Foto: DELFI

Sandis Kleins vairākus gadus bija Latvijas labākā boksera Maira Brieža treneris, un abu sadarbība bija tik veiksmīga, ka izdevās izcīnīt Pasaules Boksa padomes (WBC) čempionu titulu smagajā svarā, tomēr tagad viņu ceļi ir šķīrušies. Kleins pieņēmis jaunu izaicinājumu, un viņam deviņu nedēļu laikā nopietnai cīņai jāsagatavo 18 gadus vecais supersmagā svara kategorijas bokseris Milans Volkovs.

Šī Volkovam būs ceturtā profesionālā cīņa karjerā, bet pirmā Kleina vadībā. Viņš 6. oktobrī cīņu šovā "LNK Fight Night 9" spēkosies ar 31 gadu veco Beļģijas bokseri Džeku Mulovaji, kurš dzimis Kongo. Mulovaji šī būs trešā profesionālā cīņa karjerā, bet viņam ir liela pieredze amatieru boksā. Gan Volkovs, gan Mulovaji līdz šim savā karjerā nav piedzīvojuši zaudējumus.

Kleins sadarbību ar Mairi Briedi pārtrauca pēc Pasaules boksa supersērijas (WBSS) pusfināla cīņas pret Oleksandru Usiku. Gatavojoties šim boksa mačam, treneris bija atdevis visas emocijas un zaudējumu bija grūti pieņemt, tāpēc viņam bija vajadzīgs laiks, lai atgūtu enerģiju un emocijas. Tagad Kleins pieņēmis jaunu izaicinājumu, mēģinot supersmagā svara kategorijas bokseri Volkovu sagatavot par pasaules līmeņa sportistu.

Kleins šajā īsajā sagatavošanās posmā izjūt ne tikai laika trūkumu, bet arī to, ka Volkovs līdz šim nav trenēts pietiekami nopietni. Līdz ar to gaidāmā cīņa būs pārbaudījums ne tikai bokserim, bet arī trenerim, tomēr Kleins par gaidāmo dueli runā ar aizrautību.

Neesi slēpis, ka pēc Maira Brieža cīņas Pasaules boksa supersērijā ar Oleksandru Usiku juties iztukšots. Cik ilgu laiku tev vajadzēja, lai atgūtu vēlmi trenēt profesionālu sportistu?

Šoreiz bija diezgan ilgi – aptuveni trīs mēnešus. Iekšā visu laiku bija tāds tukšums. To arī Mairim teicu, bet nezinu, vai viņš to saprata. Es tobrīd nebiju gatavs sākt gatavoties kaut kādām cīņām. Galu galā mēs bijām aizvadījuši trīs nopietnas cīņas – pret Marko Huku ieguvām titulu, pēc tam pret Maiku Peresu to nosargājām, bet tad pret Usiku gribējām veikt titulu apvienošanu un vēlreiz pārrakstīt vēsturi. Diemžēl tajā dienā veiksme nebija mūsu pusē.

Mairim teicu, ka vairs nevēlos trenēt, jo negribēju spert soli atpakaļ un cīnīties ar ranga 100. numuru. Tad viņš sāka gatavoties cīņai ar Brendonu Delorjē un palūdza, lai sarakstu treniņu plānu. Es viņam to uzrakstīju, bet pēc tam mēs sazvanījāmies un turpināju palīdzēt fiziskās sagatavošanās ziņā.

Briedis tavā vadībā kļuva par pasaules līmeņa bokseri, un tas tevi padara par ļoti augstas kvalitātes treneri. Vai kāds cits augstākā līmeņa bokseris tevi noskatīja un gribēja, lai kļūsti par viņa treneri?

Man piedāvāja trenēt Maiku Peresu, bet es nesaprotu, kā es varētu trenēt cilvēku, kurš runā tikai spāniski. Mēs abi angliski nerunājam pārāk labi, tāpēc tur nekāda sadarbība nevarēja būt. Tāpēc tādu variantu pat neizskatīju. Tajā brīdī arī vēl nebiju gatavs trenēt. Nebija arī skaidrības, kam es ar Peresu gatavotos. Bokss ir tāds sporta veids, kurā nekad nezini, kas būs tavs pretinieks. Tagad ir tā supersērija, kurā tas viss ir skaidrāks, bet, ja nav supersērijas, tad viss būs tā, kā menedžeris sarunās.

Kurā brīdī Milans Volkovs nonāca tavā redzes lokā un kad viņš kļuva par tavu trenējamo?

Viņš iepriekš bija Mairim sparinga partneris, bet toreiz es uz viņu nemaz neskatījos. Es par Milanu biju dzirdējis no viņa pirmā trenera Vladimira Korovina, taču es tajā laikā tā ar Mairi strādāju, ka man nebija laika iedziļināties. Mēs ar Mairi tajā laikā gājām uz konkrētu mērķi, tāpēc trenēt vēl kādu man nebūtu spēka, un tas būtu arī pārāk sarežģīti.

Tad Milanu trenēt piedāvāja bijušais olimpietis Jevgeņijs Saproņenko no "LNK Boxing". Viņš ar mani aprīlī satikās, piedāvāja trenēt, bet tobrīd vēl nebiju gatavs. Es zināju, ka ar Milanu būs smags ceļš, jo viņam neviena no boksa kvalitātēm nebija attīstīta – ne ātrums, ne izturība, ne boksa tehnika. Viņš kaut ko bija darījis, bet tas viss bija nekādā līmenī. Tad mēs augusta beigās ar Jevgeņiju vēlreiz satikāmies un vienojāmies.

Volkova līmenis pamatīgi atšķiras no Brieža līmeņa. Ar ko ir jāsāk, lai tik īsā laikā sagatavotu bokseri cīņai?

Sagatavoju treniņu plānu. Tādu treniņu plānu kā es šobrīd neviens treneris Latvijā nevar uzrakstīt, jo nav viņiem tādas idejas, tādas domas, lai visu saliktu precīzi. Šeit mums ir tikai deviņu nedēļu sagatavošanās posms, un tas ir ļoti īss periods. Ja gadu Milans pastrādātu pēc šī plāna, tad nākamajam pretiniekam viņš pārbrauktu pāri, pat nejustu. Tagad viņam tas būs pārbaudījums. Pirmo reizi dzīvē viņš normāli trenējas, turklāt tikai deviņas nedēļas, bet rezultātu prasa jau tagad.

Vai strādāt ar tik jaunu sportistu ir vieglāk vai grūtāk?

Šai jaunībai ir gan plusi, gan mīnusi. Viņam nav savas ģimenes, kas novērš uzmanību, tāpēc viņš var koncentrēties tikai treniņiem un cīņai. Viņš šajā vecumā vēl var "audzēt" savu sirdi, lai varētu noturēt fiziskās slodzes. Tajā pašā laikā viņš ir ļoti bērnišķīgs. Mums viņam jāmāca, kā pareizi jāēd, kādu pārtiku jāpērk un kā sev gatavot ēst. Viņa režīms ir ļoti stingrs. Milans ik stundu mums atskaitās par to, ko darījis, viņam pulksten 22:30 jāiet gulēt, bet dienas pirmais treniņš ir jau pulksten 8:00. Milanam ir arī draudzene, bet četras nedēļas pirms cīņas viņš ar viņu nedrīkst kontaktēties

Dzelžains režīms! Vai tas tiek darīts tāpēc, ka viņam ir tāds talants supersmagajā svarā, ka tas jāizkopj pēc iespējas ātrāk?

Talants ir ļoti skaļš vārds, bet viņam ir spējas. Līdz šim viņš nav pareizi trenēts. Ringā Milans māk kustēties tikai uz priekšu un atpakaļ, taču sitiens viņam ir labs. Iepriekš viņš pēc boksa treniņiem gāja arī uz krossfita treniņiem. Kaut ko tādu dzirdēju pirmo reizi.

Viņš man teica, ka iet arī peldēt. Kopā aizgājām uz baseinu, bet arī to viņš nedarīja īsti pareizi. Tad patrenējāmies peldēšanā, un tagad viņš peld tikpat ātri kā Briedis.

Kā viņa organisms reaģēja uz tavu treniņu slodzēm?

Pirmajos treniņos viņš vēma, kājās bija krampji, bet tagad viņa organisms ir adaptējies, jo mums treniņu plāns ir ļoti precīzi salikts pa stundām. Viņš tikai trenējās un dzīvo reāla sportista dzīvi. 18 gados testosterons strādā, un organisms ātri atjaunojas. Tas ir daudz citādāk nekā 30 gados. Piemēram, Mairim 33 gadu vecumā treniņu plāns ir jāraksta daudz maigāks, lai nebūtu mikrotraumu. Ar jaunu organismu treneris var vairāk izpausties. Man tas ir daudz interesantāk, jo ar 18 gadus vecu bokseri es nekad neesmu strādājis.

Volkovam un Mulovaji profesionālajā boksā ir maz cīņu, bet Beļģijas pārstāvim ir lielāka pieredze amatieru boksā. Kāpēc tu Milanam izvēlējies tieši šo pretinieku?

Es varēju paņemt vāju pretinieku, taču tas cilvēkiem nebūs interesanti. Man tas ir izaicinājums. Ja godīgi, es nemaz nedomāju, ka Mulovaji piekritīs. Viņš droši vien paskatījās, ka Milanam ir 18 gadi, paskatījās viņa iepriekšējās cīņas un bija pārliecināts par uzvaru. Pēc līguma parakstīšanas viņš esot teicis, ka jau ieņēmis zemo startu.

Cik daudz informācijas esi ievācis par šo bokseri?

Mēs nezinām, cik viņš būs izturīgs. Milana izturība būs laba, bet ne tik laba, kā es to gribētu. Mulovaji izdara daudz sitienus, viņš nav tāds kā citi supersmagsvari, kuri izdara pa vienam. Trīs četri sitieni vienā uzbrukumā, tāpat viņš ir ļoti kustīgs. Viņš kādreiz esot spēlējis basketbolu, varbūt šīs iemaņas viņam no tā. Tā būs ļoti interesanta cīņa, bet, kurš uzvarēs, nevar pateikt.

Cik nozīmīga šī cīņa būs pašam Volkovam?

Šī cīņa var parādīt, vai viņš būs, vai nebūs profesionāls bokseris. Ja būs zaudējums, tad jāskatās, kāds tas būs – līdzīgā cīņā vai sagrāvē. Ja Milans noboksēs līdzīgu cīņu, tad visi to redzēs, bet, ja zaudēs vienos vārtos, tad sponsori lems, vai viņiem būs izdevīgi turpināt ieguldīt naudu. Tas būs "LNK Boxing" lēmums. Šis Milanam būs nopietns pārbaudījums.

Beļģijas bokseris pieprasīja neitrālu tiesnesi, jo viņš negribēja, lai mājinieks notiesā viņam par sliktu. Ja paskatāmies Usika un Brieža cīņu, tad Latvijas tiesnesis mierīgi pie tādas gaitas būtu varējis uzvaru piešķirt Mairim. Tāpēc arī daudzi mājās rīko cīņas – lai pie līdzīga rezultāta uzvaru atdotu savējam. Mairis toreiz traumas dēļ nolaida tempu cīņas vidū, bet pēc tam viņš saņēmās un bija labāks.

Ko var spriest par Volkova iepriekšējām cīņām?

Milans man telefonā atsūtīja pāris video, bet pilnvērtīgi tās cīņas neesmu skatījies. Ja pretinieks vienkārši ļauj sist, tad jau var uzvarēt. Jauda sitienā viņam ir. Šis ir supersmagais svars, šeit sitiena stiprums ir pavisam cits. Smagajā svarā sitieni ir ātrāki un asāki, bet spēka stipruma atšķirību var just. Kad ringā strādāju ar bokseriem, tad man ir aizsargveste. Varu pateikt, ka sitiens pa korpusu jau tagad Milanam ir stiprāks nekā Mairim, jo es vairāk jūtu sitienu cauri aizsargvestei. Varbūt masa un augums kaut ko dod.

Arī Entonijs Džošua teica, ka visu cieņu Usikam par to, ko viņš sasniedza smagajā svarā, bet supersmagsvaros sitieni ir daudz spēcīgāki. Usiks pēc cīņas ar Muratu Gasijevu supersērijas finālā stāstīja, ka pēc viena no sitieniem viņam "izslēdzās gaisma", taču viņš ātri atguvās. Supersmagsvaros tā gaisma var vairs neieslēgties, ja šitā vienu sitienu izlaidīs.

Milana auguma parametri ir ļoti labi supersmagā svara kategorijai – 1,93 metri un svars uz cīņu būs zem 100 kilogramiem. Supersmagajā svara kategorijā bokseriem nevajag obligāti būt pāri 100 kilogramiem, kas viņus padara lēnīgākus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!