Foto: AFP/Scanpix/LETA

Serbu tenisists Novaks Džokovičs un argentīnietis Huans Martins del Potro piektdien Ņujorkā sasniedza ASV atklātā čempionāta finālu, kas notiks svētdien.

Džokovičs, kurš turnīrā izlikts ar sesto numuru, tādu pat pozīciju ieņemot pasaules rangā, savā pusfināla mačā pārliecinoši ar 6-3, 6-4, 6-2 uzvarēja planētas 19. raketi Kei Nišikori no Japānas. Tikmēr ranga trešā rakete del Potro bija vadībā ar 7-6 (7:3), 6-2 pret Rafaelu Nadalu no Spānijas, kad pasaules ranga līderis ceļgala traumas dēļ no tālākās cīņas atteicās.

Abi finālā iekļuvušie tenisisti savulaik jau ir triumfējuši ASV atklātajā čempionātā - Džokovičam tas izdevās 2011. un 2015. gadā, kamēr del Potro pie titula tika 2009. gadā.

Bijušajam ranga līderim Džokovičam pusfinālā izdevās uzspiest savu spēles stilu 2014. gada sacensību finālistam Nišikori, gūstot panākumu divas stundas un 22 minūtes ilgušā mačā. Džokovičs var tikt pie sava otrā "Grand Slam" titula pēc kārtas, jo jūlijā viņš palika nepārspēts Vimbldonas čempionātā.

"Jutos lieliski un no spēles sākuma darbojos ar lielu intensitāti," atzina Džokovičs, kamēr Nišikori norādīja, ka spēlējis par visiem 100%, taču pretinieks bijis krietni pārāks.

ASV atklātā čempionāta finālā Džokovičs spēlēs jau astoto reizi, jo piecos gadījumos viņš izšķirošo spēli ir zaudējis, tostarp 2016. gadā, kamēr pērn viņš šajā turnīrā nepiedalījās.

Serbu tenisa zvaigzne karjeras laikā ir izcīnījusi 13 "Grand Slam" turnīru uzvarētāja titulus, kas ir visu laiku ceturtais labākais rādītājs. Vairāk titulu ir tikai šveicietim Rodžeram Federeram (20), Nadalam (17) un amerikānim Pītam Semprasam (14).

Tikmēr otrā pusfināla duelī Nadals, kurš pērn kļuva par ASV čempionu, nespēja atgūties pēc divas dienas iepriekš aizvadītā teju piecas stundas garā ceturtdaļfināla mača pret austrieti Dominiku Tīmu. Pusfinālā, zaudējot pirmajos divos setos, spānis no tālākās cīņas atteicās. Vēl pirms tam viņš bija pieprasījis divus medicīniskos pārtraukumus un varēja redzēt, ka Nadals maču aizvada ar lielām sāpēm.

"Man bija ļoti grūti pieņemt šādu lēmumu, tomēr nācās izšķirties, jo es vairs īsti nevarēju paspēlēt un beigās nebūtu nekāds tenisa mačs," pēc spēles atzina Nadals.

Argentīnietim del Potro šis būs otrais "Grand Slam" turnīra fināls karjerā. Šosezon viņš tika līdz pusfinālam Francijas atklātajā čempionātā.

Līdz šim Džokovičs un del Potro savā starpā tikušies 18 reizes, serbam izcīnot 14 panākumus.

Jau ziņots, ka sestdien dāmu vienspēļu finālā tiksies titulētā Serēna Viljamsa no ASV, kā arī negaidīti izšķirošo spēli sasniegusī Naomi Osaka no Japānas.

Viljamsa pusfinālā ar 6-3, 6-0 uzvarēja Latvijas tenisisti Anastasiju Sevastovu.

Kā vēstīts, Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko šajā turnīrā apstājās trešajā kārtā.

Abas Latvijas tenisistes piedalījās arī dubultspēļu sacensībās, kurās Sevastova aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, bet Ostapenko apstājās pirmajā kārtā.

Savukārt Latvijas labākais vīriešu tenisists Ernests Gulbis cieta zaudējumu šī turnīra kvalifikācijas pirmajā kārtā un nekvalificējās pamatturnīram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!