Foto: F64

Latvija un Igaunija pēdējo gadu laikā basketbolā ir diezgan cieši satuvinājušās, un nākamajā sezonā šī sadarbība kļūs vēl ciešāka, jo abas valstis rīkos arī kopīgu augstākā līmeņa vīriešu klubu turnīru. Latvijas Basketbola savienība (LBS) un vadošo klubu "Ventspils" un "VEF Rīga" pārstāvji šajā turnīrā redz potenciālu, lai piesaistītu gan skatītājus, gan sponsorus, kas ļautu veicināt spēles līmeņa celšanos.

Latvijas un Igaunijas ciešā sadarbībā iepriekšējos gados izpaudusies ar sieviešu klubu čempionāta rīkošanu, ar Latvijas un Igaunijas vīriešu klubu Zvaigžņu spēli pagājušajā sezonā, kā arī ar "Valka/Valga" vīriešu komandas dalību abu valstu čempionātos. Tā kā nākamajā sezonā nenotiks Baltijas Basketbola līgas (BBL) čempionāts, abām valstīm izdevās vienoties par kopīga turnīra organizēšanu ar viegli izsekojamu formātu.

"Mēs paši jau kādu gadu par to runājām. Pagājušās sezonas pirmajā pusē Igaunijai izteicām priekšlikumu, bet viņi to noraidīja. Pagrieziena punkts bija Lietuvas vēlme Baltijas Basketbola līgu turpināt vēl mazākā apjomā, piedāvājot vēl mazāk spēļu," portālam "Delfi" stāstīja LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps. "Pozitīvais stimuls tam bija salīdzinoši veiksmīgā Latvijas un Igaunijas līgu Zvaigžņu spēle, kas parādīja, ka Igaunijā ir interese par Latvijas basketbolu."

Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas 2018./2019. gada čempionātā startēs astoņas Latvijas komandas - BK "Ventspils", "VEF Rīga", BK "Jūrmala", BK "Ogre", BK "Latvijas Universitāte" BK "Liepāja", BK "Jēkabpils" un "Valmiera Glass"/Vidzemes Augstskola, kā arī septiņas Igaunijas komandas – Tallinas "Kalev/Cramo", "Tartu Ulikool", "Rapla", "Parnu Sadam", "Valga/Valka", TTU KK un "TLU Kalev". Visas komandas izspēlēs divu apļu turnīru, pēc kura noteiks astoņus izslēgšanas spēļu dalībniekus. Tāpat tiks noskaidroti arī katras valsts čempioni. Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas pēc Latvijas – Igaunijas līgas pamatturnīra rezultātiem.

"Šis ir labākais iespējamais formāts, jo komandas nav sadalītas grupās, ir vienāds spēļu skaits. Šajā brīdī Latvijas un Igaunijas apvienotā līga ir mēģinājums aizsākt kaut ko jaunu," savu viedokli pauda BK "Ventspils" valdes priekšsēdētājs Ralfs Pleinics. "Šīm abām valstīm ir līdzīgi basketbola uzskati un iespējas. Varbūt nākamajos gados izdotos piesaistīt vēl kādu valsti klāt, un tas būtu loģiski un vēlams. Šo pirmo sezonu es uzskatu kā pilotprojektu kaut kam lielākam. Neapšaubāmi, ka tas ir interesantāk un saprotamāk nekā iepriekšējo gadu Latvijas Basketbola līgas čempionāts. Tas ir solis citā virzienā."

Kā skaidroja Šneps, tad arī citi Latvijas klubi bija pozitīvi noskaņoti par šo ideju, jo redzēja jaunas iespējas, dažādākus pretiniekus, plašāku ģeogrāfiju un iespēju augt saviem spēlētājiem. "Apvienojot šīs līgas, mums pēc ilga pārtraukuma atkal būs vienāds skaits visām komandām, kas ir bijis ļoti aktuāls jautājums pēdējos gados. Kopējie plusi ir vairāk nekā mīnusi," sacīja Šneps.

"VEF Rīga" iepriekš bija viena no komandām, kas nespēlēja pilnu regulāro čempionātu, jo dalību LBL apvienoja ar startu VTB Vienotajā līgā. "Mums kalendārs ar tiem izbraukumiem būs ļoti smags. Kalendārs joprojām nav 100% sastādīts, bet ir skaidrs, ka viegli nebūs. Taču šajā situācijā galvenais, lai skatītāji gribētu klātienē un televīzijā skatīties šīs spēles," skaidroja "VEF Rīga" direktors Gatis Jahovičs. "Šobrīd ir situācija, ka Latvijā arvien mazāk klubi ir spējīgi izveidot konkurētspējīgus sastāvus, tad līgu apvienošana nāk par labu."

"Ventspils" un "VEF Rīga" komandām ar tribīņu aizpildīšanu nesokas pārāk veiksmīgi. Ja Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas turnīrā spēles būs interesantas, tad tas varētu veicināt arī skatītāju nākšanu uz mačiem.

"Ir jāmeklē jauni pretinieki un investori, lai varētu palielināt basketbola līmeni," uzsvēra Pleinics "Ja mēs sēdēsim LBL rāmītī un jutīsim, ka mūsu ekonomika nevar atbalstīt sportu, tad nekas neizdosies. Skatītāji labi atceras 2007./2008. gadu, kad gandrīz visi labākie Latvijas spēlētāji spēlēja šeit un uzturēja klubu līmeni adekvāti Eiropas basketbolam. Skatītāji ir prasīgi un neiedziļinās ekonomiskajā situācijā."

"VEF Rīga direktors Jahovičs apzinās, ka ar skatītāju piesaisti šobrīd ir problēmas ne tikai basketbola klubiem. Viņš uzskata, ka skatītājus ir jāpārliecina, ka jāapmeklē pēc iespējas vairāk spēļu, nevis tikai mači pret favorītiem: "Jaunas līgas izveide rada interesi. Vietējie skatītāji zina, kā izskatās Valmieras un Jūrmalas komandas, bet varbūt tagad viņiem būs interesanti redzēt VEF pret Tartu komandu."

Iepriekšējās sezonās daudzi Latvijas basketbolisti devušies spēlēt uz Igaunijas klubiem, un Šneps uzskata, ka šī tendence varētu turpināties un ka arī tas varētu palīdzēt piesaistīt skatītājus. Tomēr svarīgākais esot basketbola kvalitāte.

Ventspilnieki nākamajā sezonā startēs FIBA Čempionu līgā, kur spēlēs pret Vācijas, Polijas, Francijas, Itālijas un Turcijas komandām. Savukārt "VEF Rīga" VTB līgas sezonas laikā būs jāizbraukā tuvākas un tālākas Krievijas pilsētas, Kazahstāna, Polija un Baltkrievija. Papildus kilometri, kas būs jāveic uz izbraukuma spēlēm Igaunijā, klubus pārlieku nesatrauc.

"Piemēram, Polijas klubiem šāda ceļošana ir pašsaprotama. Mums nedaudz mainās apstākļi, bet tāds ir profesionālais basketbols. Būs nedaudz vairāk jāpavada laiks ceļā, taču Igaunija jau nav nemaz tik tālu," sacīja BK "Ventspils" pārstāvis.

Tomēr Latvijas un Igaunijas līgas sakarā Pleinics ar nostalģiju atcerējās BBL ziedu laikus: "Man pašam labāk patika Baltijas Basketbola līga, jo tas apvienoja veselu reģionu un veselu tirgu. Diemžēl VTB līgas ienākšana basketbola kartē, FIBA un Eirolīgas peripetijas un Lietuvas nacionālā čempionāta nostiprināšanās šo Baltijas līgu nomirdināja. Tas ir vienīgais pamatotais un interesantais turnīrs Baltijas leģionā. Lietuvieši vienkārši negrib to Baltijas līgu, tāpēc mums jātaisa cits projekts. Var jau paraudāt par to, ka vairs nav spēles pret Kauņas "Žalgiri" un Viļņas "Lietuvos Rytas", bet mums arī derbiji "Ventspils" – "Šiauliai", vēlāk jau bija "Ventspils" – "Ņevežis" un "Ventspis" – "Neptunas". Tagad laikam jāveido kaut kas jauns."

Šneps stāstīja, ka pēc pirmās sezonas ar Igaunijas basketbola savienību domās, kā šo produktu padarīt vēl interesantāku. Iespējams, ka mēģinās šo turnīru paplašināt ar vēl kādas valsts komandām. Interesants variants būtu Somijas komandu piesaiste, tomēr līdz tam vēl ir jānonāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!