Foto: AP/Scanpix/LETA

Populārs austrāliešu karikatūrists pēc izcilās tenisistes Serēnas Viljamsas nesavaldīšanās "US Open" finālā par šo tēmu uzzīmēja karikatūru, par ko tagad viņam nākas "dārgi samaksāt" – sociālajos tīklos viņš saņēmis gūzmu kritikas, bet vēlāk māksliniekam nācies izdzēst savu profilu no sociālajiem tīkliem.

Populārā Melburnas izdevuma "The Herald Sun" karikatūrists Marks Naits pazīstams ar saviem zīmējumiem par dažādām tēmām, un ne reizi vien viņš saņēmis kritiku par saviem darbiem. Savā jaunākajā zīmējumā Naits savā stilā uzzīmējis Serēnu Viljamsu, kura dusmīgi kā mazs bērns histēriski lec virsū sadauzītai tenisa raketei. Zīmējuma fonā galvenais tienesis Karloss Ramoss vēršas pie Viljamsas pretinieces "US Open" finālā Naomi Osakas ar lūgumu: "Vai tu nevarētu vienkārši ļaut viņai uzvarēt?".

Drīz vien sociālajos tīklos Naits saņēma asus pārmetumus par rasismu un seksismu, atļaujoties kariķēt izcilo tenisisti.

"Esmu sarūgtināts, kā cilvēki reaģē, bet netaisos atsaukt savu zīmējumu. Zīmējumu vienkārši nevar izdzēst. Man liekas, ka cilvēki vienkārši ir pārpratuši. Varbūt Austrālijā un Amerikā ir atšķirīga karikatūru uztvere. Karikatūra bija balstīta uz viņas dusmu lēkmi tajā brīdī, un tāda tā bija," "The Guardian" citē karikatūras autoru.

Mākslinieka pusē nostājās arī pats izdevums. "Pasaule laikam ir sajukusi prātā, ja pazīstams karikatūrists sociālajos tīklos saņem pūļa nosodījumu par to, ka viņš uzzīmē sporta zvaigzni dusmu uzplūdā. Naits, kā jebkurš cits karikatūrists, atdarina pasaules dižos un varenos, kad tas ir nepieciešams: vai tas būtu Austrālijas premjers Malkolms Tērnbols vai kāds prezidents, piemēram, Donalds Tramps. Neatkarīgi no cilvēka rases vai dzimuma, viņi tiek parodēti par savu rīcību."

Lai gan pats karikatūras autors un viņa atbalstītāji sociālajos tīklos centās skaidrot rīcību un aicināja visu nepārvērst par "rasismu vai seksismu", tomēr tas augļus nedeva. Vēlāk dienas gaitā karikatūrista konts tviterī tika dzēsts. Pagaidām ne pats mākslinieks, ne "The Herald Sun" nav snieguši komentārus, kādēļ karikatūrists slēdzis savu tvitera kontu.

Ziņots, ka ASV atklātā čempionāta finālā Viljamsa ar 2-6, 4-6 zaudēja japānietei Naomi Osakai, bet mačs paliks vēsturē ar izcilās amerikānietes nesavaldību. Otrā seta otrajā geimā Viljamsa saņēma aizrādījumu par komunicēšanu ar treneriem, kas tenisā nav atļauts. Tad viņai tika atņemts viens izspēles punkts par raketes triekšanu pret zemi (otrais aizrādījums spēlē), bet vēlāk Viljamsa tiesnesi nosauca par "meli" un "zagli", par ko saņēma trešo aizrādījumu – automātiski zaudēts geims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!