Foto: Shutterstock

Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) cilvēktiesību eksperti nokritizējuši Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) noteikumus sportistu pielaišanai sacensībām, kas stāsies spēkā šā gada 1. novembrī, ziņo ārzemju mediji.

IAAF noteikusi, ka sieviešu sacensībās drīkst piedalīties sportistes, kuru organismā testosterona līmenis nepārsniegtu 5 nanomolus uz litru. Pretējā gadījumā šīm vieglatlētēm ar "atšķirīgu seksuālo attīstību" esot spēka priekšrocības pār tām sportistēm, kuru organismā vīrišķais hormons ir zemā līmenī.

ANO uzskata, ka šāds kritērijs nelabvēlīgi ietekmēs sieviešu veselību, ja viņas mākslīgi centīsies pazemināt savu testosterona līmeni, turklāt pastāv diskriminācijas risks, ziņo portāls "insidethegames.biz". Vēstule ar ANO eksportu slēdzieniem ir nosūtīta IAAF prezidentam Sebastjanam Koe.

Kā ziņojām, neapmierinātību ar šiem IAAF noteikumiem paudusi skandalozā DĀR vidējo distanču skrējēja Kastera Semenja, kura iepriekš ir pārbaudīta par atbilstību dzimumam, lai startētu sieviešu sacensībās. Viņa par jaunajiem IAAF dzimtes noteikumiem iesniegusi prasību tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!