Foto: F64
Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pēc portālā "Delfi" publicētās ziņas par Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidenta Aivara Pilenieka rīcību Eiropas U-18 čempionātā, iesitot vienam no Latvijas izlases spēlētājiem pa seju, aicinājis izvērtēt viņa atbilstību amatam, liecina ministrijas paziņojums.

Jau vēstīts, ka Pilenieks pēc vienas no Ungārijā notikušā Eiropas čempionāta "Trophy" divīzijas spēlēm iekaustīja tikai šogad pilngadību sasniegušo Reini Salenieku no RK "Jūrmala". To portālam "Delfi" apstiprināja pats Salenieks un viņa komandas biedri. Pilenieks šīs apsūdzības noraidīja.

"Dūru vicināšana, bērnu iekaustīšana un sistemātiski ētikas pārkāpumi, ko demonstrē Latvijas regbija federācijas vadība, nav savienojami ar godīgu un tīru sportu. Šāda Aivara Pilenieka rīcība nav savietojama ar atzītas federācijas prezidenta amatu," teikts Šadurska paziņojumā. "Aicinu Latvijas regbija federācijas prezidentu A. Pilenieku, kura darbības neviennozīmīgās metodes dažu mēnešu laikā ir radījušas neslavu regbija attīstībai Latvijā, būt atbildīgam un atkāpties no amata."

Ministrs aicina federācijas biedrus sasaukt Latvijas Regbija federācijas ārkārtas kopsapulci un lemt par federācijas prezidenta atbilstību ieņemamam amatam. Vienlaikus ministrs aicina Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) šo jautājumu izskatīt LOK Ētikas komisijā un izvērtēt, vai šādā rīcībā nav saskatāmi LOK Ētikas kodeksa normu pārkāpumi.

Izglītības un zinātnes ministrija arī uzdos Izglītības kvalitātes valsts dienestam atbilstoši kompetencei izvērtēt publiski izskanējušo informāciju par iespējamo sporta speciālista (trenera) darbu regbija klubā "Eleja" bez normatīvajos aktos noteiktā kārtībā izsniegta sporta speciālista sertifikāta.

Vēlāk otrdien Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) izplatīja paziņojumu, aicinot LOK Ētikas komisijas vadītāju Raimondu Rublovski izvērtēt Pilenieka iespējamos ētikas pārkāpumus.

LOK valde aicina Raimonda Rublovska vadīto LOK Ētikas komisiju izvērtēt notikušos apstākļus un skatīt, vai šādā rīcībā nav saskatāmi LOK Ētikas kodeksa normu pārkāpumi, kā arī lemt par lietas uzsākšanu vai neuzsākšanu pret LRF prezidentu Aivaru Pilenieku par nopietniem ētikas pārkāpumiem.

LOK Ētikas komisijas izvērtēšana paredzēta tuvākajā laikā.

Pilenieks par LRF prezidentu kļuva jūnijā, nomainot Aleksandru Zumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!