Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlasei ir izdarījusi lielu darbu, lai būtu gatava savam pirmajam pasaules čempionātam vēsturē, preses konferencē pirmdien norādīja komandas galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Latvijas sieviešu basketbola izlase otrdien dosies uz Tenerifi, kur sestdien sāksies Pasaules kausa izcīņa. Līdz tai komandai gan vēl turpat ieplānots pārbaudes mačs pret Kanādu.

"Paldies Latvijas Basketbola savienībai (LBS), kas nodrošināja tik labus apstākļus, ka varējām īstenot gandrīz visas savas vēlmes. Pirmo reizi bija iespēja spēlēt pārbaudes turnīros pret pasaules TOP5 komandām. Šajās spēlēs redzējām labās lietas un trūkumus, ko uzlabojām treniņos. Esam izdarījuši lielu darbu, lai būtu gatavi savam pirmajam čempionātam vēsturē," apmierināts bija Zībarts.

Sestdien Latvijas izlase, aizvadot pēdējo pārbaudes spēli savās mājās, ar 94:57 pārliecinoši apspēlēja Grieķiju, bet pēc šī mača kā pēdējās no komandas rindām tika atskaitītas Paula Strautmane un Zenta Meļņika, kura sagatavošanās posma beigu daļā traumas dēļ īsti nevarēja cīnīties par vietu sastāvā.

"Tikai Meļņika traumas dēļ nevarēja cīnīties par vietu, pārējās visas bija veselas. Esam izvēlējušies šobrīd optimālāko divpadsmitnieku, kas katrā spēlē cīnīsies par uzvaru," uzsvēra Zībarts. "Pārbaudes spēlē pret Kanādu vairāk eksperimentēsim, mēģināsim daudzas lietas, ko izmantosim spēlē ar Ķīnu. Koncentrēsimies nevis uz Kanādu, bet uz savu spēli. Šobrīd pats svarīgākais ir pirmā cīņa turnīrā."

Pasaules kausa apakšgrupā Latvijas basketbolistes spēkosies ar Ķīnu, Senegālu un planētas titulētāko izlasi ASV.

"Laiks paskrējis ātri, esam labi pastrādājušas un spēlējušas turnīros ar spēcīgām komandām Esam satrauktas un lepnas par iespēju pārstāvēt Latviju. Tiešām darīsim visu, kas mūsu spēkos. Kritīsim un celsimies par bumbu. Cerams, ka arī izbaudīsim turnīru, jo uztraukumā reizēm šī sajūta pazūd," tikmēr izteicās Latvijas izlases kapteine Gunta Baško.

Savukārt LBS prezidents Valdis Voins sacīja, ka jau komandas dalība Pasaules kausā ir milzīgs notikums.

"Nekādus konkrētus uzdevumus neesam devuši, bet esam pārliecināti, ka izlase cīnīsies ar visu sirdi. Nav nekādu šaubu, ka basketbolistes izdarīs visu, kas viņu spēkos. Ticu, ka panākumi būs. Redzēsim visu to labāko, ko var dot Latvijas basketbols. Gatavošanās bija nopietna un atbildīga. Gaidīsim labas spēles un labus rezultātus," pauda Voins, kurš Pasaules kausa norises vietā gan atradīšoties tikai īsu brīdi. "Ģenerālsekretārs [Edgars Šneps] būs kopā ar izlasi līdz pēdējai spēlei. Esam ieinteresēti, lai viņš tur būtu pēc iespējas ilgāk. Noteikti, ka būs arī Latvijas atbalstītāji tribīnēs. Varbūt ne liels skaits, bet atbalstu komanda jutīs. Tie, kas neredzēs klātienē, tie jutīs līdzi pie televizoru ekrāniem."

Vēl jūnijā, aizvadot tradicionālo rozā lentītes spēli, Latvijas komanda ar rezultātu 96:46 sagrāva Somijas valstsvienību. Savukārt augusta vidū pārbaudes turnīrā Rīgā latvietes ar 67:62 uzvarēja Zviedrijas izlasi, ar 66:71 zaudēja Krievijai un ar 80:59 sagrāva Ukrainu.

Pēcāk Valensijā citā pārbaudes turnīrā Latvija ar rezultātu 66:82 piekāpās Francijai un ar 53:61 atzina Beļģijas pārākumu, bet vēlāk Parīzē ar 64:74 vēlreiz zaudēja Francijai un ar 70:77 piekāpās Austrālijai, kura ir vairāku olimpisko spēļu un Pasaules kausa izcīņu medaļniece.

Savukārt ar grieķietēm Latvijas komanda treniņspēlē Rīgā tikās arī piektdien, ar 84:50 arī uzvarot mājiniecēm.

Pasaules kausa izcīņā no 22. līdz 30.septembrim notiks Kanāriju salās, Spānijā. Tajā piedalīsies planētas 16 spēcīgākās izlases, kas būs sadalītas četrās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlase Pasaules kausa izcīņā:

Elīna Dikeulaka (bez kluba), Ieva Pulvere, Baiba Eglīte, Kate Krēsliņa, Gunta Baško, Dita Rozenberga, Aija Brumermane, Kristīne Vītola (visas - "TTT Rīga"), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Anete Šteinberga (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!