Foto: F64

Latvijas basketbola izlase piektdien 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas otrā posma pirmajā spēlē savā laukumā mačā ar Slovēnijas izlasi nospēlēja labi, agresīvi un vīrišķīgi, pēc mača sacīja mājinieku galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Latvija sīvā cīņā Eiropas čempionus slovēņus uzvarēja ar rezultātu 85:74 (17:16, 23:20, 20:24, 25:14).

Latvijas izlase līdz ar šo uzvaru uzlaboja savas izredzes kvalificēties nākamā gada Pasaules kausa finālturnīram Ķīnā, lai gan Vecvagara trenēto komandu kvalifikācijā vēl gaida piecas spēles, līdz ar to galvenā cīņa par vietu finālturnīrā ir tikai gaidāma.

"Paldies skatītājiem, kuri mūs dzina uz priekšu. Atmosfēra bija lieliska. Nospēlējām labi, agresīvi un vīrišķīgi. Pieturējāmies pie spēles plāna, neskatoties uz rupjībām. Nebija viegli, bet vieglu spēli arī negaidījām. Soli pa solim izdarījām to, kas bija jāizdara," pēc spēles žurnālistiem sacīja Vecvagars.

"Pirmajā puslaikā uzbrukām daudz no tālās distances, bet diemžēl neveiksmīgi. Nebijām pietiekami aktīvi cīņā par atlēkušajām bumbām uzbrukumā. Pēc tam jau centāmies un uzsvērām, ka jāspēlē agresīvāk, jāmiksē uzbrukumi no perimetra un vidējās distances. Otrajā puslaikā kopumā cīnījāmies labi par atlēkušajām bumbām. Bija ļoti daudz cīņas par neitrālajām bumbām. Cīņasspars un vīrišķība deva iespējas tikt pie šīm bumbām. Neskatoties uz to, ka viņiem bija auguma un kilogramu pārsvars, parādījām, ka varam cīnīties par vietu laukumā," bilda Latvijas izlases treneris.

Latvijas izlase nav optimālajā sastāvā, jo tai jāiztiek bez Anžeja Pasečņika, Žaņa Peinera, Daira Bertāna un Rolanda Šmita. Tāpat jau iepriekš bija zināms, ka komandā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, kā arī kandidātu sarakstā nav šogad NBA draftētā Rodiona Kuruca. No savainojuma pašlaik turpina atlabt arī "VEF Rīga" uzbrucējs Mareks Mejeris.

Toties lielisku maču aizvadīja Jānis Timma un Jānis Strēlnieks, kuri abi guva pa 18 punktiem. Timma izcīnīja arī 12 atlēkušās bumbas, bet Strēlnieks izdarīja desmit rezultatīvas piespēles.

"Jebkurš Eirolīgas un NBA spēlētājs būtu svarīgs, bet esam priecīgi par katru no tiem, kuri atbrauc. Protams, ka tādi spēlētāji ir labi palīgi komandai," Timmu un Strēlnieku uzteica treneris.

Arī Slovēnijas izlase bija tālu no optimālā sastāva, kas pērn kļuva par Vecā kontinenta čempioni, taču Latvijas izlase bija labi sagatavojusies.

"No pretiniekiem nebija daudz pārsteigumu. Spēles stils un sadarbības bija līdzīgas kā iepriekš. Skautings notiek visu laiku. Protams, ka tas ir dubults darbs mūsu palīgiem, jo viņiem jāpēta 20 spēlētāji," norādīja Vecvagars.

Tikmēr Latvijas izlases basketbolists Aigars Šķēle, kurš šajā mačā guva 12 punktus, sacīja "Arēnā Rīga" bija fantastiska atmosfēra.

"Jutāmies kā savās mājās. Gribētu paslavēt Jāni Blūmu par to, kā 36 gados viņš ziedo savu ķermeni spēlei, kuru mīl. Visi kritām zemē, cīnījāmies par bumbām. Tāpēc arī uzvarējām. Zinām kļūdas un to, kas jāņem vērā uz nākamo spēli," bilda Latvijas izlases spēlētājs.

Savukārt Slovēnijas izlases galvenais treneris Radovans Trifunovičs norādīja, ka tiesnesis atļāva pārāk rupju spēli, kas nāca par labu Latvijai.

"Uzbrukumā nekustinājām bumbu pietiekami labi. Kas pozitīvi - mums vēl šajā logā ir viena spēle. Komanda ir no jauniem spēlētājiem, par kuriem esmu priecīgs, ka viņi uzkrāj savu pieredzi," sacīja viesis.

Pretiniekiem rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Luka Rupniks, kurš pēc mača atzina, ka Slovēnija nespēja pielāgoties fiziskajai spēlei.

"Otrajā puslaikā spēlējām ar atdevi, taču izšķirošajos brīžos nepieņēmām pareizos lēmumus. Jākoncentrējas nākamajai spēlei," atzina slovēnis.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar sešām uzvarām septiņās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar pieciem panākumiem seko Latvija un Turcija, bet četras uzvaras ir Ukrainai. Savukārt Melnkalnei ir trīs uzvaras, bet Slovēnijai divi panākumi.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, kā arī Zviedriju, kas netika nākamajā kvalifikācijas kārtā, bet otrajā posmā gaidāmas cīņas pret Spāniju, Melnkalni un Slovēniju.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!