Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) pilotprogrammas ietvaros ir instalējusi pirmo stadiona gaisa kvalitātes monitorēšanas iekārtu "Stade Louis II" stadionā Monako, informē organizācija.

IAAF ir iesaistījusies kampaņā pret gaisa piesārņojumu un izsludināja iepirkumu iekārtām, kas novērotu gaisa kvalitāti vieglatlētikas stadionos. Tajā uzvarēja Spānijas kompānija "Kunak Technologies SL" un šogad dažādos stadionos tiks izvietotas septiņas monitorēšanas iekārtas.

"Kā Monako Vieglatlētikas federācijas prezidents esmu lepns, ka "Stade Louis II" iekļauts IAAF projektā, kas ļaus iegūt datus, kādi nekad iepriekš nav saņemti," iekārtas prezentācijas pasākumā izteicās Monako princis Alberts. "Mūsu stadions būs pirmais pasaulē ar šādu iekārtu, kas ļauj kņazistei būt pionieriem atbildīgā attieksmē pret apkārtējo vidi sportā."

"Gaisa piesārņojums ir kluss slepkava, kas ietekmē sportistu un sabiedrības veselību un apkārtējo vidi, tāpēc es priecājos par sadarbību starp IAAF un partneriem, kas šo projektu noveda līdz galam, un es ceru, ka mēs varēsim palīdzēt uzlabot gaisa kvalitāti visā pasaulē."

Pārējās gaisa kvalitātes monitorēšanas iekārtas tiks izvietotas izvēlētos stadionos Argentīnā, Etiopijā, Meksikā, Sidnejā un Japānā. Monako stadionā atradīsies divas iekārtas, lai noteiktu gaisa kvalitātes atšķirības laukuma abos galos.

IAAF Veselības un zinātnes departaments turpina pētīt sakarības starp gaisa piesārņojumu un sportistu sniegumu. "Dažas nesen aizvadītās sacensības notikušas ļoti piesārņotās pilsētās un tieši vissliktākajā diennakts laikā, ņemot vērā satiksmes intensitāti, saules radiāciju un ārējo temperatūru," saka departamenta vadītājs dr. Paolo Emīlio Adami. "Sacensības šādos apstākļos neļauj sportistiem parādīt labāko sniegumu un pazemina sacensību līmeni. Gaisa kvalitātes monitorēšana palīdzēs mūsu tālākajos pētījumos. Mēs visiem spēkiem gribam pasargāt sportistus no nelabvēlīgiem gaisa piesārņojuma efektiem, un mēs uzskatām, ka tas nāks par labu arī visai sabiedrībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!