Foto: Zigismunds Zālmanis
Mēnesis neatsveramas pieredzes un acīmredzama izaugsme – tā pēc viena mēneša DĀR regbija saimē saka viens no Latvijas jaunajiem regbistiem Aldis Ivanovs un "LMT/Eži" kluba treneris Mārtiņš Straume.

Latvijas regbija kluba "Eži/LMT" četri jaunie talanti Ivanovs, Ričards Iesalnieks, Arkādijs Smirnovs un Mārtiņš Zviedris augustā stažējās vienā no pasaules regbija lielvalstīm DĀR, kur smēlās ovālās bumbas spēles gudrības. Jaunieši devās uz vienu no pasaules regbija milžu DĀR mājvietu un trenējās netālu no DĀR regbija 7 izlases mājvietas Portelizabetā, vietējā klubā "Parks Rugby Club".

Tagad jaunieši atgriezušies Latvijā, atkal iekļāvušies "Eži/LMT" treniņos, kur saviem komandas biedriem nodos gūtās zināšanas un regbija gudrības.

"Pāris kilogrami nākuši klāt. Bet kopumā fantastiski pavadīts mēnesis – paspējām ne vien trenēties, bet arī atpūsties un apskatīt DĀR," pēc brauciena sajūsmu neslēpj Ivanovs. "Sākumā treniņi bija ar U-21 komandu, tad trenējāmies ar pirmo un otro komandu. Pirmajai komandai, protams, līmenis ir krietni augstāks. Tieši šajos treniņos ar lielo komandu ieguvām vislielākās gudrības. Spēles stils tur ir atšķirīgs, jo no bērna kājas spēlē regbiju. Tur ir pavisam citādāka domāšana laukumā."

Lai gan uz DĀR devās četri Latvijas jaunie regbisti, pēdējos treniņos piedalījušies vien divi. Zviedris pirmajā spēlē guvis pēdas kaula traumu un ārsti viņam ieteikuši sešas nedēļas nenoslogot kāju. Savukārt Smirnovs treniņos atsvaidzinājis nesen savainotā pleca traumu, kas nav ļāvis pilnvērtīgi uz pilnu slodzi strādāt treniņos.

"Mums bija trīs spēles: viena ar U-21 komandu, viena kluba otrās komandas sastāvā un viena ar pirmās komandas rezervistiem. Divas spēles bija ļoti smagas, ļoti ātras, viņiem ļoti ātri "kustās" bumba. Pie mums tas nav pierasts – Latvijā spēles arī ir fiziski spēcīgas, bet spēles ritms nav tik liels," regbija nianses salīdzina Ivanovs.

Mēneša laikā izdevies arī apbraukāt tuvējos reģionus, kuros vairāk izdevies iepazīt DĀR. Kopumā komandā puiši uzņemti ļoti labi un visi apkārt bijuši ļoti atsaucīgi, kas palīdzējis iejusties tālajā zemē.

"Grūti tā izvērtēt, cik daudz esam izauguši regbija ziņā. Mēs trāpījāmies viņiem sezonas beigās, treniņu apjoms tāpēc varbūt nebija tik liels. Bet pilnīgi noteikti nākušas klāt lietas par spēles tehniku, spēles redzējumu. Būs ar ko padalīties ar komandas biedriem," uzsver Ivanovs. "Pēc brauciena savu karjeru un iespējas vērtēju daudz augstāk. Pamainījusies regbija uztvere. Stažēšanās DĀR tagad būs man liels stimuls karjeras nākamajiem soļiem.

Tieši uz jaunām iespējām saistībā ar treniņiem DĀR arī norāda puiši treneris Mārtiņš Straume. Mēneša laikā kardināli neko regbijā nevar mainīt, bet puiši tagad ir redzējuši, ko var regbijā sasniegt, uzsver Straume.

"Var redzēt, ka fiziskā sagatavotība ir uzlabojusies. Mēnesi ir kārtīgi trenējušies un svīduši. Vairāk izpratuši regbija spēles taktiku," pirmajos iespaidos par puišiem pēc atgriešanās saka Straume. "Cik sapratu pēc sarunām ar viņiem, treniņos liela atšķirība nav bijusi, protams, cita dinamika. DĀR spēlētājiem fiziskā sagatavotība ir daudz augstākā līmenī, var izskriet vairāk līdzi un līdz ar to spēle ir krietni ātrāka, nekā pie mums Latvijā."

Straume augsti vērtē radušos iespēju, jo arī citi jaunie regbisti redz, ka ir iespējams regbijā kaut ko sasniegt. Tā kā sadarbības programma ar DĀR, visticamāk, tiks turpināta, tad nākamgad jau būs daudz lielāka konkurence uz braucienu.

"Dzirdēju labas atsauksmes par Ričardu Iesalnieku, kuram ir labs potenciāls. Žēl, ka Mārtiņam Zviedrim neizdevās visu treniņu procesu izjust. Bet var redzēt, ka puišiem ir cits – daudz plašāks – skats uz regbiju. DĀR klubā bijuši patīkami pārsteigti par jauno čaļu līmeni, jo nebija domājuši, ka stažēties brauks tik spēcīgi un labi attīstīti jaunieši," bilst Straume.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!