sacīja, ka LRF un izlases vadība "centīsies nokomplektēt pēc iespējas labāku sastāvu no pieejamiem resursiem" un bilda, ka būšot papildinājums no ārzemēs spēlējošajiem regbistiem. Pēc portāla "Delfi" žurnālista jautājuma Pilenieks atzina, ka esot personiski aicinājis vairākus spēlētājus uz valstsvienību.

Lisko nemācēja teikt, kurš šobrīd skaitās valstsvienības menedžeris. Ierasti komandās treneri kopā ar menedžeri veido un apzina potenciālo kandidātu sarakstu, bet šoreiz Lisko viedokli neviens neesot prasījis.

LRF ģenerālsekretārs Oļegs Voroņins apgalvoja, ka šobrīd menedžera funkcijas uzņēmušies trīs cilvēki – viņš, Pilenieks un LRF valdes loceklis Māris Zeltiņš. Pēc Voroņina teiktā, oficiālos kandidātus LRF apzinās un piektdien, iespējams, būšot skaidrāks kandidātu loks pēc sarunām ar Lisko.

Tomēr portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Pilenieks atsevišķiem kandidātiem rakstiskus ielūgumus rokās nodevis jau pagājušajā nedēļas nogalē. LRF prezidents izvairīgi to apstiprināja, norādot, ka šādas vēstules nodevis apmēram 15 spēlētājiem. Tiesa, "Jūrmalas", "Garkalne/Livonia" un "STATS/Ķekava" komandas nevarēja apliecināt, kuri un cik spēlētāji komandās šādas vēstules saņēmuši. Kā skaidroja "Garkalne/Livonia" kapteinis Ainars Bērziņš, viņš aploksni saņēmis pirms preses konferences un nezina, kas tur ir iekšā. Piemēram, "LMT/Eži" komandas daži spēlētāji šādus ielūgumus saņēma jau pagājušajā sestdienā pēc spēles tieši pret "Garkalne/Livonia".

"Jā, mūsu spēlētāji ir saņēmuši šādus aicinājumus. Mēs klubā joprojām neesam sapratuši, kurš tad ir menedžeris izlasē, jo gribējām noskaidrot, kas tie par uzaicinājumiem. Sarunājoties ar spēlētājiem, mums nebija skaidrības, kuri tad ir un kuri tad nav vajadzīgi palīgā izlasei," nesaprašanu pauž "LMT/Eži" pārstāvis Kaspars Kagainis.

Runājot par šīm vēstulēm, Pilenieks skaidroja, ka ar tām centies noskaidrot potenciālo valstsvienības spēlētāju domas un iespējas par spēlēšanu izlasē. Tiesa, Pilenieks neskaidroja, kādēļ šāda darbība veikta, nesaskaņojot to ar valstsvienības vadītāju. Tāpat LRF nebija informējusi izlases vadītāju, kurš ir menedžeris.

"Ne visai korekta situācija. Tagad nezinu, kā runāt ar komandu. Jautājums – avi tos, kurus plānojām izlasē, ir saņēmuši uzaicinājumus? Labāk tomēr būtu, ja saskaņotu, pirms darītu. Man tagad būs neērti komandas un to spēlētāju priekšā, kuri nav šādus ielūgumus saņēmuši," apmulsis bija Lisko. "Esmu pārsteigts, ka kaut kas tāds noticis. Mums bija cita prakse. Tagad esmu bažīgs par tiem spēlētājiem, kuriem nav ielūgumu. Ja kāds nav saņēmis ielūgumu, tad tagad nāksies runāt un pārliecināt, ka ir vajadzīgs izlasei."

"Tagad būs jāstrādā, lai komanda būtu morāli veselīga un spēcīga. Tā jau mums ir problēmas, jo īss sagatavošanās posms. Ceru, ka tomēr izdosies savākt pilnvērtīgu izlasi," optimistisks ir Lisko.

Runājot par gaidāmajām spēlēm, Lisko neatkāpjas no allaž sludinātā – laukumā komanda dodas ar vienu domu: tikai un vienīgi par uzvaru. "Tagad esam zemākā grupā, tas daudz ko izsaka. Jā, šeit līmenis ir zemāks, bet vienmēr esmu cienījis pretiniekus un gatavosimies nopietni. Daudz kur Eiropā ir tendence attīstīties regbijā, bet mēs te jau esam saskaitījuši problēmas mūsu regbijā, ar ko jāsaskaras. Tāpēc nevajag nenovērtēt jebkuru komandu arī šajā grupā."

"Ar lielu cieņu allaž izturos pret spēlēm Rīgā, jo tās ir mājas spēles un savu līdzjutēju priekšā ir jānospēlē godam. Mājas spēlēs ir dubulta atbildība, tāpēc nedrīkst skatīties uz turnīra tabulu un gatavoties nolaistām rokām. Bet atkārtošu – šīs problēmas rada bažu, tāpēc vajadzēs nopietni gatavoties mačiem" piebilst Lisko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!